Conspiratia Red Bull

Unul dintre motivele pentru care ma bucur ca scriu despre Formula 1 si nu despre fotbalul romanesc este numarul mai mic de zvonuri traznite.

Cei care urmaresc indeaproape ce se intampla prin campionatul nostru de fotbal stiu, probabil, de masurile disperate ale ziarelor de a genera vanzari prin “dezvaluirea” unor conspiratii impotriva unei anumite echipe.

Ei bine, astazi am avut senzatia ca unul dintre redactorii de la cotidianul german Bild a petrecut cateva zile pe stadioanele din Romania. Altfel nu-mi explic motivele pentru care ar scrie ca McLaren, Ferrari si Mercedes GP au realizat o conspiratie impotriva celor de la Red Bull. Concret, Bild sustine ca cele trei echipe au incheiat un “pact secret” pentru a face schimb de informatii despre Red Bull. Scopul? Identificarea motivelor pentru care Red Bull dispune de un monopost atat de rapid, in special in calificari.

In primul rand, ipoteza este de domeniul fantasticului si se bazeaza pe cateva declaratii de bun simt ale sefilor de echipa. Fiecare a spus ca inginerii trebuie sa descopere cum reuseste Red Bull sa fie atat de performanta, dar de aici pana la o alianta McLaren – Ferrari – Mercedes GP este cale lunga.

In al doilea rand, nu cred ca cineva poate fi atat de naiv incat sa ofere unei echipe rivale informatii despre dezvoltarea unui monopost de Formula 1, chiar daca este vorba despre o alta echipa.

Exista insa o solutie mult mai simpla (si costisitoare) pentru a descoperi secretele celor de la Red Bull: o oferta generoasa din punct de vedere financiar pentru Adrian Newey, desi ma indoiesc ca Dietrich Mateschitz si-ar permite sa piarda o asemenea comoara.

PS: Dap, Bild este aceeasi publicatie care a anuntat in premiera mondiala revenirea lui Michael Schumacher in Formula 1. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa trecem prin filtrul gandirii literele asternute pe hartie de nemti.

9 comentarii la “Conspiratia Red Bull”

  1. mad79 spune

    sa zicem ca ar fi adevarat!
    lucrurile ar fi inghitite mai usor la McLaren si Mercedes GP,mai ales ca au o motorizare comuna,dar sa bagi si Ferrari in aceeasi oala mi se pare exagerat!Mai ales dupa incidentul de”spionaj”de acum 3 ani,vestitul McLaren-Ferrari saga!!!

  2. ctlnmihai spune

    Nu cred ca e posibil un asemenea pact desi relatiile dintre Mclaren si Ferrari s-au imbunatatit in ultima vreme..ai acum cateva luniMartin Whitmarsh chiar a vizitat sediul echipei de la Maranello ..Cat despre Newey se pare ca daca Red Bull o sa castige titlul intr-un interviu ptr. un ziar britanic Daily Telegraph daca nu ma insel si-a exprimat dorinta de a aborda si alte sporturi

  3. wolful spune

    Daca tot vorbim de conspiratii nu poate fi vorba de o coalitie menita sa gaseasca ceva in afara regulamentului prin care sa fie scosi din cursa?
    De ce zic asa?
    Pai chestia cu garda la sol redusa la RBR-urile goale nu a fost o astfel de incercare ?
    Nu asta a fost prima explicatie pentru performantele lor in calificari?
    daca se pune problema astfel, tot ce se observa suspect se discuta in comun si se cauta sa se arate ca e neregulamentar ]ntr-un mod cat mai convingator.

  4. diesel spune

    Conspiratie e prea mult spus. Probabil termenul este in voga si ne gandim sa-l folosim si in F1. Red Bull au un avans important pe care il manageriaza foarte bine, iar acest lucru provoaca ingrijorare in taberele competitorilor. Este posibil ca McLaren, Ferrari si Mercedes sa-si fi pus aceleasi intrebari si-atunci, pe undeva se poate sa fi avut schimburi de opinii insa de aici si pana la tema unei conspiratii e o cale mult prea lunga. Nu-i deloc usor sa-l invingi pe Newey, un inginer ca impinge in limita tehnologia intr-un balans pe cat de riscant pe-atat de genial.
    Cat despre acel pact..ar putea fi mai degraba o comunicare informala intre cei trei insa fara aprofundari, munitie suficienta pentru un jurnalist talentat..

