Preţul siguranţei

O nouă decernare a trofeului Bandini m-a făcut să-mi reamintesc cât de mult s-a schimbat Formula 1 în ultimele decenii în termeni de siguranţă şi este suficient să luăm două exemple pentru a înţelege acest lucru:

  • 27 iunie 2010: Mark Webber “decolează” efectiv de pe circuit după ce îl loveşte din spate pe Heikki Kovalainen, se rostogoleşte o dată în aer şi, după ce revine pe pistă, se izbeşte violent de pneurile de pe marginea circuitului. Urmarea: Australianul iese singur din monopost fără niciun fel de rană, iar opt zile mai târziu avea să revină la volanul unui monopost de Formula 1 în cadrul unei demonstraţii ce a avut loc la Londra.
  • 10 mai 1967: După prima şicană de la ieşirea din tunelul de pe circuitul de la Monte Carlo, Lorenzo Bandini se loveşte violent de glisierele de protecţie de pe marginea circuitului. Monopostul Ferrari 312 i-a foc instantaneu, iar Bandini nu reuşeşte să supravieţuiască incendiului, în ciuda intervenţiei rapide a comisarilor.

Acestea sunt imagini pe care, din fericire, este extrem de puţin probabil să le mai vedem vreodată în Formula 1. Însă 55 de piloţi au plătit cu viaţa pentru ca Formula 1 să ajungă la un astfel de nivel de siguranţă.

Etichete: / / /

6 comentarii la “Preţul siguranţei”

  1. mad79 spune

    @offtopic
    in nouyl sezon TopGear,in ambele episoade ana acum s-a mentionat de numele Dacia Duster!La fel e gluma ca si cu Dacia Sandero…..good news!….what!….the new dacia uster…!!!!!
    tare amuzant!!!!

  2. NickM spune

    Imi pare rau de Bandini (:

  3. me spune

    foarte rapida interventie, domnu Popescu!

    ……

    stii cate secunde ii ia unui om sa moara din cauza flacarilor. orice medic iti poate confirma ca sunt suficiente 5 secunde daca acele cai respiratorii se umplu cu monoxid de carbon.

    succes domnu jurnalist.

  4. Ivanoff spune

    La rubrica “Stiri” (si nu numai),dupa repetate stergeri ale unui comment,mi-a fost anulata posibilitatea de a mai posta commenturi…
    As dori sa-mi spui Daniel,este o eroare sau s-a blocat deliberat,si dc da, e o chestie temporara sau permanenta?
    Iti multumesc!

  5. Daniel Popescu spune

    @me: A fost o interventie rapida in opinia mea, atat cat s-a putut de rapida intr-o situatie total neprevazuta. Nu este usor sa stingi un asemenea foc in cateva secunde si apoi sa scoti si pilotul din monopost.

  6. me spune

    da-mi si mie un exemplu in care un accident in Formula 1 era o situatie total anticipata!

    accidentul lui weber cu kovalainen era previzibil?