F1, de la transmisie prin satelit la transmisie subacvatică

Ştirea potrivit căreia Tata Communications a devenit partenerul oficial al Formulei 1 nu a generat prea multe ecouri în presa internaţională, însă are o importanţă majoră în modul în care vor fi realizate transmisiunile TV ale curselor începând din acest sezon.

Până anul trecut, transmisiunile TV erau realizate prin satelit, ceea ce însemna că semnalul TV trebuia să călătorească mai întâi la satelit şi apoi să revină la posturile TV.

Începând din acest an, transmisiunile se vor realiza prin infrastructura celor de la Tata Communications, infrastructură care este alcătuită în cea mai mare parte din cabluri subacvatice, astfel că eliminarea sateliţilor din ecuaţie va aduce două avantaje:

  • scăderea costurilor de transmisie pentru Formula One Management
  • scăderea decalajului intre acţiunea propriu-zisă de pe circuit şi momentul în care semnalul ajunge pe televizorul fanului Formulei 1.

În privinţa celui de-al doilea avantaj vorbim despre un decalaj de ordinul milisecundelor. Dacă semnalul de la satelit ajunge cu o întârziere de aproximativ o secundă, în cazul utilizării cablurilor subacvatice decalajul este de numai… 220 de milisecunde. Cam acesta va fi decalajul între momentul startul cursei de la Silverstone şi momentul în care fanii din Japonia vor vedea cum se sting luminile roşii pe ecranul televizoarelor.

Cu alte cuvinte, pentru fanii Formulei 1 nu se schimbă practic nimic.

12 comentarii la “F1, de la transmisie prin satelit la transmisie subacvatică”

  1. emerson spune

    Un mic avantaj mai exista. Aplicatia pt.telefon dezvoltata de cei de la TATA,e mult mai complexa fata de cele dezvoltate de Vodafone,in anii trecuti.. Ramane de vazut daca si cum va functiona,in timp real.

  2. Daniel Popescu spune

    A aparut aplicatia pentru smartphone-uri? Eu am cautat-o in Android Market si nu am gasit-o.

  3. gigel spune

    https://market.android.com/details?id=com.softpauer.timingapp2012&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5zb2Z0cGF1ZXIudGltaW5nYXBwMjAxMiJd

  4. Drako spune

    Aici:
    https://market.android.com/details?id=com.softpauer.timingapp2012&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5zb2Z0cGF1ZXIudGltaW5nYXBwMjAxMiJd

  5. Daniel Popescu spune

    Anul trecut exista si o varianta gratuita, doar cu Live Timing, fara acele grafice minunate pe care, sincer, nu as plati 103 lei :)

  6. emerson spune

    Eu am descarcat-o de pe site-ul oficial, Formula 1.com.E gratuita,necesitand doar inregistrarea.

  7. Andrei spune

    buna stire, aprope ca ma intereseaza ca vad startul la tv cu o secunda intarziere

  8. unckle spune

    dar HD .. HD avem ?

  9. AndreiF1 spune

    Tare faza, urata treaba cu 220ms lol :P

  10. hoyad spune

    Offtopic: Anul acesta va mai fi concursul F1CHAMP ?

  11. Daniel Popescu spune

    @hoyad: Da, inscrierile vor incepe in 12 martie.

  12. hoyad spune

    @Daniel Popescu
    Multumesc pentru raspuns si atunci nu imi ramane decat sa astept momentul festiv de debut al F1CHAMP 2012…!