Ron Dennis si cultura organizationala

McLaren a fost suspendata pentru trei curse! Dar suspendata cu suspendare! Tragem putin aer in piept si realizam ca, de fapt, McLaren nu a patit absolut nimic in urma celebrului “liargate” de la Melbourne.

Intr-un moment in care toata presa de specialitate anticipa fie o suspendare de cateva curse, fie o depunctare in clasament, fie o amenda usturatoare, FIA a decis ca McLaren a suferit deja prea mult si a adoptat o decizie cel putin neobisnuita in lumea Formulei 1.

Cel mai interesant este insa modul in care FIA a justificat aceasta decizie, si anume prin faptul ca Martin Whitmarsh a dat asigurari ca McLaren si-a schimbat cultura organizationala in urma acestui eveniment.

Hmm, ce limbaj corporatist! Dar oricine isi poate da seama ca adevarata cheie a acestei decizii a fost retragerea lui Ron Dennis din cadrul echipei de Formula 1. Desi nu va admite niciodata oficial acest lucru, McLaren a scapat cu fata curata doar pentru ca Dennis a inteles ca aceasta este unica solutie pentru ca echipa sa nu aiba de suferit, cel putin deocamdata.

Oficial, totul cade pe umerii lui Dave Ryan, directorul sportiv care a fost aruncat de la echipa ca o masea stricata dupa mai bine de 20 de ani de munca. McLaren va sustine pana in panzele albe ca el este unicul vinovat, insa adevarul pe care il cunoaste toata suflarea Formulei 1 este Ron Dennis a avut cheia pentru salvarea McLaren dintr-o noua situatie penibila. Si, spre deosebire de scandalul de spionaj din 2007, de data aceasta Ron Dennis a introdus cheia in yala potrivita.

Etichete:

5 comentarii la “Ron Dennis si cultura organizationala”

  1. nwradu spune

    Eu cred ca nu le-am dat o sanctiune mai mare deoarece acest sezon este primul care pare a fi cu adevarat o competitie intre constructori. Brawn e pe cai, Toyota e acolo, Renault se agita si ei, Williams la fel, Ferrari si McLaren nu mai sunt ca anii trecuti.

    Depunctarea McLaren ar fi redus spectacolul si pe criza asta nu au nevoie de asa ceva. Iar scuza cu schimbarea la fata a echipei e plauzibila, si-au recunoscut vina, l-au concediat pe Ryan, Dennis a plecat.

  2. wolful spune

    Dennis este somat inca din 2007 sa se retraga. Pe unele siteuri se spunea ca retragerea sa la finele anului 2007 a fost conditia de a nu descalifica pilotii in acel an.
    In 2008 si-a oferit singur o derogare invocand motivul ca nu a fost pilotul lor campionul mondial. El nu avea de gand sa plece nici in 2009, a facut artificiul cu: el nu mai este director dar a sarit peste cal cu schema depasirii.
    Dupa parerea me era de sanctionat nu numai gestul in sine cat mai mult idiotenia crasa a acestuia. De ce sa fortezi descalificarea lui Truly, ce,? era candidat la titlu, in lupta cu ei?
    Clar Dennis este motivul si plecarea lui a fost masura ce a anulat pedeapsa.
    Poate ca si Mercedes a avut un pic de influenta. Nu uitati ca prin Germania se discuta tot mai insistent ca nu are rost tot efortul lor din F 1.
    Daca se supara lasa 3 echipe fara motor, anul acesta este inadmisibil.
    La anu vine Cosworth si atunci sa vezi pedepse pe echipele cu motor propriu, poate le iese si se face o formula Cosworth de toata frumusetea.

  3. Mika Hakkinen spune

    Salut Dani…fain articol. Daca atunci cu articolul legat de scandalul din Australia m-am cam suparat pe tine, in ultima vreme trebuie sa apreciez articolele (dar gata cu laudele ca sa nu ti se urce la cap ;) )
    A fost o miscare inteligenta din partea FIA sa lase McLaren in pace. Au si asa destule probleme, si ei si Ferrari, incat nu puteau sa mai dea si ei. Probabil lumea se teme ca McLaren sa nu treaca prin ceea ce trece Williams, o echipa ultra-penalizata in era Schumacher-Hill, si care de atunci (odata cu retragerea Renault) nu si-a mai revenit.
    Ca fan McLaren sper ca scandalurile sa se opreasca aici si sa se puna pe treaba pana nu e prea tarziu, Button are deja 3 victorii in 4 curse!

    PS: si adresa mea de mail este corecta…poti sa verifici daca vrei :) )…o am de vreo 10 ani.

  4. PREOTU spune

    Intr-adevar decizia este putin neobisnuita in Formula1. Ma intreb chiar daca nu sunt sustinator al echipei McLaren, daca ea (echipa) nu va avea de suferit pe viitor si nu acum.

  5. Andrei spune

    Sunt un pic dezamagit. Personal as fii vrut sa fie pedepsiti pentru faptul ca si-au mintit fanii si forul mondial. Ce nu mi-a placut a fost maniera in care au “lucrat” faptele in sine. Adica l-a lasat pe Trulli sa-l depaseasca si dupa aia l-au reclamat si au mintit. Asta m-a deranjat si nu alte prostii. Meritau 1-2 curse penalizare doar pentru ca au fost penibili. Au mintit publicul si fanii si FIA si si-au cam batut joc de Trulli, care nu cred ca merita asa ceva. Parerea mea.