Primele impresii despre F1 2010

După o secetă cruntă de câţiva ani, Codemasters a lansat în cele din urmă F1 2010, jocul oficial al Formulei 1 bazat pe sezonul 2010. Mi-am aruncat privirea pe joc timp de aproximativ o oră şi am fost plăcut impresionat de ceea ce am văzut.

Grafica arată foarte bine din toate punctele de vedere: circuitul este redat fidel, iar informaţiile sunt afişate cu fonturi bine alese. În plus, regulamentul Formulei 1 se aplica foarte bine, astfel că inclusiv în antrenamente trebuie să utilizezi un set de pneuri prime şi un set option.

În modul carieră pe şapte ani poţi începe numai cu una dintre cele trei noi echipe din competiţie şi primeşti obiective precise. De exemplu, ca pilot Lotus, trebuie să termin calificările pe locul 20 şi cursa pe locul 18 în Bahrain.

Ca puncte negative am remarcat timpii de încărcare relativ mari, dar mai ales obligativitatea de a utiliza serviciul Games for Windows Live. Spun obligativitate pentru că, pentru a salva progresul în modul carieră, trebuie să te înregistrezi pe internet pe Games for Windows Live. Later edit: Există totuşi o metodă de a evita această problemă: la crearea contului, înainte de a trece la pasul următor, undeva jos exista opţiunea “Create local profile” (Mulţumesc CobraOnly , suburbian si Gabriel pentru tip).

Practic, în lipsa unei conexiuni la internet nu te poţi juca în modul carieră (şi aici includ şi perioadele de câteva zile când se intamnpla să-ţi “pice” netul). Ştiu, este o măsură relativ eficientă pentru combaterea pirateriei, dar producătorii de jocuri ar trebui să realizeze că şi cei care cumpără versiunea originală au de suferit.

PS: Nu sunt un împătimit al jocurilor. Ultimul titlu pe care l-am jucat cu regularitate a fost F1 Racing Championship, care aborda sezonul 1999 al Formulei 1. Poate şi de aici entuziasmul la vederea unei grafici de jocuri din 2010 comparativ cu 1999. Însă rămân la părerea ca orice fan al Formulei 1 trebuie să încerce, măcar pentru câteva ore, F1 2010.

20 comentarii la “Primele impresii despre F1 2010”

  1. suburbian spune

    daniel cum sa nu poti salva? ai nevoie de un cont offline la fel ca si cel folosit in dirt2 :)

  2. Gabriel spune

    se poate salva si off line, fiind o optiune in prima faza a inregistrarii
    aici ai un filmulet cu sa faci asta pentru GTA 4 dar aceeasi metodea se foloseste la orice cont Live
    http://www.youtube.com/watch?v=ON_jJXQUuaI

  3. Daniel Popescu spune

    @suburbian: Eram atat de nerabdator sa ajung in sfarsit pe circuit, incat am sarit prea repede peste anumite etape din meniul de configurare :) Plus ca mesajul lor te induce in eroare, exista un mesaj de tipul “pentru a salva, ai nevoie de cont pe Games for Windows Live). Multumesc pentru tip, acum m-am linistit :)

  4. KaNe spune

    LA GWL, profil offline, marea tampenie este ca daca trebuie sa reinstalezi OS-ul, nu mai poti refolosi salvarile, dupa aceea. Am patit-o recent cu Bioshock 2, care dupa ce am jucat mai mult de jumate din el, a trebuit sa reinstalez WIN7, iar dupa ce am vrut sa continui jocul, m-am chinuit de numai si n-am reusit. Practic am creat tot un cont offline, cu acelasi user, am pus salvarile in locul cu pricina(prin C:\Users\…..) si degeaba, ca atunci cand intram in joc nu gasea nici o salvare. Dupa multe consultari pe net, forumuri, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l reiau din nou. Cam asta este partea nasoala cu GWL, de aceea ar fi ok sa cumperi jocul si sa creezi cont pe net. Referitor la F1 2010, am jucat si eu putin aseara si la fel ca si Daniel, am ramas placut impresionat de el. Are acelasi engine ca si Grid, ceea ce inseamna ca se misca foarte bine, plus detaliile si grafica foarte bune. Intr-adevar incarca nitel mai greu, dar se misca smooth, fara freeze-uri(cel putin la mine – C2DE8200@3200/2×2GBDDR Mushkin/HD4850/WD6400AAKS/Asus Xonar Dx). Am inceput si eu modul cariera cu contract pe 7 ani, iar ca si echipa de start am ales, tot Lotus. Din Keyboard este cam ciudat sa-l joci sau cel putin daca ai activate toate “ajutoarele”(brake assist, esp…) este cam ca un joc arcade. Cred ca ar fi superb sa il poti juca cu ceva volan de calitate, pedale, schimbator si un scaun de gaming. Anyway, este un joc promitator, de care fanii F1, si nu numai, aveau nevoie de un asa joc….

