Formula 1, incompatibilă cu Bahrain

Marele Premiu al statului Bahrain trebuie anulat. Chiar dacă două săptămâni suplimentare până la prima cursă nu face plăcere niciunui fan al Formulei 1, securitatea piloţilor, mecanicilor şi inginerilor este mult mai importantă despre orice altceva. Iar ceea ce se întâmpla în aceste zile în micul stat arab îţi oferă orice, numai un sentiment de siguranţă nu.

Editorialul publicat joi seară de jurnalistul Nicholas Kristof de la The New York Times este mai mult decât edificator în acest sens: cel puţin patru morţi şi peste 200 de răniţi în urma confruntărilor dintre populaţie şi autorităţi.

Pe lângă asta, jurnaliştii de la posturile generaliste de ştiri, dar şi cei sportivi au avut numeroase neplăceri: cei care au vrut să ajungă în Bahrain au fost opriţi la aeroport, iar cei care au vrut să plece acasă au fost de asemenea opriţi. Unul dintre jurnaliştii de la BBC a fost obligat să predea telefonul mobil autorităţilor locale drept condiţie pentru a putea pleca acasă, în timp ce echipajul teleziunii japoneze Fuji TV care acoperea cursa de GP2 Asia a rămas blocat pe aeroport mai multe ore.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Acelaşi Nicholas Kristof a anunţat vineri pe Twitter că liderii opoziţiei din Bahrain pregătesc un marş de amploare pentru a prelua controlul asupra pieţei pe care au fost obligaţi prin violenţă să o părăsească joi seara. Prin urmare, şansele ca lucrurile să se calmeze până miercuri sunt minime.

Singura soluţie? Anularea cursei. Sincer vă spun, mie îmi place mult mai mult Marele Premiu al Australiei ca start al sezonului, datorită atmosferei create de fani.

Totuşi, nu sunt de acord cu cei care acuză în stânga şi dreapta orientarea Formulei 1 spre Orientul Mijlociu. Este adevărat că această regiune a globului este fierbinte în această perioadă, dar asta nu înseamnă că astfel de evenimente nu pot avea loc şi în Europa. Nu cu mult timp în urmă, grecii aruncau cu cocktail-uri Molotov în plin centrul Atenei, iar francezii incendiau maşini în cadrul  protestelor de amploare împotriva creşterii preţului la carburanţi. Aşa că nu ar trebui să ne mirăm dacă într-o zi Ecclestone va anula o cursă de pe Bătrânul Continent.

Etichete:

7 comentarii la “Formula 1, incompatibilă cu Bahrain”

  1. gelu spune

    Cand unii fug doar pentru bani, lasand componenta fun la o parte si altii trebuie sa-si satisfaca orgoliile nemasurate, riscurile sunt pe masura. Sa ajungi sa trimiti in Bahrain, China sau pe toate coclaurile un sport cu o traditie si locuri de desfasurare bine inradacinate in memoria colectiva insemna IMBECILITATE.

  2. Diesel spune

    Intr-o tara in care se coace o revolutie “Circul”(indiferent ce nume poarta) nu mai are ce sa caute. Din respect pentru cei care au murit si pentru cei care stau pe baricada pentru o cauza care depaseste dimensiunea sportiva.

  3. Cristy spune

    Dar sa imi spuna si mie cineva ca parca vb cu pereti nu se poate desfasura cursa altundeva ?

  4. gelu spune

    ba da….in Romania

    ca n-are chelul tichie de margaritar si sunt o sumedenie de voci care se plang de asta

  5. Daniel Popescu spune

    @Cristy: Timpul avut la dispozitie este prea scurt pentru a organiza un Mare Premiu in alta tara.

  6. hasssu spune

    Pacat.ABIA ASTEPTAM….

  7. Ursu spune

    Daniel, tu vorbesti de francezi si greci, culturi vechi si deschise, in constrast cu niste crescatori de capre indobitociti care s-au trezit cu o masina de facut bani in gradina.
    E usor sa fi analist din fotoliu. Du-te de curios in lumea araba, nu ca turist pentru ca te pupa si-n c#r sa-ti ia banu, ci ca simplu om independent ce vrea sa faca o plimbare si-ai sa vezi cam la ce nivel se traieste si se gandeste.