F1, intre spectacol si afacere

Cateva puncte care evidentiaza directia spre care se indreapta Formula 1:

  • Sebastian Vettel a spus un mare adevar in cadrul unui interviu acordat publicatiei The Guardian: In Formula 1 nu poti spune intotdeauna ce vrei sa spui. Motivele sunt nenumarate, dar totul se rezuma la imaginea companiilor implicate in competitie si, implicit, la bani.
  • La plecarea din Formula 1 cu destinatia WRC, Kimi Raikkonen a evidentiat acelasi lucru: nu putea spune lucrurilor pe nume si, mai mult, F1 s-a transformat intr-un show in care prestatiile de pe circuit coboara pe plan secund.
  • Punctul 2 este evidentiat si de presa de specialitate: Craig Scarborough, unul dintre cei mai buni specialisti de Formula 1 pe problema de tehnica, a incetat colaborarea cu publicatia Autosport si a pornit la drum ca freelancer (asta ca sa nu credeti ca a plecat pentru o oferta mai buna). Motivele exacte ale despartirii nu sunt cunoscute, dar daca si una dintre publicatiile renumite de Formula 1 ia astfel de decizii inseamna ca ceva nu este in regula.

Da, Formula 1 este o afacere, dar este regretabil ca spectacolul banilor a devenit mai important decat spectacolul de pe circuit. Sau tocmai lipsa spectacolului pe pe pista a dus incet-incet la acest spectacol nefiresc al banilor? Hmm…

Etichete: / /

6 comentarii la “F1, intre spectacol si afacere”

  1. Flavius spune

    Toata lumea se invarte in jurul banilor.
    Orice institurie, de la cele bancare, de justitie, institutiile religioase, pana la showbiss unde intra sporturile precum F1, Champions League etc. toate aceste institutii fac parte dintr-un sistem capitalist al carui scos este producerea unui profit.
    Acum acest sistem incpe sa se darame, si implicit cei ce sustin acest sistem invechit al capitalismului au inceput sa sacrifice din ce in ce mai mult pentru a produce cat mai mult profit inainte de colaps.
    Acesta este motivul pentru care si Formula 1 se bazeaza pe banii, este un business si atunci de aici investitorul are de castigat, iar spectatorul si sportivul de pierdut.

  2. Alexandra1710 spune

    E evident de ce Kimi si Sebastian se inteleg atat de bine.Oricum,cei care au urmarit macar un GP live,pot sa afirme ca F1 este o afacere,o fabrica de bani inainte de toate.Cat despre plecarea lui Raikkonen in WRC,aceasta s-a produs datorita dezamagirii care i-a fost provocata de cei de la Ferrari,moment in care si-a dat seama mai mult ca niciodata ca banii conteaza mai mult decat talentul…mult mai mult.Kimi a spus-o : “Alonso e primul campion mondial care isi plateste locul intr-o echipa” si asa e.Marea greseala a lui Raikko a fost ca a plecat din F1,Ferrari meritau sa-i bata ca la carte din postura de pilot McLaren;nimic nu ar fi durut mai tare…

  3. diesel spune

    Spectacolul a fost de la inceputuri o afacere. Altfel nu se poate. Protagonistii au in spatele lor o regie bine pusa la punct si absolut necesara, asta ca sa ne distreze pe noi, sa avem site-uri de F1, sa avem despre ce scrie, comenta, sa-l iubim pe Kimi care mai spune si bazaconii..S-a intamplat pe vremea lui Caligula se-ntampla si acum. Sau poate prefera cineva sa renuntam la acele utilaje pline de tehnologie-care costa- si sa trecem la orientare turistica..insa, ma tem ca si-acolo vom avea nevoie de regia sponsorizarilor…doar e criza.

  4. mirco spune

    Formula1 a fost,este si va fi o afacere.Cand nu va mai fi o afacere, probabil nu va mai exista.

  5. wolful spune

    Oare de ce formula 1 este denumita de la inceputurile epocii moderne “Marele circ” ?
    Bernie a sesizat potentialul acestui spectacol, si cum nu a facut fata ca manager de echipa, a pus managerii competenti sa lucreze pentru el.
    La inceput a fost, poate mai mult sport decat circ dar, o data cu cresterea sumelor implicate spectacolul s-a mutat de pe pista in ateliere , unde fiecare incearca sa gaseasca o inovatie care sa-l scoata in fata, si in culise, unde cei ce nu pot crea tehnic baga de vina si gasesc hibe.
    Astfel avem toata saptamana plina de “evenimente” mai mult sau mai putin legate de cursa care a trecut sau care va veni.

  6. Cristian spune

    De 2 sezoane formula 1 nu mai este INTRE spectacol si afacere ci este ea in sine o afacere.orice om,cu catushi de putin creier l’ar da afara pe maimutoiul de massa si l’ar prefera pe kimi.
    @ diesel: bravo mai…kimi raikkonen,pilotul care vorbeste cel mai putin din f1 si de fiecare data la intrebari la care trebuie sa raspunda cu “da” sau “nu”,spune bazaconii….ca sa nu mai zic de massa cand tot zicea prin 2008 ca….
    stii ceva?mai bine tac pt ca nu are rost sa incep.