500 de greve

Credeati ca un model care are succes inseamna bani si atat? Ei bine, nu e asa.

Baietii de la Fiat o simt cel mai bine. Dupa ce au lansat cu mare fast modelul 500 si dupa ce au anuntat ca au primit treij’ de miliarde de comenzi inainte de lansare, italienii s-au trezit cu macaoroanele incalcite in momentul in care un sef de sindicat din Polonia le-a trimis mail: “Fratilor, daca nu cresteti salariile muncitorilor din fabrica voastra poloneza, va treziti cu o greva in CV!”.

Ok, nu ar fi o mare problema o greva, la fel cum nu ar fi o mare problema o crestere salariala de 10-15%. Dar totul devine problematic de-a dreptul cand cresterea ceruta de polonezi este de 100% (exact dublu, pentru cei certati cu matematica) iar fabrica din Tichy este singura din galaxie care produce 500.

Normal, italienii au vrut sa dribleze prin cateva prime sanatoase, insa polonezii nu-s chinezi si nici romani si au ramas ferm pe pozitii. Vor crestere si basta! Motivul: pai daca Fiat vinde de rupe, de ce sa nu luam si noi banii pe masinile pe care Fiat le vinde de rupe? Cica stilul asta de gandire a fost imprumutat de la prietenii si vecinii cehi de la Skoda, care au amenintat cu greva daca VW nu le dubleaza salariile. Si, magic, acestea le-au fost dublate.

Continuarea, in urmatoarele saptamani.

 

5 comentarii la “500 de greve”

  1. Eugen spune

    Gandire comunista. Romanii ar face si ei acelasi lucru daca ar putea.
    Se pare ca Renault stie sa-i tina in frau mai bine. Astept commentarii…

  2. Tibi spune

    pai si daca fac si romanii la fel ce? ce pierde renault? ca deja loganul se fabrica in enshpe mii de locuri.

  3. A spune

    Foarte tare!

  4. ionel spune

    nu te cred. nu te cred si basta

  5. AndreiRN spune

    Da, gandire comunista care le va lua painea de la gura la multi. Marile firme asambleaza in locati cu salari mai mici tocmai ca sa fie profitabile si sa poata faca fata pietei care este aglomerata. O marire de 100% de salariu inseamna probabil si o productivitate dubla? Nicidecum. Atunci se va dubla pretul masini? Cine ar mai cumpara? Sindicatele au un rost dar in ultimul timp cam taie creanga de sub picioara la membri participanti.
    China si India or sa primeasca cu bratele deschise orice firma doritoare sa produca la ei. Stiu de o mica firma de sticlarie care sa mutat din Romania in China din cauza muncitorilor si a guvernantilor.
    China si India face leasind de 99 de ani la teren pt fabrica pt $1 hectarul de camp si pun la dispozitie muncitori cu garla sa tot alegi. Si cine pierde aici? Cine nu munceste sa nu manance.