Primul refuz la 80 de ani

Când faci orice referire la calendarul Formulei 1 faci implicit referire la Bernie Ecclestone, britanicul care la 80 de ani conduce încă cu mână de fier destinele celei mai importante competiţii din lumea sporturilor cu motor.

Afacerist pur-sânge, Bernie este cel care decide în mare măsură configuraţia calendarului, în funcţiile de propriile sale interese (mai precis, să obţină sume de bani cât mai mari pentru CVC Capital Partners), fiind dispus să renunţe la circuite tradiţionale precum Silverstone (vezi cazul din 2010) sau Spa-Francorchamps dacă pretenţiile sale financiare nu sunt satisfăcute.

Tocmai de aceea, nu pot decât să mă bucur când apare cineva care reuşeşte elegant să-i dejoace planurile. Iar acest cineva la care mă refer nu este nimeni altul decât Dietrich Mateschitz, patronul Red Bull.

Mateschitz a investit peste 100 de milioane de euro în modernizarea circuitului A1 Ring din Austria care a găzduit curse de Formula 1 până în 2003 şi l-a redenumit Red Bull Ring. Este un proiect personal, iar Formula 2 şi DTM sunt primele competiţii care vor avea curse aici, chiar în acest sezon.

La inaugurarea de sâmbătă, una dintre apariţiile neaşteptate a fost chiar Ecclestone, care a admis cu jumătate de gură că ar vrea o cursă de Formula 1 pe Red Bull Ring, probabil pentru că a fost impresionat de ceea ce a văzut. Ei bine, britanicul a avut parte de o surpriză când a primit replica lui Mateschitz: “Nu vom avea curse de Formula 1 aici”.

Nu ştiu cum a înghiţit asta Ecclestone, dar sigur nu i-a prins bine. Probabil este primul refuz pe care îl primeşte Ecclestone în ultimii 20-30 de ani atunci când vine vorba despre calendarul Formulei 1.

8 comentarii la “Primul refuz la 80 de ani”

  1. unckle spune

    lol (imi permit sa scriu asta avand in vedere faptul ca “lol” si “omg” au intrat in dictionar :) )

  2. noname00 spune

    @ unkle – in ce dictionar au aparut? al limbii engleze? ca in Dictionarul Limbii Romane nu prea cred.

    Pentru a se recupera banii ceruti de Eccelstone ar trebui sa vina cel putin 100.000 spectatori, care sa plateasca in medie 250 Euro pe bilet. Mateschitz ar iesi sigur in pierdere daca ar organiza o cursa de F1.

  3. Sak spune

    @noname00
    Veniturile nu vin numai din bilete. Publicitatea e marea sursa de venit.
    Oricum sa ceri 25 mil. pentru o cursa… mi se pare enorm.
    Probabil publicitatea si expunerea, date de un mare premiu de F1, sunt enorme, dar Ecclestone supraestimeaza. De fapt el vinde un produs cui plateste.
    Nu e prost ala care cere, ci cel care da.
    Eu cred ca problema a aparut cand au intrat tarile non europene (sunt si exceptii) care pluseaza bani in dezvoltarea turismului pentru ca in curand nu vor mai castiga din altceva. Au ridicat stacheta si Ecclestone a speculat si o face in continuare.
    Are optiuni, ca de n-ar avea ar accepta si mai putin.
    Daca vine romanul si ii zice ca ii da 50 mil., la anul avem cursa (nu sariti, e teoretic), cu conditia sa terminam circuitul la timp :) . E simplu.

  4. Daniel Popescu spune

    @Sak: Toate veniturile din publicitate se duc direct in buzunarul lui Ecclestone. Proprietarul circuitului ramane doar cu banii din bilete.

  5. noname00 spune

    In mod normal taxa ceruta de Eccelstone este platita de tara oraganizatoare, dar in cazul acesta vorbim de un circuit privat.
    In cazul in care taxa pentru organizarea cursei este platita de catre guvern, panii sunt recuperati, cel putin teoretic, si prin turismul care se dezvolta datorita cursei.
    Oricum, cheltuielile si veniturile nu se rezuma numai la ca am enumerat mai sus.

  6. Flavius spune

    @ Daniel
    Imi dai si mie sursa ta la stirea asta te rog?

  7. Sak spune

    @daniel
    Depinde la ce publicitate te referi. Eu cred ca banii din evenimentele organizate pe langa cursa, bannerele de pe circuit, pliante impartite pe acolo etc., nu-i revin marelui micut. Ar fi stupid si de neacceptat de tarile organizatoare. Dar orice e posibil :)
    Daca ai dreptate, trebuie sa recunoastem ca marele micut e un mare afacerist in toata puterea cuvantului.

  8. evsevii spune

    fara suparare, ati gresit circuitele, duminca asta 22 mai e cursa de casa al spaniei, nu cursa europei. verificati si corectati staff