  5. moa spune

    pierdere de vreme ce scrii pe aici

  6. NeoGalaxy spune

    LOOOOOOOOOOOOOOOOOOL. Sunteti paraleli baieti. Profilul offline este folosit doar de cei care-l joaca piratat. Cei care l-au cumparat pot sa foloseasca GFWL client pentru ca oricum le va sincroniza profilul si salvarile. GFWL este folosit de multe jocuri, unele se pot juca in MP numai prin GFWL dar problema apare la varianta Steam care are si ea nevoie tot de GFWL ceea ce este urat rau (desi F1 2010 Steam versio nu are suport pentru Steam cloud asa ca tot dracul ala este).

    Maine se lanseaza varianta Eu si costa 25 eu dar se merita retail pentru ca are un pret super. Si asa mai departe…

  7. KaNe spune

    Cum adica sa fie folosit pentru cei care folosesc variantele piratate?? Tu te auzi ce spui?? Pai daca ar lasa baietii, by default(aka fara crack) sa se poata juca lumea, crezi ca l-ar mai pune la vanzare….??!?!?! Varianta cu contul “Offline” este valabila “pentru userii care au cumparat jocul” dar nu au acces la internet, pentru crearea unui cont online. Evident ca aceasta metoda cu offline, este o “portita” foarte eficienta pentru cei care folosesc jocurile crack-uite, intrucat daca n-ar exista aceasta posibilitate, in veci nu ai putea sa-ti creezi un cont pe GWL, daca nu ai jocul cumparat cu licenta. Bineinteles ca si asta este variabil, intrucat “baietii” tot reusesc sa le pacaleasca intr-un fel si aceste protectii “online” gen GWL. Cel mai elocvent exemplu care-mi vine in minte acum si este oarecum proaspat, este Assasin’s Creed II care folosea acea protectie bazata pe serverul Ubisoft. Practic ca sa-l poti juca, trebuia sa fi autentificat cumva de acest server. Tin minte ca o buna perioada de timp, o luna si ceva cred, de la lansare, n-au putut juca acest joc, decat cei care au cumparat. Dupa aceasta pauza, “baietii” au gasit o metoda prin care au reusit sa le pacaleasca serverul. Evident ca pentru modurile MP, ai nevoie de cont online. Dar nicidecum, aberatiile spuse de Mr. Neo, nu-s deloc valabile….ii dau dreptate decat la partea cu MP-ul, asa cum am evidentiat si eu mai sus….

  8. NeoGalaxy spune

    Gresit Ryan380. Esti paralel cu jocurile originale. Da-mi voie sa-ti explic. Bioshock-ul 2 trebuie activat online, fara internet nu merge. La fel ca Bioshock I si Mafia II si alte jocuri, sunt multe aici. Daca nu ai net nu poti sa-l activezi, iar de jucat nici nu poate sa fie vorba decat daca il joci piratat. Partea cu GFWL este facuta pentru SP si MP, pentru ca sincronizeaza salvarile exact ca Uplay-ul de la Ubisoft. Doar ca Upla-ul Ubisoft face mai mult, merge jucat si fara dvd-ul original, dar trebuie o conexiune permanenta la net. Uplay-ul este un DRM care alte si alta facilitati. Dar la baza tot DRM scrie pe el :) .
    Incearcati original F1 2010, cine a facut preorder il primeste maine si o sa vada cum sta treaba.

    Faza cu problema celor de la Ubi a fost legata de cei care au atacat serverul de autentificare folosit de Uplay si de aia multi jucatori care aveau original Assassin’s Creed II-ul nu l-au putut juca pentru ca Upla-ul nu se pute loga pe serverul lui. Dar Uplay-ul sta tot timpul activ, atat in SP cat si MP. Si mai face si multe alte chestii, asa ca fapt divers :)

    Plus ca GFWL este important si pentru DLC-urile, care nu se pot descarca altfel. Multe DLC-uri sunt oferite prin GFWL, care necesita un cont, nu un cont offline. Bla bla bla, cumparati un joc original si studiati problema sau intrebati. Asa ca fapt divers :)

  9. NeoGalaxy spune

    Rahat, am uitat un y la Uplay…

  10. Radcargt08 spune

    Deseara il am scos crakuit;)..2.5gb ,,da tre volan off Mos Craciun!!!

  11. unckle spune

    NeoGalaxy, eu am un Mafia 2 acasa de pe torente care nu prea are nevoie de nici o autentificare . . . norc ca nu am dat bani pe el ca nu prea m-a incantat :)
    @F1 2010 – ar fi de incercat acest joc, pentru ca nu m-am mai dat cu masina intr-un joc de ceva vreme. Cata vreme grafica este buna si se poate juca si din tastatura s-ar putea sa il bag la colectia de jocuri “cumparate”, dar intai trebuie incercat . . . cam cum fac baietii aia care se insoara dupa ce probeaza . . . mancarea soacrasii ;)

  12. suburbian spune

    am tras deja niste curse pe LAN, uit cum trece timpul :D

  13. George spune

    De unde l-ati luat ?

