Iluzia interzicerii ordinelor de echipă

Într-o lume ideală, în care cel mai bun câştigă, ordinele de echipă ar trebui să fie interzise prin regulament în Formula 1.

Într-o lume reală, în care interesul echipei primează asupra interesului piloţilor, ordinele de echipă vor fi utilizate chiar dacă sunt interzise prin regulament.

Prin urmare, decizia FIA de a renunţa la interzicerea ordinelor de echipa este pe cât de neplăcută, pe atât de normală.

Să ne amintim că ordinele de echipă au fost interzise după Marele Premiu al Austriei din 2002, când Rubens Barrichello i-a cedat victoria lui Michael Schumacher cu câţiva metri înainte de a trece linia de sosire. Ce s-a mai întâmplat de atunci prin Formula 1?

  • Michael Schumacher a continuat să aibă un statut de pilot numărul 1 până la retragerea sa din 2006
  • Fernando Alonso a fost sprijinit direct de Renault în detrimentul lui Giancarlo Fisichella
  • Heikki Kovvalainen a trebuit să joace rolul secundului lui Lewis Hamilton, fiind mai mereu sacrificat de McLaren
  • Fernando Alonso a căpătat rapid statut de pilot numărul 1 la Ferrari în dauna lui Felipe Massa
  • Sebastian Vettel a fost sprijinit, cel puţin “emoţional”, la Red Bull, potrivit lui Mark Webber.

Cu alte cuvinte, ordinele de echipa s-au utilizat mai mult sau mai puţin “pe faţă” chiar dacă erau interzise de regulament. Cel puţin acum nimeni nu mai poate încălca regulamentul în această privinţă.

Etichete:

33 comentarii la “Iluzia interzicerii ordinelor de echipă”

  1. michael_schumacher spune

    Moralitatea nu a avut nici o treaba cu Formula1 vre-o data.
    Este convenabil pt echipe? DA
    Este corect?(pt piloti, spectacol, imaginea F1, etc) NU
    Este o decizie buna din partea FIA? Who cares? Deciziile sunt impartite.

    Se pare ca a fost luat aceasta decizie inca din audust, odata cu musamalizarea incidentului cu Ferrari.
    Nu doar fanii au suferit, ci si Formula1 si mai ales FIA.
    Nu stiu cum au putut sa se simta bine, dupa acea manevra fanii Aloso, stiind ca a trisat. Regulile erau acolo cu un scop si au fost incalcate. Apoi cum s-a “mulat” FIA pe dorintele Scuderia Ferrari… Off, credeam ca epoca aia s-a incheiat, dar se pare ca nu este asa.
    Sincer, daca ar fi dupa mine, le-as spune echipelor ca din 2015 sa isi pregateasca o singura masina pt start, mai aduc inca 5constructori si elimin complet ordinele de echipa. Mi se pare de-a dreptul jenanta situatia existenta, dar asta e situatia.

  2. Diesel spune

    Pe vremea lui Schumacher cand lucrul in echipa era regula nr 1 la Ferrari m-am bucurat nu numai de depasirile de pe circuit ci si de felul in care pilotii unei echipe conlucrau pentru a obtine victoria.Probabil ca multi fani Schumacher, unii mai tineri, uita starturile de cursa in care Michael era protejat de “locotenentul” din spatele lui, cum acesta ii incetinea pe toti ceilalti tocmai ca strategia Ferrari sa dea rezultate..seamana foarte mult cu ce se intampla in sporturile de echipa unde fiecare echipier are o functie, o pozitie in teren.Asa cum in fotbal fundasul face faza de aparare iar varful este omul de gol.Orgoliul unui pilot trebuie subordonat intereselor echipei, indiferent de numele pe care il poarta.Daca e rapid si pleaca din pole atunci trebuie ajutat de echipa sa castige.Asa s-a intamplat cu Michael, Alonso, Hamilton iar acum Vettel.Nu vad nimic rau in asta.Dupa parerea mea trebuie schimbata perceptia publica despre “ordinele de echipa” din F1.A fost demonizata destul si fara sens.
    Cel care decide intr-un sport de echipa este antrenorul-in cazul F1 seful echipei.El poate “muta” decisiv” pentru ca detine informatia si are raspunderea cea mai inalta.Tot el decide cine e varf si cine e fundas.

  3. Diesel spune

    Daca nu convine comparatia facuta cu fotbalul puteti sa luati orice alt exemplu al oricarui sport de echipa.

