Adevarul despre surse

Care sunt sursele de informatie in care putem avea incredere si care sunt sursele care trebuie privite cu scepticism cand vine vorba despre F1?

Pentru post-ul de astazi am ales un subiect care poate nu are legatura directa cu ceea ce se petrece pe o pista de Formula 1. In schimb, are legatura extrem de directa cu modul in care informatia ajunge la voi, fanii Formulei 1.

Informatiile din lumea Formulei 1 (caci doar despre ele ne vom ocupa in materialul de fata) apar pe ‘nspe mii de surse, de la publicatii de calitate pana la site-uri obscure aflate intr-o goana nebuna dupa click-uri, vizitatori si, evident, bani.

O vorba din presa spune ca orice informatie trebuie verificata din 3 surse diferite pentru a putea fi publicata. Treaba asta este foarte logica atunci cand vorbim de site-urile obscure si mai putin elocventa cand avem de-a face cu o publicatie care are “spioni” la cel mai inalt nivel si care si-a demonstrat credibilitatea in timp.

Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, va ofer cateva informatii picante despre cum se “fabrica” stirile din Formula 1. Asa cum multi (respectiv, multe) dintre voi ati observat, pe foarte multe site-uri apar stiri identice din Formula 1. Uneori, titlul este usor schimbat, insa in cele mai multe cazuri vorbim chiar despre acelasi titlu si acelasi continut. Aceste informatii sunt preluate, in realitate, de la o agentie de presa specilizata pe Formula 1. Este vorba, asa cum probabil banuiti, de GMM.

GMM reprezinta de fapt un fel de revista presei din F1. Cele mai multe stiri se refera la informatii publicate in presa sportiva din intrega lume, din Germania sau Japonia pana in tarile din Golful Persic (da, vorbim de publicatia Gulf News).

Aici apar insa doua probleme majore. In primul rand, informatiile respective sunt preluate de GMM fara a fi filtrate si fara a fi verificate, astfel ca de multe ori citim pur si simplu opiniile presei spaniole sau zvonuri inventate de ziaristi in goana nebuna dupa cititori.

Cel mai bun exemplu: nemtii de la Expres s-au gandit sa scrie ca Rosberg are sanse de a ajunge la McLaren sau BMW in 2009. Pentru cine nu stie, Rosberg a fost deja confirmat la Williams, McLaren a confirmat long time ago linia de piloti, iar BMW a anuntat pilotii pentru 2009 la numai cateva ore dupa stirea “bomba” a celor de la Expres.

In al doilea rand, stirile de acest gen sunt preluate fara menajamente de (aproape) toate site-urile de F1. Editorii acelor site-uri fac pur si simplu copy-paste si astfel au mai bifat o stire.

In opinia mea, este foarte trist modul in care cele mai multe site-uri de F1 abordeaza fenomenul. Practic, oricine isi poate face un site care sa prezinte doar stiri de pe GMM. Garantez ca vorbim de o munca de cel mult 30 de minute pe zi.

Si tot legat de GMM, cei care se ocupa de aceasta agentie de stiri publica, de cele mai multe ori, calupuri de stiri. Adica, intr-un singur minut apar 10 stiri, care in cateva zeci de minute sunt preluate intr-o ordine aleatoare de celelalte site-uri. Aceasta este explicatia pentru care Automarket nu va poate oferi toate aceste stiri la cateva minute dupa au aparut pe site-urile externe. Pur si simplu, este imposibil. Si, de asemenea, este aproape imposibil sa spui care este ordinea reala in care au aparut stirile.

Lasam deoparte subiectul GMM si trecem la intrebarea de baza: care sunt cele mai credibile surse de F1? Pe scurt, pentru ca deja am depasit spatiul alocat de obicei blogului, in aceasta categorie intra publicatiile internationale care si-au demonstrat deja credibilitatea, agentiile de presa ca Reuters, AFP sau AP, precum si site-urile de presa ale echipelor de Formula 1, care furnizeaza numeroase interviuri cu pilotii si reprezentatii team-ului.

5 comentarii la “Adevarul despre surse”

  1. ally_great spune

    o vorba din presa …cel putin 2 din stirile de azi nu au fost verificate din sursele corecte. Dar imi place ca ai punctat, in paranteza ce e drept, acele pasionate de F1 care “rasfoiesc” site-urile :D Spor in continuare la surse sin informatii cat mai complete!

  2. Daniel Popescu spune

    Hmm… nu stiu care sunt cle doua stiri la care te referi. Toate stirile de azi au surse foarte credibile, cel putin din punctul meu de vedere.

  3. michelle_b spune

    sa incep cu comentariile: una din stirile despre care vorbeste Ally este cea despre Hamilton si pneurile “verzi”. Toate site-urile de specialitate “serioase” vorbesc despre TOTI cei 4 piloti care au fost prezenti IN ACEESI ZI. Alta ar fi cea despre “Viitorul Formulei 1 in viziunea sefilor de echipa” unde am scris deja. Ar mai fi stirea de ieri “Renault Roadshow ajunge la Lisabona” pe care ai preluat-o (nu stiu de unde) trunchiata, fara sa STIE cititorii cine va fi pilotul care va face show (si eu cred ca este destul de important) …. Si acum sa imi “dau cu parerea” despre surse: sincer, eu as da crezare asa cum bine ai spus in final, surselor serioase, verificate, site-ului oficial al Formulei 1, precum si ale team-urilor sau pilotiilor, daca stirea ii priveste. Si, tot sincer chiar as verifica informatia pe mai multe surse. Dar asta e parerea mea, asa as face eu, si nu trebuie nimeni tina cont de ea, sau sa faca ce as face eu … It’s a free world but we must answer for our acts or statements :D

  4. stefank13 spune

    ..asteptam si adevarul despre punctarea stirilor..

  5. chiuchean spune

    Hahaha,rugam pe Dacia Logan Team sa ne dea si noua numarul de telefon al sursei lui din Automarket ca sa mai fim si noi printre primii din cand in cand… :) )