  5. Ivan spune

    Cu riscul de a deveni enervant pt unii am sa ma risc si am sa mai postez odata doleanta meapt daniel:
    Daniel,ti-as sugera dc e si pe placul tau,o mica discutie despre maiestrala cursa a lui M.S. la abia a cincea etapa de la revenirea in competitie,mai exact despre felul exemplar in care s-a aparat 2/3 din cursa in fata campionului mondial en titre si asta cu o masina net inferioara,ce zici,ar fi un subiect bun pt urmatoroarele discutii pe blogul tau?
    Poate chiar ai putea posta si cateva videouri din acest duel vs alte dueluri de acelasi calibru din alte vremuri…
    Poate unii gasesc mai interesant decat ora postarilor…
    sau teoria conspitariei…

  6. ctlnmihai spune

    @Ivan – Cum poti spune despre un pilot ,chiar daca e vorba despre Michael Schumacher ca a facut o cursa magistrala numai prin faptul ca s-a aparat 2/3 din cursa.Daca se apara in fata unui alonso sau Hamilton poate zic ar fi fost meritat sa se vorbeasca despre cursa facuta de Schumacher ,dar nici atunci..sau poate daca ar fi aparat prima pozitie nu pozitia patru sau cinci

  7. wolful spune

    ivan, devii groaznic prin fanatismul tau exagerat. Te intelegem ca ai stat 4 curse si ai inghitit criticile juste adresate marelui tau idol dar, ce a facut in spania nu este maiestrie. Este ce trebuie sa faca orice pilot bun, sa nu lase adversarul sa treaca. La cate curse are la activ ar fi fost jenant sa se lase depasit ca cei din echipele debutante. Chiar si inferioara, masina lui nu aeste atat de lenta incat sa poata fi depasit daca nu gresesste.
    Oare la Schummi trebuie remarcat faptul ca nu a gresit ?

  8. rayn380 spune

    Ivane, cred ca esti daaannnggg rau de tot….Aceeasi faza ai mai facut-o la un articol precedent de pe blogul lui Daniel. Intra naiba pe youtube si saliveaza pana nu mai ai bale la idolul tau care a “facut o cursa senzationala” in Spania. Dusi rau cu pluta pot fi unii…..Referitor la conspiratie, hmmm..nus ce sa zic, poate ar fi o alianta, DOAR sa descopere impreuna(cei 3), scretele RBR, nicidecum sa faca schimb de informatii legate de masina fiecaruia in parte. Doar la ce am presupus mai sus, ar putea face alianta, in rest sa-si schimbe informatii legate despre masina unu altuia, nici vorba. Poate daca vor descoperii atuurile RBR pt care are foarte buna apasare aerodinamica, atunci o sa aplice fiecare din cei 3, acele secrete, cat mai repede pe monopostul lor. Care se misca mai repede, cu atat mai repede ii vor ajunge pe cei de la RBR si se vor putea bate de la egal la egal in calificari cu acestia din urma……Nu este exclusa ipoteza, dar repet, doar sa descopere secretele, nu sa si faca schimb de informatii legate despre masinile lor……Ar fi interesanta o astfel de alianta…..intrucat ar fi mult mai incitante cursele, in primul rand dpdv al calificarilor, intrucat odata descoperite aceste asa zise “secrete”, eu consider ca masinile celor 4 vor fi atunci foarte apropiate, atunci se va demonstra maiestria fiecarui pilot dintre cei 8……

  9. ala rau spune

    @ivan: priveste lucrurile putin altfel – daca era o cursa buna facuta de MS se distanta, nu se apara. Si daca nu erau clasicele probleme cu aerodinamica, stii tu, cea care blocheaza depasirile sigur acum nu mai erai asa entuziasmat.
    @all: desi nu sunt fan schumacher, ba chiar nu-l inghit nici cu 2 tone de lamai+10 tuburi de emetiral totusi haideti sa nu fim rai cu Ivan, omu’ e fan declarat al lui Schumi, e decizia lui si daca el crede ca acesta a facut o cursa buna n-are decat sa se bucure in voie.