  4. NeoGalaxy spune

    Sunt curios… cand o sa apara regula folosita in afara, de fapt exista si procese din cauza ratatilor care folosesc numele unor persoane celebre si in acest fel posteaza in numele lor. Practic dauneaza si acelor personale si fanii isi fac o parere gresita despre acele persoane prin prisma rahaturilor pe care acesti useri le posteaza. Este imposibil ca o fan care isi respecta pilotul favorit sa posteze cu numele acestuia, mai ales cand stie ca nu el el acela care posteaza. De fapt nu cred ca exista o jignire mai mare adusa unei persoane decat a folosi imaginea si evident respectul de care se bucura in folosul ilicit al tau.

  5. michael_schumacher spune

    @NeoGalaxy Daca nu iti place nu te mai uita.
    Ma tem ca eu nu te-am jignit pe tine. Este dreptul meu sa folosesc ce user doresc. Mai bine iti vezi de treaba ta, ca nu ti-a spus nimeni nici da-te mai incolo! si cine te-a mintit pe tine ca pe afara nu se face asta?
    Si pe deasupra esti muuult off-topic!!!

  6. michael_schumacher spune

    Am uitat ca NeoGalaxy esti fan Ferrari si evident te-ai atacat referitor la afirmatiile mele repetate de nenumarate ori pe acest forum legata de antipatia mea fata de practicile Ferrari.

  7. NeoGalaxy spune

    @michael_schumacher: Personal nu ma intereseaza ce parere ai despre Ferrari sau despre altcineva. Dar faptul ca te folosesti de numele altcuiva pentru a posta arata doar ca nu il respecti deloc. Nu cred ca esti fan Michael Schumacher, nu cred ca nici ca esti fan Formula 1. Dar cred ca esti frustrat ca nu te baga lumea in seama, ca iti lipseste orice forma de bun simt si cred ca crezi ca altii te vor accepta pentru ca folosesti numele altcuiva. Asta nu inseamna ca am ceva rau de spus despre Michael Schumacher. Singura diferenta este ca sunt si am fost fanul lui si pentru ca il respect, nu mi-as bate niciodata joc de numele lui. Asta chiar si daca nu era un septuplu campion mondial si doar un pilot de Formula 1 simplu. Ah si vezi ca total offtopic. O sa postez o scrisoare aici, despre ce crede M. Schumacher despre ratatii care foloseste numele lui. Sa vedem si cand primesc acordul pentru acest lucru.

  8. michael_schumacher spune

    Ar trebui sa ma impresioneze polologhia expusa mai sus?
    Invata sa vorbesti politicos si invata sa respecti pe cei din jurul tau gainarule!
    Insultele tale si fiecare cuvintel scris mai sus arata cat de frustrat esti.

  9. Hebb spune

    @Daniel

    Nu inteleg care este iluzia ? Cand te uiti la fotbal ai impresia ca te uiti la tenis?
    F1 este sport de echipa si va fi asa atata timp cat nu sunt masini unice sau fiecare pilot isi construieste singur masina sau macar cu banii proprii.
    O echipele lupta pentru 2 trofee daca nu este cel al construcorilor sa fie macar al pilotilor si invers.

  10. ctlnmihai spune

    @neogalaxy-mă întreb cum ai reacţiona tu dacă ,scenaristul care a inventat personajul Neo te-ar da în judecată că te-ai inspirat în alegerea nick-ului tău..sau cum ar reacţiona întreaga galaxie citind inepţiile tale…

  11. schumy-mania spune

    Impresionant cum unii persista in off-topic jignind…Hai sa vedem, de ce n-ar exista ordine de echipa in F1?Nu sunt echipele cele care sunt inscrise si concureaza iar pilotii nu poarta culorile si insemnele echipelor pentru care se lupta?Ordinele de echipa nu sunt “o iluzie”, sunt o realitate si trebuie acceptate transparent.

  12. Daniel Popescu spune

    @schumy-mania: In cazul asta, de ce mai exista un titlu de campion mondial al pilotilor?

  13. shumy-mania spune

    @Daniel Popescu: Pentru ca, din cei doi piloti ai unei echipe unul este mai bun si trece linia de sosire de mai multe ori primul:)

  14. michael_schumacher spune

    @shumy-mania poate ca acel pilot nu este cel mai bun, ci doar cel care trece linia de sosire in fata coechipierului prin ordine de echipa.

