Impactul titlului precoce al lui Vettel

În 2010,  nu mai puţin de patru piloţi au avut şanse matematice la titlul mondial înaintea ultimei curse. În 2011, titlul mondial a fost decis matematic cu patru curse înainte de finalul sezonului. Este pentru prima oară după 2004 când titlul mondial se dedice atât de devreme şi, coincidenţă sau nu, autorul performanţei respective era Michael Schumacher.

Din punct de vedere sportiv, verdictul timpuriu din acest sezon este un eşec şi, pentru un fan obişnuit al Formulei 1, va omorî complet spectacolul şi suspansul din finalul sezonului.

Asta pentru că, deşi teoretic mai există două mize importante şi interesante, niciun fan obişnuit nu le va lua în calcul.

Pentru o echipă de Formula 1, titlul constructorilor este mult mai important decât titlul piloţilor, pentru că acesta este clasamentul care decide suma de bani primită pentru drepturile TV. Şi oricum, Red Bull are un avans de 130 de puncte cu numai 172 maxim posibile. Însă pentru fanul obişnuit singurul care contează este titlul piloţilor.

Teoretic, lupta pentru locul 2 în clasamentul piloţilor rămâne palpitantă intre Button, Alonso şi Webber. Numai că titlul neoficial de vicecampion a fost inventat tocmai pentru astfel de situaţii (nimeni nu a vrut să fie vicecampion anul trecut, nu-i aşa?), iar un tip oarecare pe nume Ayrton Senna obişnuia să spună că a fi al doilea înseamnă să fii primul care pierde.

În aceste condiţii, fanul obişnuit al Formulei 1 nu găseşte aproape nicio motivaţie să privească la TV ultimele patru curse, mai ales că două dintre ele vor avea loc la primele ore ale dimineţii, iar ultima seară, când probabil va prefera o ieşire în oraş cu prietenii.

Pentru noi, fanii înfocaţi ai Formulei 1, nu se schimbă aproape nimic. Însă impactul scenariului de mai sus va schimba datele problemei din punct de vedere financiar. Aşa cum remarcă Joe Saward, audienţele Formulei 1 vor fi mai mici în ultimele patru curse, astfel încât sponsorii vor avea motive să ceară o diminuare a sumelor plătite.

Lucrurile sunt complicate şi de faptul că echipa care domina atât de autoritar Formula 1 este Red Bull. Evident, Red Bull nu are (nevoie de) niciun sponsor principal (de tipul Vodafone la McLaren), iar celelalte echipe apar mai rar pe micile ecrane. Noroc cu Hamilton care are grijă să fie implicat în tot felul de incidente cu Massa.

Probabil că Bernie Ecclestone nu este tocmai fericit în dimineaţa acestei zile…

PS: Prin “fan obişnuit” am identificat persoanele care urmăresc ocazional sau frecvent curse de Formula 1 la TV fără să fie interesate ce se întâmplă între două curse şi fără să citească ştiri şi articole pe internet despre Formula 1.

Etichete: / /

15 comentarii la “Impactul titlului precoce al lui Vettel”

  1. Diesel spune

    Bun PS-ul:)

  2. Cyrus spune

    Fanii adevarati cred ca sunt mult mai interesati de spectacolul din timpul curselor decat de clasamentul final de duminica. Cat despre lupta pt titlul de Campion Mondial la piloti, se cam banuia de la inceputul verii la cine va merge titlul anul acesta.

    Apropo, sunt curios daca exista asa statistica – cati din cei care privesc Formula 1 sunt fani, cati “fan obisnuiti”, si cati spectatori de ocazie ?

  3. Daniel Popescu spune

    @Cyrus: Conform unui sondaj realizat de FOTA in 2010 avem asa: 26% fani infocati, 44% fani obisnuiti si 30% fani ocazionali.

    Poti vedea rezultatele complete ale sondajului aici http://www.scribd.com/doc/32837842/2010-F1-Survey-Results

  4. ctlnmihai spune

    cei 26 % sunt cei care tin cu o echipa anume ,banui eu..

  5. marius_kji spune

    O analiza PRECOCE!

  6. Andrei Alexandru spune

    Interesante statisticile, fanii McLaren sigur intra in categoria celor 30% de fani ocazionali. Sau poate trebuia facuta o noua categorie: a fanilor papagali, era perfecta pentru fanii McLaren, se potriveau perfect acolo. Ar fi interesant de vazut cum arata statisticile anul acesta probabil din categoria fanilor ocazionali au mai migrat catre alte categorii, mai ales prin prisma “rezultatelor
    epustuflante reusite de Hamilton.

  7. ctlnmihai spune

    Andrei Alexandru tu esti un fan ocazional daca e sa judec dupa rezultatele echipei preferate…N-ai mai mai comentat nici sub nick-ul consacrat neogalaxy nici cu eternul fan F… asa ca lasa-i in pace pe fanii Mclaren. :D

  8. Cyrus spune

    ctlnmihai, daca neogalaxy nu mai posteaza pe acest site, inca nu inseamna ca nu mai este fan Formula 1 :)

    Poate doar s-a saturat de polemici, oricum sunt destule ;)

  9. ctlnmihai spune

    @ cyrus da e valabila si reciproca ..Daca Hamilton n-are rezultate in ultimul timp ,nu inseamna ca fanii Mclaren au migrat spre alte sporturi..Singurul care a creat polemica aici e Andrei Alexandru alias Neogalaxy alias Eternul Fan Ferrari..P.S.. Datorita dominatiei Red Bull si polemicile au disparut, :D

  10. Andrei Alexandru spune

    @Ctlnmihai: Singurul care creaza polemici esti tu amice, sau poate nu stii ce postezi:

    “ctlnmihai spune
    October 10th, 2011 la 2:06 pm

    cei 26 % sunt cei care tin cu o echipa anume ,banui eu..”

    Daca arunci primul cu gunoi macar pregateste-te de o furtuna de rahat care o sa vina spre tine.

    P.S. Este usor rau sa jignesti, dar nu vad pe nimeni care sa te respecte, ctlnmihai.

  11. ctlnmihai spune

    @andrei alexandru ..m-am referit la o echipa de F1 in general -Ferrari,Mclaren Williams Red Bull samd…ca interpretezi tu ce vrei e problema ta..cat despre respect, conteaza respectul pe care-l acord si pe care-l mai si primesc in realitatea de zi cu zi…Hai sa nu vorbim de jigniri ca imi aduc aminte de ceea ce spuneai despre mad 79..

  12. xyz spune

    “Noroc cu Hamilton care are grijă să fie implicat în tot felul de incidente cu Massa.”
    Asta a fost tare, ca umorul englezesc.

  13. Andrei Alexandru spune

    @Ctlnmihai: Observ ca vorbesti de unul singur aici, nu ma lasa sa te retin. Nu se merita sa ma cobor la nivelul tau, asa ca iti urez multa bafta in continuare si la cat mai multe monologuri. Cand o sa te respecti pe tine, poate atunci se va merita sa discutam.

  14. ctlnmihai spune

    andrei alexandru.. ai dreptate .. voi incepe sa ma respect pe mine insumi si nu-mi voi mai batea capul cu ipocriti ca tine

  15. emerson spune

    Citeriile de “categorisire”sunt relative,asa ca…nu va mai contraziceti…care din ce categorie de fani face parte.Urmarim f 1,intelegand din ea mai mult sau mai putin, fiecare dupa propria alegere sau capacitate.Important e sa ne placa sa urmarim cursele,sa mai citim cate ceva si din alte surse,cu ce ramanem,indiferent de categorie…aia e important pt.fiecare…