Gura de oxigen

In ciuda aparentelor, anuntul FOTA referitor la inscrierea tuturor echipelor in sezonul 2010 nu asigura nici pe departe un viitor stabil pentru Formula 1.

Regulamentul tehnic pentru 2010 este in continuare in ceata, pentru ca FIA nu a anuntat nimic oficial in acest sens, chiar daca Mosley a dat asigurari ca se va ajunge in cele din urma la un compromis.

Semnarea unui nou Acord Concorde este vitala pentru bunul mers al Formulei 1 in urmatorii ani. Este binecunoscut faptul ca echipele doresc mai multi bani din drepturile TV si, mai ales, doresc sa aiba un cuvant decisiv in stabilirea regulamentului. Din moment ce FOTA nu spune nimic despre acest lucru in comunicatul de presa, se poate specula ca cele doua parti nu au ajuns inca la un compromis in acest sens.

O alta problema majora este reprezentata de regulamentul tehnic, echipele afirmand inca o data ca doresc un singur regulament. Lucrurile sunt destul de clare aici, fiind foarte posibil ca regula conform careia anumite echipe pot beneficia de avantaje tehnologice sa fie eliminata.

Pe de alta parte, limita bugetului maxim pare sa fie preocuparea majora a echipelor. Din nou, FOTA nu mentioneaza nimic despre acest subiect, semn ca FIA nu a acceptat inca dorinta echipelor de a limita bugetul la 100 de milioane de euro pentru 2010.

Concluzia principala este ca lucrurile sunt departe de a fi lamurite. Compromisul dintre echipe si FIA nu este inca oficializat, asa ca mai avem de asteptat pana cand toate detaliile se vor limpezi.

Personal, vad actiunea de astazi a echipelor ca pe o simpla gura de oxigen prin care acestea reusesc sa castige timp in lupta cu FIA pentru definitivarea regulamentului tehnic. Pe de alta parte, este o actiune menita sa linisteasca oficial fanii si sponsorii ca sportul se indreapta intr-o directie buna.

Meciul dintre echipe si FIA continua. Castigatorul se va decide in prelungiri (12 iunie) sau, cine stie, poate chiar la penalty-uri (undeva spre finalul anului).

Etichete: / /

Un comentariu la “Gura de oxigen”

  1. Andrei spune

    Eu consider ca situatia mondiala si in principal cea din Formula 1 sunt niste probleme ignorate de mult timp. Formula 1 este un sport pe multi bani si asta este o problema. Bernie nu vrea sa dea banii, de aia exista si restante si nici nu vrea sa faca investitii. Problema este ca ambele parti au numai de pierdut si publicul si mai rau. Pentru ei, noi publicul lor, suntem neinteresanti. Formula 1 trebuie sa ramana exclusivista, cu putine echipe (sper sa nu fie 20 totusi), piloti talentati si mai ales bugete mari si foarte mari. Asta este Formula 1 si asta este pretul care trebuia platit pentru a exista.