Richard Branson, stewardesă pentru Tony Fernades

Pentru ediţia din această săptămână a blogului vă propun să ne relaxăm un pic şi să dăm timpul înapoi cu trei ani.

Suntem în prima jumătate a sezonului 2010, anul în care au debutat în Formula 1 trei echipe. Două dintre ele sunt Virgin Racing (care şi-a schimbat numele în Marussia) şi Lotus (care şi-a schimbat numele în Caterham, a nu se confunda cu Lotus-ul lui Raikkonen).

Principalul sponsor al Virgin Racing este compania aeriană Virgin aflată în proprietatea lui Richard Branson. Între timp, Lotus este deţinută de omul de afaceri malaysian Tony Fernades, care deţine, printre altele, şi compania aeriană Air Asia.

Ce pot face doi proprietari ai unor companii aeriene implicaţi în două dintre cele mai slabe echipe din Formula 1? Un pariu: proprietarul echipei care se clasează mai slab în clasamentul constructorilor la finalul sezonului se îmbracă în stewardesă şi îndeplineşte acest rol pe unul dintre avioanele companiei aeriene deţinute de celălalt proprietar.

Deloc surprinzător, nici Virgin, nici Lotus nu au câştigat puncte în 2010 (nu aveau să o facă nici până în 2012), dar Lotus s-a poziţionat în faţa celor de la Virgin pe baza principiului celui mai bun rezultat înregistrat într-o cursă pe parcursul anului.

Cu alte cuvinte, Richard Branson a pierdut pariul şi trebuie să joace rolul unei stewardese pe un avion Air Asia.

Avioanele Air Asia au zburat însă fără ca Branson să-şi onoreze pariul. Programat iniţial în cursul anului 2011, zborul-vedetă a fost amânat pe termen nelimitat după ce Branson a suferit o rană la genunchi. Evident, s-au făcut multe speculaţii că Branson nu vrea să-şi onoreze pariul, a trecut şi anul 2012, însă iată că acum britanicul a anunţat oficial că va îmbraca costumul de stewardesă.

Totul se va întâmpla duminică, 12 mai, pe un zbor Air Asia care va decola la ora locală 12:30 de la Perth (Australia) şi va ateriza la Kuala Lumpur (Malaysia).

Pe parcursul zborului, Branson va servi pasagerii cu cafea, ceai şi mâncare şi le va oferi acestora asistenta. Printre ei se va afla, bineînţeles, şi Tony Fernandes.

Interesant este că oricine îşi poate cumpăra bilet pentru a fi servit în avion de Richard Branson. Chiar oricine. Cu condiţia să plăteşti 400 de dolari australieni (adică circa 320 EUR) pentru un zbor dus din Australia în Malaysia. Cum ajungi în Perth şi ce faci după ce aterizezi în Kuala Lumpur este însă strict problema ta.

branson

Două aspecte ar fi de menţionat despre aceasta inedită aventură:

- simţul umorului pe care  îl are Branson. Până la urmă, vorbim despre un om de afaceri cu o avere estimată la 4.6 miliarde de dolari care deţine peste 200 de companii din grupul Virgin care, iată, are curajul să se “coboare” la nivelul unei stewardese şi să se mai şi laude cu asta.

- spiritul antreprenorial al lui Branson. Chiar dacă nu mai are nevoie de aşa ceva, britanicul îşi face reclamă gratuit datorită implicării sale în Formula 1. Mai există vreo persoană sau companie care şi-a făcut vreodată publicitate gratuit în lumea lui Bernie Ecclestone?

3 comentarii la “Richard Branson, stewardesă pentru Tony Fernades”

  1. gicuta spune

    Daca Virgin s-ar fi clasat in fata celor de la Lotus Branson nu ar fi avut cum sa piarda pariul…

  2. Daniel Popescu spune

    @gicuta: Da, de fapt Lotus s-a pozitionat in fata celor de la Virgin. Multumesc pentru atentionare.

  3. ymy spune

    Eu unul, nu-i prea simpatizez foarte tare pe acesti domni, Branson si Fernandes. Ma asteptam din partea lor, tinand cont de cati bani au, sa dea dovada de mai multa determinare in ceea ce priveste implicarea in F1.
    Daca tot au intrat in hora, apai trebuiau sa joace, nu sa faca doar mici jocuri de glezne. Echipele lor nu au impresionat cu nimic, nu au demonstrat o evolutie in performante si cred ca dupa Branson, nu va mai dura prea mult si va zbura si Fernandes din “marele circ”.