  15. toreador023 spune

    as dori sa fie schimbata poza de pe prima pagina…nu de alta, dar are ceva vreme….

  16. Daniel Popescu spune

    @toreador023 Voi schimba poza de la header anul viitor, dupa lansarea noilor monoposturi.

    Apropo, numai mie mi se pare ca monoposturile de dinainte de 2009 aratau pur si simplu hidos comparativ cu cele actuale?

  17. shumy-mania spune

    michael_schumacher-Daca esti fan Schumacher ar trebui sa ai alta atitudine cand vb de ordine de echipa si mai ales sa le intelegi, asa cum face si Schumy.
    @Daniel Popescu, monoposturile de anul asta chiar arata bine, ma astept ca cele de anul viitor sa fie chiar frumoase.

  18. Diesel08 spune

    Curios sa vezi adevarati fani de-ai lui Schumacher care ii sustin fiecare virgula insa critica vehement ceea ce pentru german a fost “politica de urmat”.Cand vorbim de ordine de echipa Ferrari cu Schumacher au atins perfectiunea.

  19. Hebb spune

    @Daniel
    De ce mai exista un titlu de campion mondial al pilotilor?
    Foarte buna intrebare … oare mai castiga Vettel anul asta campionatul daca era pilot la Lotus ?
    Cat se datoreaza titulul la piloti pilotului si cat se datoreaza echipei? Sa ne imaginam ca in ultima cursa cel mai neinsemnat membru al echiei strangea o roata astfel incat Vetel sa abandoneze, mai lua el titlul ? … il lua Alonso …
    Si nu este drept sa transformi pilotul in marea vedeta iar echia sa fie anonima cand realitatea este ca echipa inclusiv pilotii castiga amnadoua titlurile dar nicioadata meritul nu poate fi individual.

  20. toreador023 spune

    @Daniel Popescu, referitor la monoposturi de dinainte de 2009, am intrebat mai multi prieteni…. atit ei cit si eu consideram ca aratau mai bine…
    Actualele monoposturi, sunt prea mari…si arata cam nasol, spatele bolidului in special.

  21. Daniel Popescu spune

    @toreador023: Evident, aici este o chestie de gusturi :) Ce-mi place mie la actualele monoposturi este ca sunt mult mai “curate”, fara toate acele apendice aerodinamice.

    Asta desi la inceput nu mi-au placut din cauza aripii spate prea inguste.

  22. michael_schumacher spune

    @shumy-mania Stiu istoria F1 perfect si tocmai de aceea pot spune ca Schumacher la Ferrari nu a castigat nici un campionat prin ordine de echipa, in cel mai rau caz s-a distantat in campionat.
    Si nu, eu aleg sa am moralitate si sa nu accept asa ceva, chiar daca idolul meu a facut asta si nu pot spune cum m-am simtit in acele situatii. Pentru Ferrari nu am nimic de spus, vor sa castige cu orice pret, iar cand fanii F1, spectacolul si imaginea F1 este afectata, atunci sentimentele fata de ei se schimba total. Ma obisnuisem cu gandul ca Schumy s-a retras si mi-l imaginam intotdeauna in combinezonul rosu, insa atat. Pentru mine Ferrari este o echipa care dupa ce a plecat Schumacher a castigat 1 campionat in 4 ani. Locul 2 nu se pune, niciodata nu s-a pus la socoteala…

  23. toreador023 spune

    @Daniel Popescu,..asa e, estetic, ma atrageau cele de atunci:), plus, ca dezvoltau o viteza superioara:).
    Monoposturile actuale, au renuntat la acele “apendice”…din cauza greutatii bolidului.

  24. shumy-mania spune

    @michael_schumacher-Nu esti singurul care esti pasionat de istoria F1.Unii au si trait-o live nu doar prin download-uri de pe net.Schumy a castigat puncte multe si importante cu ajutorul echipei(schimburi la boxe si strategii marca Todt-Brawn) si coechipierilor care niciodata nu au intrat in competitie cu el direct, dimpotriva, misiunea lor era una singura, sustinerea strategiei lui Michael.Punctele alea s-au tradus in campionate.Ce se intampla daca cei de la Mclaren ar fi avut aceeasi coeziune ca cei de la Ferrari..La Mercedes nu cred ca se va intampla asta.Mie exact asta mi-a placut la neamt.Stiinta de a castiga nu doar pe pista.Eu cand tin cu un pilot tin cu tot ce inseamna el, valori contestate si de necontestat.Nu poti sa fii fan lui Schumy dar sa-i contesti filosofia.Ce crezi ca ti-ar spune daca i-ai reprosa personal ordinele de echipa la care a recurs de-alungul timpului?Crezi ca te-ar considera fan-ul lui?Tinere..as risca sa spun ca nu esti fan Schumacher.

