Ce a lasat Senna in urma

Ayrton Senna nu mai are nevoie de nicio prezentare. Chiar si cei care nu sunt pasionati de Formula 1 cunosc probabil modul tragic in care si-a pierdut viata unul dintre cei mai importanti piloti din istoria sporturilor cu motor.

Max Mosley crede insa altceva. In loc sa-si vada de problemele pe care le are cu echipele, presedintele FIA isi permite sa aduca vorba despre Senna intr-un context total nepotrivit.

Nu sunt cea mai potrivita persoana sa vorbesc despre cariera si performantele lui Ayrton Senna, pentru ca nu eram destul de “copt” la vremea respectiva pentru a urmari Formula 1. Stiu insa ca orice sport are sportivi care, prin prisma performantelor lor, au ramas in istorie. Iar Ayrton Senna este cu siguranta unul dintre eroii Formulei 1.

Poate ca Mosley are dreptate: Formula 1 a mers mai departe si fara Senna. Dar nu sunt deloc putini cei care cred ca Formula 1 merge de cativa ani buni intr-o directie complet gresita, indepartandu-se incet, dar sigur, de adevarata menire a unui sport: sa fie o competitie intre cei mai buni sportivi care sa aduca bucurie in randul fanilor. In prezent, politica din jurul Formulei 1 este mult mai importanta decat prestatia pilotilor de pe circuit, iar spectacolul de pe pista din era Senna a disparut aproape complet.

Vreti sa re(vedeti) cum se desfasurau cursele de Formula 1 pana la disparitia lui Senna? Este suficient sa va ofer un singur exemplu: urmariti duelul electrizant dintre Ayrton Senna si Nigel Mansell de la Marele Premiu al statului Monaco din 1992 publicat de Laurentiu Mandu pe blogul sau, aici. E cel mai simplu mod in care puteti intelege diferenta dintre Formula 1 anilor ‘80-’90 si Formula 1 din mileniul 3.

PS: Daca va place Formula 1 va recomand cu caldura sa cititi in continuare posturile lui Laurentiu Mandu. Nu scrie foarte des, dar scrie foarte bine!

Etichete: / /

11 comentarii la “Ce a lasat Senna in urma”

  1. Mandu spune

    mersi mult pentru aprecieri!
    promit ca o sa scriu, daca nu mai bine, macar mai des despre Formula 1.

  2. Andrei spune

    Ayrton Senna a murit si din pacate si talentul lui la fel. Evident ca s-au schimbat mult anii de cand conducea Ayrton. Trebuia sa fii un pic nebun sa faci ce facea el cu masina si asta nu este un lucru rau. Stiu ca Eddie nu era mare branza dar imi aduc aminte de niste depasiri cand calutul Ferrari era mai rapid pe iarba decat pe pista si facea depasiri. Stiu si niste depasiri magistrale are lui Schumi si 1 a lui Mika, cateva pentru Kimi si cateva pentru Felipe. Lewis nu prea a depasit magistral pentru ca in mod normal depasirile lui sunt de genul, il imping pe ala si nu ma intereseaza. Poate ca unele lucruri se mai pot rezolva dar acesti piloti de acum… nu mai sunt genul sa lupte pe pista. Lupta mai mult in declaratii, poze, iubite si cate masini au.
    1998 si 1999 au fost electrizanti desi, Schumi era intr-o ascensiune iar Mika intr-o decadere, anul 2000 s-a cam si vazut cine este mai puternic. Iar in 2005 si 2006, au fost cateva curse bestiale, cu parere de rau Schumi a pierdut titlurile prin greselile lui si mai putin deoarece ceilalti erau buni. Masina Renaul din 2006 a fost deseori comparata la design cu F2004, dar asta conteaza mai putin. Important este greselile iti pot fura un titlu sau 7, pentru Schumi :)

    Dar anii trec si sunt numai tampenii. 2007 – un mare esec, 2008 – o rusine, 2009… cred ca bate recordul. 2010… sa vedem ce-o sa fie.

  3. Bruno_Senna spune

    Senna a lasat in urma constientizarea ,conceptului de sigurantza a circuitelor si monoposturilor.si inceperea masiva a cercetari si aplicari diferitelor soluti pt a creste sigurantza

  4. mad79 spune

    si eu sunt fan Ayrton Senna si tin minte ca dupa aceea cursa din Monaco,Senna nici nu a putut sa iasa din masina pret de 1 minut,iar in conferinta de presa a declarat ca avea senzatia ca il vedea pe Mansel in ambele oglinde retrovizoare in acelasi timp!cel mai strans finish din istoria formulei1, i-a avut protagonisti tot pe ei doi,dar la inceputurile lui Senna in Formula1,la GP de la Jerez,Spania,Senna conducand un Lotus iar Mansell un Williams,cand diferenta dintre ei la finish,a fost de doar 14 secimi de secunda,un pic mai mult de un bocanc!

  5. ccmax spune

    Si ca sa il completez pe Mad79… Mansel a fost adus la festivitatea de premiere de catre 2 mecanici…respect…

  6. westmclaren spune

    M-au trecut fiori reci pe spate cand am urmarit duelul dintre Senna si Mansell. Nu am mai vazut demult un asemenea duel si nu cred ca voi mai vedea curand.
    Apropo pt Miki si Viki……….lectie de comentariu

  7. hasu spune

    SA-L FI VAZUT SI PE VILLNEUVE SENIOR CIT DE NEBUN PUTEA SA FIE

  8. hasu spune

    SAU PE ALAIN PROST LA INCEPUT CIND AVEA UN CURAJ NEBUN

  9. Andrei spune

    Diferenta mica dar tot cel mai tare finish ramane cel din 2002, de la Indianapolis, cel putin cele 2 masini Ferrari mergand in paralel arata super :) ))))

  10. Aur1989 spune

    Acest duel imi aduce aminte de 2005, la fel la Monaco, cind Michael era in duel cu Rubens pentru locul 4 la fel in ultimile tururi…
    Nimic deosebire ;)

  11. Liviu spune

    Multumim pt. tip Daniel. Chiar scrie bine omul :)