Triseaza Ferrari?

Razboiul psihologic a inceput: Ferrari este acuzata de rivali ca utilizeaza un sistem de evacuare care incalca regulamentul tehnic.

Fata de anul trecut, sistemele de evacuare sunt mult mai vizibile odata cu interzicerea acelor “apendice” utilizate pentru aerodinamica. Iata mai jos cum arata sistemele de evacuare ale celorlalte echipe care si-au lansat noile monoposturi pentru 2009:

Acum, dupa ce am vazut imaginile, haideti sa aruncam o scurta privire asupra regulamentului tehnic pentru 2009:

Articolul 1.4 stipuleaza ca sistemele de evacuare fac parte din monopostul propriu-zis, nefiind sisteme externe atasate acestuia.

Articolul 3.8.5 spune ca aperturile de pe fiecare parte a monopostului destinate sistemului de evacuare pot avea o arie combinata de maxim 50.000 milimetri patrati.

In fine, articolul 5.6.2 spune ca sistemele de evacuare nu pot avea o geometrie variabila.

Din imaginile de mai sus este evident ca sistemul de evacuare al lui F60 este mult mai bine evidentiat decat la celelalte monoposturi, insa personal cred ca este cel putin dificil sa avansam o ipoteza doar pe baza acestor fotografii.

We will see…

18 comentarii la “Triseaza Ferrari?”

  1. Radu catalin spune

    Fumuri…..

  2. Daniel Popescu spune

    Poate, dar stii cum se spune: nu iese fum fara foc :)

  3. Pezz spune

    mai degraba renault!!cat despre Ferrari cand nu triseaza ce tampenie de titlu !!!

  4. Radu catalin spune

    Parerea MEA E ca e doar un show car cea de curse setata pt circuit va respecta regulamentul ,Se stie ca daca vrei sa fii bun mergi la limita regulamentului expolatezi orice paragraf din regulament…

  5. michelle_b spune

    Dani, de cite ori a iesit fum fara foc in lumea F1 ? De nenumarate si cel mai concludent si recent exemplu care imi vine in minte este stirea despre Slim. Care a fost dezmintita clar (si nu a fost nici macar o scinteie). Sunt sute de astfel de “fumuri”. Oricum, asa cum am spus si la articol pina la cursa de la Melbourne, daca Ferrari vrea, isi pot pune (teoretic, of course) si perdelute (cum zicea un prieten) care sa se asorteze cu vaza de flori :P .”We’ll see” este cea mai de bun simt opinie si e chiar ceea ce ar trebui sa facem. “Chestia” e ca “we hardly can wait” …

  6. marianescu spune

    Fratii mei albi (sau negri, rosii, galbeni, whatever…), or fi astia de la Ferrari mai umflati decat realitatea, din fire, sau mai cu tupeu, da’ prosti sigur nu-s! Si eu cred ca pana la Melbourne or sa rezolve problema, mai ales ca – pare-se – neica Bernie nu mai are de gand sa-i cocolosasca atata (dar mira-mash sa nu fie doar “praf in ochi” intepaturile lui cu Luca)… Anyway, vaze, perdelutze, bibelouri sau pesti de sticla pot sa jur ca n-o sa vedem pe masinile rosii (pe monitoarele lor – nu garantez), asa cum cred ca si tevile astea (cu tendintza de fal-fal) or sa-si faca loc in carena pana la prima cursa.
    Altfel… Daniel, esti fan ferrari? Nu ca ar conta, dar headerul asta al blogului e graitor…. si prea rosu ptr discutii GENERALE despre Formula 1.

  7. TeamClown spune

    Cred ca era o surpriza daca nu trisau. Toti incearca astfel de siretlicuri. Cred ca era mai interesant un articol despre Ron Dennis, un om care a debutat in Formula 1 in 1966 (18 ani). Sper sa scoata o carte pentru ca are ce povesti.

  8. fan F1 spune

    ferrari triseaza si fura de cand exista ,aceasta echipa de mafioti!

  9. Daniel Popescu spune

    @michelle_b: Ai mare dreptate in privinta “fumurilor”. Anyway, cum bine mentiona si Radu catalin, la melbourne vom vedea monoposturi destul de diferite fata de acestea. Si daca ma uit si mai atent la poze, parca evacuarea celor de la Williams seamana cu cea de la F60.
    @marianescu: Pe tot parcursul sezonului 2008 de F1 Champ am fost acuzat ca sunt fan McLaren. Acum sunt considerat fan Ferrari pentru header-ul blogului. Cred ca o sa-mi pun o poza cu BMW-Sauber la avatarul de pe messenger ca sa fie meniul complet :)
    @TeamClown: Ron Dennis merita un material mai larg despre cariera din F1. Si il va avea, aici, pe Automarket.ro.