  25. michael_schumacher spune

    ma doare de nu mai pot ce crezi tu!
    am dreptul sa am parerea mea legata de orice, iar asta nu imi ia dreptul de a fi fan. Permite-mi sa iti spun ca ai o gandire mai ingusta decat a unei furnici. Tin sa reamintesc faptul ca principalii sai rivali au fost sustinuti de echipe si coechipieri, deci avantajul(pe care tu exagerat il transformi in campionate) este practic ZERO.

  26. shumy-mania spune

    Esti destul de agitat si nervos in postari, poate usoara vexare, incearca mai mult controlul limbajului tinere user, nu jigni gratuit, nu faci decat sa-ti dai de gol probleme.

  27. michael_schumacher spune

    ma tem ca te inseli in ceea ce priveste postarile, cat despre jignire, va trebui sa ma crezi ca nu credeam ca o vei lua motamo. daca tu chiar crezi ca valorile morale sunt pentru fraieri, atunci no comment omule. degeaba ai trait pana acum. nu pot sa nu observ cum tot mai multi useri cu genul asta de comportament si gandire infantila. Poate ca in locul codului din stanga paginii ar trebui sa puna o adunare sau scadere sa nu mai poata posta si copilasii frustrati. ah si inca ceva, nu mai vorbi cu mine de parca m-ai cunoaste de n-spe ani.

  28. shumy-mania spune

    Pana acum m-am exprimat cuviincios in replicile date tie, am incercat cu argumentatia pe subiect dar vad c-o virezi in vocalize de cartier, probabil ca anumite aspecte ale educatiei tale nu-ti permit retorici echivalente.Asta e problema ta, aici identitatea iti este data de “motamo-uri” si “n-spe” plus adjectivele pe care le folosesti cu darnicie, “omule”.Te las ca altfel ma “contaminezi”.

  29. michael_schumacher spune

    Nu pot sa cred ca mi-am pierdut timpul cu tine…

  30. F1-zone spune

    @michael_schumacher- esti persuasiv si inflacarat:), pacat ca nu inteligent;)

  31. michael_schumacher spune

    @F1-zone
    Lasand modestia la o parte, consider ca sunt mai inteligent decat majoritatea celor care posteaza aici. Fara sa intru in prea multe detalii afirmatia ta nu este sustinuta de argumente si pentru mine nu are absolut nici o valoare. Sunt destui care vor sa ma alunge de pe acest forum, insa nu am sa le fac pe plac. Fie ca vor, fie ca nu, voi continua sa imi sustin parerile si ei inevitabil vor avea de comentat. da, uneori imi pierd rabdarea si ma enervez pentru niste oamenii prefera sa arunce niste jigniri patetice protejati in spatele tastaturii.
    sa le fie rusine celor care nu stiu sa gandeasca cu capul lor si au tupeul sa spuna altuia ce si cum sa faca. Fiecare are dreptul la opinia care crede el ca este corecta, doar ca unii nu stiu sa respecte si parerile altora. unii nu au in primul rand respect pentru ei, ce sa mai vorbesc de altii?

  32. Flavius Maxim spune

    Va spun un lucru, cand un pilot simte ca este doar numarul 2 in cadrul echipei, are libertatea de a pleca la o alta echipa unde poate este numarul unu sau cel putin egal cu al sau coechipier.
    Deci da, este logic sa fie legal ordinul de echipa pentru ca pana la urma si pilotul este un angajat care are un superior si totul depinde de contractul pe care il semneaza.

    http://formula1grandprix.wordpress.com/

  33. Daniel Popescu » Blog Automarket » Filosofia ordinelor de echipă spune

    [...] au determinat FIA să legalizeze ordinele de echipă. Totul părea să intre în normal: aşa cum spuneam şi în decembrie 2010 pe acest blog, ordinele de echipă vor fi utilizate de fiecare dată când este nevoie chiar dacă sunt interzise [...]