  14. KaNe spune

    “Da-mi voie sa-ti explic. Bioshock-ul 2 trebuie activat online, fara internet nu merge. La fel ca Bioshock I si Mafia II si alte jocuri, sunt multe aici. Daca nu ai net nu poti sa-l activezi, iar de jucat nici nu poate sa fie vorba decat daca il joci piratat.”

    Neo….hai ca iar incurcam borcanele….In primul rand, orice joc care are la baza GWL, fie ca este crack-uit sau nu, se instaleaza acel GWL….asta ca sa-l poti juca…corect?? Ca eu pot sa iau jocul de pe torenti, se instaleaza si GWL, intru in el, daca reusesc, iar apoi ce fac ca sa pot juca propriu-zis si sa pot salva?? creez un cont online(cel mai indicat) daca ai jocul original sau creez un cont offline, daca am jocul original si n-am tzava de net sau am tzava de net, dar am jocul crack-uit si ca sa imi pot salva progresul in joc am nevoie de un cont. Online nu se pune problema, intrucat iti cere date legate de licenta jocului, iar singura masura este sa creezi un cont offline. Asta este singura portita lasata libera prin acest GWL, pentru cei care iau jocul de pe torenti. Daca n-ar fi optiunea asta, ai putea juca, dar vei juca in van, intrucat nu vei putea da save. Alta chestie, referitoare la Bioshock 2……chiar nu trebuie activat, am jucat in perioada aceea, l-am reluat de o sapt si chiar nu a trebuit sa-l activez via Internet. Asta intrucat este varianta “neoficiala” si mi-am creat un cont offline pt aceasta(pt salvarea progresului)., Crede-ma ca am jucat multe jocuri care au avut la baza acest GWL. Inclusiv la F1 2010, dupa ce l-am instalata, intrucat am avut creat contul offline de la Bioshock 2, nici macar nu m-a mai intrebat de cont, pur si simplu a detectat ca am un profil offline GWL si a mers mai departe. Din pacate, asa cum am mai zis mai sus, marea buba cu aceste conturi offline apare atunci cand reinstalezi OS-ul(in cazul meu) sau alte situatii de genul….Intra-devar, UPlay-ul de la Ubisoft a fost cumva diferit, in sensul ca acesta efectua o autentificare la pornirea jocului, iar daca nu aveai jocul original, nu intrai deloc in joc, acest UPlay fiind independent de “crack-ul” utilizat propriu-zis pentru joc. Ulterior baietii au gasit o metoda, un executabil pe care-l rulai inainte si-l minimizai in background, dupa care porneai jocul si totul era frumos….

  15. NeoGalaxy spune

    Sa scriu cat se poate de simplu ca sa nu ma lungesc degeaba. Eu vorbesc despre jocul original fie care este Mafia II, Bioshock II si/sau F1 2001, tu vorbesti despre jocul piratat, o chestie care nu ma priveste. Daca vrei sa scrii o telenovela despre jocuri piratate treaba ta. Eu sunt interesat de jocul original. Daca iti cumperi vre-odata Bioshockul II original sau orice alt joc original discutam, pana atunci poti sa scrii 40 de randuri pline de chestii total neinteresante.

    Si asta dupa ce te mai lauzi ca esti un fan Formula 1 si nici macar nu esti in stare sa-ti cumperi un joc cu si despre Formula 1. De altii nu mai zic, pentru ca oricum nu ma asteptam la nimic de la ei.

    Eu consider discutia incheiat mai ales ca nu cunosti aceste lucruri.

  16. KaNe spune

    K neo…..si din partea mea, topic closed….Anyway, nu-s de bani gata sa-mi cumpar toate jocurile….Daca tu-ti permiti, bravo tie. Ca si paranteza, referitoare la jocuri, filme, muzica, piratate, de ce sa ma simt vinovat, cand pana si un mare sef neamt, cu salar in ger de peste 10 000E, care-si permite orice(e doar un exemplu singular), foloseste la greu torentii, care culmea, au fost declarate, hub-uri legale…Inca o data, subiect inchis si din partea mea… O zi faina tuturor!!!

  17. Hmr spune

    Care este interesat sa joace pe lan ? sa lase un mesaj

  18. George spune

    Am o problema cu jocul F1 2010 si anume : dupa ce l-am instalat si a mers foarte bine, acum porneste dar nu mai am grafica la el (nu mai vad cum sa aleg masina, echipa, nimic nu mai are, totul apare ca niste umbre) in rest daca ghicesc cateva comenzi merge super si culmea nu da nici o eroare.Am reusit sa ii schimb si grafica (comenzi de pe alt caculator careare instalat jocul) dar tot la fel face. Ce este de facut tinand cont ca l-am instalat cred ca de 8 ori si tot asa face ???
    Multumesc !

  19. peter spune

    am instalat f1 2010 de pe net l-am instalat dar cand sa porneasca imi cere cd -ul original. ce pot sa fac?

  20. Andrey spune

    Ms pt acest sfat