Dictatura FIA-Bernie

Consiliul Mondial al FIA ne-a dat teme de discutie pentru un an intreg, prin deciziile mai mult sau mai putin inspirate pe care le-a luat in cadrul sedintei de marti.

Implementarea teoretica a sistemului pe medalii, publicarea greutatii monoposturilor sau stabilirea unui buget maxim voluntar pentru 2010 sunt doar cele mai importante hotarari decisive pentru viitorul apropiat al F1.

Nu pot insa sa trec cu vederea modul in care FIA a ales sa trateze propunerile facute de FOTA la inceputul acestei luni. Practic, din multitudinea de propuneri al echipelor, una singura a fost acceptata: publicarea greutatii monoposturilor. Dar nu inainte de cursa, cum a propus FOTA, ci imediat dupa calificari.

Propunerea FOTA pentru schimbarea sistemului de punctare a fost pur si simplu ignorata de Consiliul Mondial, care, in opinia mea, a vrut sa transmita echipelor un mesaj simplu: FIA si Bernie Ecclestone sunt dictatorii Formulei 1 si reprezinta singura institutie si, respectiv, singura persoana care pot decide directia spre care se indreapta aceasta competitie.

Se cunosc suficient de multe detalii picante despre luptele din spatele usilor inchise duse intre echipe si FIA. Echipele nu isi doresc sa obtina o influenta cat mai mare in Formula 1 doar de amorul artei, ci pentru a-si putea imparti cat mai eficient veniturile generate de vanzarea drepturilor comerciale. Iar in prezent, Bernie are painea si cutitul in mana si isi face socotelile dupa bunul plac, in defavoarea echipelor care trebuie sa reduca dramatic costurile pentru a nu se retrage din competitie.

Indiferent daca este buna sau rea, implentarea regulii ca pilotul cu cele mai multe victorii sa devina campion nu este o decizie sportiva. Este pur si simplu o decizie politica prin care FIA si Bernie Ecclestone demonstreaza ca echipele nu au (aproape) nicio putere de decizie asupra viitorului Formulei 1.

LATER UPDATE: Reactia FOTA ma scuteste de orice alt comentariu: “Suntem dezamagiti si ingrijorati de deciziile FIA”

Etichete: / /

14 comentarii la “Dictatura FIA-Bernie”

  1. TeamClown spune

    Trebuia sa povestesti si cum a ajuns puterea in mana lui Bernie.

  2. scuderia spune

    nush ce sa zic…nush dak ii bine sau nu…ce tare ar fii o revolutie in f1:))

  3. Daniel Popescu spune

    @TeamClown: O idee foarte buna, sper sa reusesc sa o implementez in curand intr-un articol ;)

  4. crismar56 spune

    Nu este cinstit ca cel care are cele mai multe victorii sa fie campion mondial. Nu cred ca mai exista asta in nicun sport care are un campionat ce se desfasoara pe parcursul uni sezon. Sa le fie rusine! Asta este daca ne conduc doar cei ce au bani multi si mai putina minte.

  5. Alina Jurca spune

    O dictatura care distruge compeitia! Daca aflati cumva cand se pensioneaza Bernie, sa ma anuntati si pe mine; am decis sa sarbatoresc acea zi. Eu i-as da o rigla ca sa taie painea, nu de alta, dar sa se chinuie putin. Au aparut deja reactiile adverse, Luca di Montezemolo exprimandu-si dezamagirea fata de aceste decizii a unor mosi sclerozati (vorba unui amic din zona :D )

  6. Andrei spune

    Personal consider ca este o mare prostie ca cel cu cele mai multe victorii sa castige un titlul. Chiar daca pare o solutie optima. Personal… de aia exista puncte pentru a fi castigate. Exista curse care trebuie castigate, exista puncte care trebuie castigate. De aia se concureaza intr-o cursa si un campionat. Pentru victorie.

    Nimeni nu candideaza pentru a fii al doilea sau al treilea. Toti candideaza pentru victorie. “There is no substitute for victory”

    Ma rog lasand la o parte sezonul 2007 (un mare esec din multe pct de vedere) si sezonul 2008 (un si mai mare esec din si mai multe pct. de vedere), astept cu nerabdare un sezon 2009 nou :)

    Ca fan Ferrari am un mesaj pentru baieti :) ))) Baieti este timpul sa dominam :) )))

    Ca fan Formula 1, imi pun intrebarea… Osama nu vrea sa-l omoare pe Bernie? Deja… imi doresc lucrul asta.

    Fara suparare dar… Formula 1 a devenit un fel de Fata Morgana. Avem masini care seamana mai mult cu niste semanatori, un regulament pentru analfabeti si orbi, doi lideri pe langa care trece viata si nu pot sa vada viitorul si… lista poate continua.

  7. ctlnmihai spune

    Daca 2 piloti care apartin aceleiasi echipe au acelasi nr. de victorii ,cine va decide campionul?:)

  8. wolful spune

    Eu, care ma consider in tema cu F1 va spun ca este o idiotenie ce s-a decis ieri. Dar cum in F1 sunt destui baieti destepti avem acum ocazia sa vedem niste campionate strategice.
    Intrebarea de mai nainte cu doi piloti dintr-o echipa la acelasi numar de victorii are raspunsul in numarul de puncte acumulate.
    Dar eu cred ca factorul motoare pentru mai multe curse va fi factorul care va stabili strategiile.
    Pana anul trecut fiecare tragea de motor cu gandul ca are nevoie de el si in cursa urmatoare. Acuma tragi o data de el, cursa urmatoare mergi usurel dupa care schimbi motorul. Urmeaza iar o cursa tare s.a.m.d.
    Acum o echipa ca Mc Laren cu un pilot bun…? si unul asa-sasa este in pierdere. Ferrari, Brown sau chiar BMW au sanse ca acuma, daca stau bine la masina sa-si imparta cursele intre piloti si punctele vor face diferenta pentru titlu.

  9. Bruno_Senna spune

    ADIO ARME:)) Bernie sa sclerozat rau…curenta-lar KERS’u

  10. mad79 spune

    ASTA NU MAI E SPORT!E mascarada!du-te ma mosule la azil,ca te caura moatea,iar tu esti in vacanta!cica vrea curse mai spectaculoase,ce mare spectacol iti mai trebuie cand campionul ti se desemneaza,in ultima cursa,ba mai mult in ultima curba de pe circuit!!!!
    huuuuoooo Bernie!!!!

  11. Bruno_Senna spune

    Da ..undei betivul:)).??iara sa dat la fund sub masa sau MiG-ul lui a ruginit,

  12. ShArKy spune

    cum a zis si wolful , cea mai tampita idee . asta e doar un moft al babalacului de Bernie …

  13. scuderia spune

    @ctlnmihai
    dupa numarul de puncte…nu conteaza:)…daca stam sa ne gandim in 2006, 2007 si 2008 ferrari lua titlurile la piloti..prin schumi, kimi respectiv massa…asa k…nush ce sa zic…sunt si pro si contra…mai ales cu schimbarea regulamentului

  14. ctlnmihai spune

    @scuderia ..Se duce incet farmecul F 1..vechile reguli parca erau mai bune