  10. michelle_b spune

    Dani, ca sa nu superi pe nimeni pune-ti la avatar in forum (daca va mai fi vreodata in aceasta viata accesibil :P ) un monopost Toyota sau Honda, la alegere, pentru ca altfel intra lumea la banuieli ca ai ceva cu asiaticii :d
    Cit despre ideea ca ai fi ferrarist: lolicei multi si tavaliti (din acestia =)) =)) =)) ) e cea mai traznita idee pe care am auzit-o/vazut-o/citit-o despre tine :D

  11. Daniel Popescu spune

    Forumul va reveni la viata in curand, intr-o noua forma ;) Cu Honda nu m-as risca sa-mi pun avatar, mai ales ca e posibil sa-si schimbe… rasa :) )

  12. marianescu spune

    DANIEL, esti funny cu raspunsul tau, dar… punem pariu ca poti sa gasesti o imagine GENERICA ce poate reprezenta f bine F1, fara sa fie neparat de vreo “culoare”? Provocare valabila si ptr Michelle_B.
    Altfel, din pct meu de vedere n-am nici o treaba cu nimeni, fiecare (precis!) tine cu vreo echipa si asta e cat se poate de normal DAAAR, daca incerci si vrei sa sustii ca esti un mediator OBIECTIV, atunci poti face cumva sa se si VADA asta (deci inclusiv vizual). ASTA era obiectia mea si cred ca e intemeiata. Deci nu ma deranjeaza ca e o masina rosie sus, nu m-ar bucura cu nimic in plus de-ar fi un McLaren, dar… nu cred ca-i tocmai corect cu “exclusivitati” in header. Am I right, Daniel / michelle?

  13. TeamClown spune

    Pune-l pe Fangio in banner. A pilotat pentru vreo 4-5 echipe.

  14. michelle_b spune

    escule – cel mai bine poate reprezenta f1 un monopost F60 decolorat :D – sorry, dar chiar o cautai :P . Si daca e blogul lui Dani poate sa isi puna ce VREA – vezi ideea cu vaza de flori pe un monopost (sugerez liliacul, ca e ataaaaaaaaat de frumos si culoarea e neutra dpdv F1 si nu imbolnaveste pe nimeni :P ); in plus, daca tot e blogul lui si simte nevoia, poate sa NU fie mediator obiectiv :P – desi (cu mici obiectii) este …
    So, IMO – u r not right :P but it’s a free world and u can say what u feel like it or what u think …

  15. marianescu spune

    Corect Michelle, DACA ar fi blogul lui, DAAAR eu sus vad scris MAAAARE “Automarket blog”! ;op
    Ok, acum ca ne-am lamurit (cumva) si cu headeru lu’ blogu’ asta, eu revin la topic si concluzionez: Ferrari, daca or sa triseze, or s-o faca in asa fel incat n-o sa aflam noi in urmatorii… 2 ani, sa zicem. Bafta tuturor, indiferent de culor! ;o)

  16. ally_great spune

    Eu m-as bucura sa aud ca Ferrari a trisat si sa avem un scandal, asa de inceput de sezon, sa nu ne mai revenim pana la final :D Si daca e vorba de preferinte, palete de culori si nuante …sunt subiectiva 100% si spun ca imi place rosul lui Kimi si atat. @Avatare.automarket.ro propun Buemi, De La Rosa, Sutil sau Quick Nick. Eu m-am oprit la Kovalainen pt moment (fara culoare=))=)))

  17. DOGY spune

    CAND era CELICA ( TOYOTA )in floare si castiga raliu dupa raliu se chinuiau tehnicienii si comisarii de cursa sa descopere secretul ……..si au fost socati cand l-au descoperit……..ca nu respectau diametrul de admisie printr-o bucsa cu gaura legala dar mobila printr-un arc lamela care permitea acelei bucse sa se deplaseze si sa maresca diametrul admisiei
    …..bucsa se lasa in jos numai dupa ce aerul din conducta de admisie atingea o anumita viteza, deci cand statea pe loc piesa era la locul ei
    ……..evident conducta era mai larga acolo unde se deplasa bucsa…..
    ……….in acel an au fost descalificati si li s-au anulat toate cursele castigate ( retras punctele)
    ……….articolul avea totusi un ton admirativ pentru genialitatea japonezilor…….

  18. Cyrus spune

    Poate n-a ales masina, ci pilotul – Felipe Massa, unul din cei mai fair-play piloti din Formula 1 ;)