Divide et impera

Razboiul declaratiilor dintre Ecclestone si Montezemolo are un substrat aparte.

Presedintele Ferrari vrea ca FOTA sa obtina mai multi bani din drepturile comerciale ale Formulei 1, lucru perfect normal daca analizam si comparatia pe care o face John Howett cu alte sporturi.

Reactia violenta (din punct de vedere verbal) a lui Ecclestone este, as indrazni sa spun, ridicola. Nu trebuie sa fii un guru in F1 pentru a realiza ca Ferrari a avut mai multe decizii favorabile in ultimii ani decat oricare alta echipa. Cat despre bani, se vehiculeaza deja de mai mult timp ca Ferrari reuseste, prin diverse metode, sa obtina mai mai multi bani pentru aceleasi performante.

Si atunci, ce motiv ar fi avut Bernie sa iasa la atac tocmai acum? Ei bine, sunt aproape sigur ca seful F1 nu vede deloc cu ochi buni alianta FOTA. Unitatea echipelor din Formula 1 pune in pericol afacerile lui Ecclestone, care scoate bani si din piatra seaca, insa nu ii imparte asa cum s-ar cuveni cu echipele.

Foarte probabil, obiectivul lui Bernie este discreditarea FOTA, iar in acest sens se aplica celebra teorema “Divide et impera”. Daca sefii echipelor ar fi dezbinati, Bernie i-ar putea cuceri mult mai usor si si-ar putea impune mult mai facil dorintele.

Din fericire, primele semnale merg in favoarea lui Montezemolo si nu pot decat sa sper ca FOTA va fi cel putin la fel de unita si de acum inainte. FOTA trebuie sa marseze in continuare pe obtinrea unor venituri mai mari din drepturile TV.

In acest fel, o mare parte a bugetului necesar pentru participarea in F1 ar fi asigurata din drepturile TV, ceea ce este perfect normal: spectacolul este creat de echipe, iar acestea ar trebui sa primeasca bani pentru asta. Adaugati la asta si banii proveniti de la sponsori si, in felul asta, poate n-o sa mai vedem si alte echipe parasind Marele Circ.

2 comentarii la “Divide et impera”

  1. scuderia spune

    nu stiu de ce nu ii convine lu bernie….asa a reactionat de parca numai ferrari are de castigat de pe urma asta…banii se impart la toate echipele…asa ca…nu stiu de ce este impotriva…parerea mea este ca ar trebuii sa se retraga

  2. Cyrus spune

    Pai tocmai asta e problema – este mai usor sa te imparti cu o singura echipa decat cu zece, sau noua… Montezemolo, ca un lider FOTA, ia apararea si reprezinta echipele, Bernie da de inteles ca ar trebui sa taca pentru ca Ferrari sunt intr-o pozitie favorabila.