Motorul unic

Formula 1 in viziunea lui Max Mosley arata pur si simplu sinistra: motor unic, cutie de viteze unice, suspensii unice. Cu alte cuvinte, toate masinile ar fi egale, iar diferenta ar face-o doar pilotii.
In esenta, Formula 1 inseamna piloti diferiti, dar si masini diferite. Sa egalezi performantele tuturor masinilor este cea mai aberanta idee pare poate fi nascocita cand ne gandim la viitorul acestui sport. Exista numeroase competitii de acest gen, GP2 este cea mai populara, dar in Formula 1 cu siguranta nu avem nevoie de asa ceva.
De acord, costurile in F1 sunt ridicate, dar F1 este regina sporturilor cu motor tocmai pentru ca este un sport elitist in care nu poate concura oricine.
Sa ne gandim putin si la implicatiile care apar aici. In prezent, F1 beneficiaza de aportul a 6 constructori, care ar trebui sa se reduca la unul singur daca fantezia lui Mosley ar fi aplicata. Cum ar arata un monopost McLaren cu motor Ferrari? Dar un Ferrari cu motor Mercedes?
Sau mai bine am utiliza motorul de pe Tata Nano, cea mai ieftina masina din lume. Asa am fi sguri ca costurile ar fi substantial reduse.
Pana una alta, Formula 1 are deja schimbari masive de regulament – vezi KERS – si cu siguranta nu are nevoie de un motor unic. In schimb, FIA are nevoie de un presedinte nou care sa stie in ce directie se indreapta F1.

Etichete: /

Un comentariu la “Motorul unic”

  1. kimifinish spune

    acest mosley ma cam enerveaza….eu nu cred ca celor de la ferrari, mclaren si bmw le-ar convine aceasta decizie…deci cum adica….cum este toro rosso sau force india…lor le convine sa aiba acelasi motor ca ferrrai si mclaren….totusi…acest mosley trebuia demis dupa scandalul acela sexual…io cred ca i s-au cam urcat hormonii la cap…(scuze de acest limbaj dar asta e adevarul)