Orientul Mijlociu

Formula 1 se muta, incet dar sigur, spre Est. Din pacate, nu spre Estul Europei si spre Romania, ci spre Asia. Mai precis, spre Orientul Mijlociu.

Asa cum a precizat si David Richards in cadrul unui forum de discutii organizat in Bahrain, tarile din Orientul Mijlociu investesc tot mai multi bani pentru a atrage Formula 1. Primul pas a fost facut chiar de Bahrain, care a gazduit prima cursa de Formula 1 in anul 2004.

Vecinii sai bogati in petrol si gaze naturale nu au stat insa cu mainile in san. Profitand de fondurile practic nelimitate obtinute prin vanzarea aurului negru in toata lumea, mai multe state din regiune si-au aratat deja intentiile de a atrage Formula 1.

Astfel, Abu Dhabi va gazdui o cursa de F1 chiar in 2009, Qatar au anuntat modernizarea circuitului de MotoGP care a gazduit recent prima cursa in nocturna din istoria acestei competitii, iar Dubaiul are deja un circuit la standardele Formulei 1.

In tot acest timp, in Europa se construiesc in prezent cateva circuite in Spania si Portugalia, insa acestea sunt destinate exclusiv pentru teste, nicidecum pentru curse. Singura exceptie o reprezinta circuitul din Valencia, care va fi inaugurat chiar in acest an. In schimb, Silverstone este pe punctul de a pierde contractul pentru Marele Premiu al Marii Britanii, tocmai din lipsa banilor, iar Magny Cours va iesi din calendar chiar de anul viitor.

Incet, dar sigur, Formula 1 se indreapta spre o avalansa de curse in Orientul Mijlocului, dublate de curse in nocturna in tari ca Australia, Malaezia si Singapore.

Un comentariu la “Orientul Mijlociu”

  1. BIVBIV spune

    Excelenta ideea curselor in nocturna. sunt, cred, mult mai spectaculoase poate pentru ca am imaginea celor americane de pe “oval”. In Marele Circ banii fac imaginea, fie ca sunt ai proprietarilor de circuite sau proprietarilor de echipe.