Cel mai bun castiga

Decizia FIA de a interzice realimentarile cu combustibil este poate una dintre cele mai importante din ultimii ani.

Cel mai important lucru este ca, incepand de anul viitor, calificarile vor fi castigate in proportie de 99% de cel mai rapid pilot, pentru ca fiecare va concura cu cat mai putin combustibil posibil. Fara indoiala, in acest mod va fi premiata performanta pura, in detrimentul unor strategii cunoscute in prezent sub numele de “agresive”.

Insa cele mai radicale modificari vor avea loc la nivelul curselor, pentru ca intreaga filosofie a strategiilor va disparea. In prezent, de cele mai multe ori, rezultatul unei curse depinde exclusiv de strategiile alese de echipe si mai putin de prestatia pilotului pe circuit. Conteaza predictiile pe care echipele le fac in ceea ce priveste turul in care rivalii vor intra la boxe, iar pilotii sunt indemnati de multe ori sa ramana “la cutie” pentru ca oricum isi vor depasi adversarul dupa efectuarea realimentarii. De aici si multitudinea de curse plictisitoare din ultimii ani.

Toate acestea se vor schimba incepand din sezonul urmator, pentru ca timpul petrecut la boxe pentru schimbul de pneuri va fi aproximativ egal in cazul tuturor pilotilor. In acelasi timp, mecanicii care efectueaza schimbul de pneuri vor fi sub presiunea de a schimba cat mai repede si mai bine pneurile, iar pilotii se vor confrunta cu noi provocari. Asta deoarece comportamentul monopostului la inceputul cursei va fi fundamental diferit fata de cel de la final, cand rezervorul va fi aproape gol.

Asta nu inseamna altceva decat mai mult spectacol, pentru ca sunt sanse mari sa vedem schimbari radicale in clasament pe parcursul unei curse. Calitatile pilotilor vor conta mai muilt in 2010, astfel ca avem sanse sa vedem o echilibrare a raportului de forte dintre monopost si pilot.

Una dintre cele frumoase perioade din istoria Formulei 1 este cea din anii ‘80. Iar daca ne gandim ca realimentarile cu combustibil au fost interzise intre 1984-1993, cred ca avem toate motivele sa speram in cresterea gradului de spectaculozitate a curselor incepand de anul viitor.

Etichete: /

4 comentarii la “Cel mai bun castiga”

  1. hasu spune

    SA DEA DOMNUL ADMIN SA NE INTOARCEM DE UNDE AM LUAT MICROBU’ CA TARE ERAU FRUMOASE CURSELE ODATA

  2. Andrei spune

    O sa fie super tare de urmarit, totusi si realimentarile au adus multa sare si piper curselor, dar oricum este o schimbare masiva. Cat de buna si de augur vedem in 2010. Oricum schimbarile de anul acesta nu mi s-au parut chiar cele mai interesante, iar masinile arata inca ciudata rau, depasirile sunt cam 0… dar este un an interesant de urmarit :)

  3. scuderia spune

    nush ce sa zic….probabil vor si un pic mai multe incidente la boxe de tipul celui a lui alonso…acea graba va duce la niste greselute mici…dar noh…daca astia zic k o sa fie mai mult spectacol sa speram k asa va fii…in ultimii ani mai mult au stricat formula 1 decat au transformat-o in spectacol

  4. diesel08 spune

    cu siguranta va fi un plus pentru F1.