Potenţialul impact al lui Murdoch asupra Formulei 1

Dacă s-ar face un sondaj de opinie cu întrebarea “Care este cea mai detestată persoana din lumea Formulei 1?”, probabil că peste 90% dintre fani ar răspunde în cor “Bernie Ecclestone”. Ce poate fi mai rău decât un personaj care de dragul banilor este dispus să elimine circuitele tradiţionale din Europa, să ceară sume exagerate drept taxă de participare şi să impună costuri greu de justificat televiziunilor? Vă spun eu: un personaj dispus să ofere drepturile TV doar în sistem pay-per-view!

Iată deci principalul motiv pentru care fanii şi-au exprimat îngrijorarea că Rupert Murdoch şi-ar putea duce la bun sfârşit planul de a achiziţiona Formula 1 (mai exact, drepturile comerciale ale Formulei 1). Murdoch este recunoscut pentru declaraţiile sale celebre precum “ştirile de pe internet nu trebuie să fie gratis”, convertite în fapt prin accesul contra-cost la site-uri precum The Times sau NewsOfThe World, dar şi prin televiziunile sale pay-per-view. Ca exemplu, Sky Deutscheland transmite Formula 1 contra-cost în paralel cu RTL.

Nu cred însă că vom asista la o revoluţie a modului în care sunt transmise cursele de F1 la TV, pentru că mă aştept ca FIA să reacţioneze brutal prin Jean Todt la orice tentativă de restricţionare a accesului liber la curse din faţa micului ecran. Gândiţi-vă numai ce impact negativ ar avea cursele transmise pay-per-view în întreaga lume, cu un număr mic de telespectatori care s-ar răsfrânge asupra interesului companiilor de a-şi promova brandurile.

Totuşi, interesul lui Murdoch naşte numeroase scenarii şi speculaţii. Pe de o parte, se spune că Murdoch vrea să cumpere Formula 1 pentru a nu mai fi nevoit să plătească sume mari de bani actualilor proprietari în schimbul drepturilor TV pentru posturile pe care le deţine. Pe de altă parte, dacă va cumpăra Formula 1 va deţine practic pâinea şi cuţitul: televiziunile sale vor cumpăra drepturile TV pentru un preţ mai mic, dar aceştia bani puţini vor ajunge tot la el. Efectul: veniturile “patronului” Formulei 1 vor fi mai mici, iar echipele vor primi mai puţini bani pentru performanţe. Cu alte cuvinte, nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi.

Poate acum cei care îl critică vehement pe Bernie vor înţelege de ce este sprijinit de cele mai multe echipe din Formula 1. Bernie nu este nici pe departe perfect, dar reuşeşte să ţină CVC Capital Partners, FIA şi echipele la un loc, într-un grup cât de cât omogen, care împinge Formula 1 de la spate. Ne place sau nu, Formula 1 se va schimba radical doar atunci când Bernie va pleca. În bine sau în rău, rămâne de văzut.

Etichete: /

Un comentariu la “Potenţialul impact al lui Murdoch asupra Formulei 1”

  1. mad79 spune

    Daca ar fi sa se vanda F1 catre Murdoch,ar disparea si urma de farmec a formulei1 din acest moment!Astfel transmisiunile,ar deveni americane,cu pauze publicitare din 10 in 10 minute,singurele televiziuni are ar mai putea acoperi costurile fiiind cele in sistenm pay-per-view,si care ar recurge la o astfel de politica!
    Ca sa nu mai spunem ca asocierea cu Slim,un alt rechin al afacerilor si Ferrari,o echipa ce se afla in acest moment in F1,ar face ca balanta sa fie inclinata spre aceasta din urma,astfel toate regulamentele,ar trebui aprobate in primul rand de Ferrari si in al doilea rand de restul echipelor.
    Acesta ar fi un cosmar de nesfarsit pentru Formula1 si desi cu Bernie la conducere e mai rau,dar cu Murdoch si axa raului,ar fi si mai si!