Alonso, mai bun ca Schumi?

Este capabil Fernando Alonso sa doboare recordurile detinute de Michael Schumacher in Formula 1?

Dupa ce Gazzetta dello Sport a anuntat ca Alonso va pilota pentru Ferrari din 2011, o parte a presei internationale s-a grabit sa-l nominalizeze pe spaniol drept pilotul care va reusi sa doboare recordurile impresionante obtinute de Schumacher in cei 16 ani ai carierei.

Si, pentru ca atunci cand analizam un astfel de subiect este bine sa lasam deoparte simpatiile pentru un pilot sau altul, haideti sa vedem impreuna ce spun cifrele:

- titluri mondiale: Schumacher 7, Alonso 2
- curse castigate: Schumacher 91, Alonso 21
- pole position-uri: Schumacher 68, Alonso 17
- fastest laps: Schumacher 76, Alonso 11
- tururi in care a fost lider: Schumacher 5108, Alonso 1221
- puncte castigate: Schumacher 1369, Alonso 551.

Inainte sa disecam cifrele, trebuie sa mentionam ca Schumi si-a agatat casca in cui, in timp ce Fernando mai are circa 10 ani de pilotaj in fata.

Pentru a depasi performantele lui Schumi, Alonso trebuie sa castige 6 titluri mondiale in circa 10 ani, adica cel putin un titlu la doi ani. De asemenea, spaniolul trebuie sa treaca primul linia de sosire de cel putin 70 de ori in urmatoarele 170 de curse, adica sa castige peste 40% din curse.

La pole-uri e ceva mai simplu, are nevoie de putin peste 50 pentru a-si depasi rivalul. Iar la capitolul puncte castigate, Alonso ar avea nevoie de circa 5 puncte pe cursa.

Da, probabil ca fanii lui Alonso sunt dezamagiti, pentru ca cifrele nu tin deloc cu pilotul echipei Renault. Schumacher a reusit sa castige 36% dintre cursele in care a luat startul, avand o rata de succes incredibila. Insa diferenta fata de prezent este ca Schumacher nu a avut niciun rival puternic la inceputul anilor 2000.

In schimb, priviti in ce competitie se afla Fernando Alonso: in 2005 si 2006 a reusit sa il invinga chiar pe Schumacher, in 2007 a fost la un pas de titlu dupa o confruntare palpitanta cu Hamilton si Raikkonen, iar in 2008 a reusit sa fie cel mai bun pilot in ultimele 6 curse, desi un intreg sezon a stat in umbra lui Hamilton si Massa.

Iar viitorul arata si mai “aglomerat” din punct de vedere al calitatii pilotilor: Hamilton, Raikkonen, Massa, Kubica, Vettel si cine stie cine mai apare in urmatorii 2-3 ani se vor lupta pentru titlu roata la roata cu Fernando Alonso.

Nu cred ca Alonso va dobori recordurile lui Schumi. Nu pentru ca nu este suficient de bun, ci pentru ca sunt multi piloti cu valori sensibil egale in Formula 1. Dovada: in ultimii 3 ani am avut trei campioni diferiti. Iar numele celui care va ridica cupa in 2009 este aproape imposibil de anticipat.

Schumacher este Schumacher si va ramane in istorie pentru performantele sale. Lucru perfect valabil si in cazul lui Fernando Alonso, chiar daca statistica nu va mentiona niciodata relatia tensionata cu Hamilton din 2007 sau monopostul prea putin performant al celor de la Renault din prima parte a sezonului 2008.

Insa Alonso, la fel ca si Schumacher, va ramane in inimile milioanelor de fani ai Formulei 1. Iar asta cred ca este mai important decat orice altceva.

Etichete: /

7 comentarii la “Alonso, mai bun ca Schumi?”

  1. ally_great spune

    Alonso l-a batut pe Schumi pe pista, a castigat cele 2 titluri de campion mondial si nu doar la un punct diferenta… Nu sunt fan al nici unuia dintre cei 2 piloti, dar asa cum scrie in blog, Schumi este Schumi ( cu tot cu recorduri), iar Alonso a aratat mereu ca e competitiv. Parerea mea e ca poate (are cu ce). So, vedem ce o fi :)

  2. Aur spune

    Ar fi interesat sa vedem cum un pilot ar incepe an cu an sa cistige Titluri pentru a bate recordurile stabilite de Schumi…
    Eu nu cred ca va fi doborit recordul lui Schumi, dar as vrea sa fie acesta Vettel insa nu Alonso :D
    Pina cind Frotza Massa :D :D :D

  3. scuderia spune

    pacat de schumi…putea avea 8 titluri….din pacate la tradat un motor inainte cu 17 tururi:(…totusi…recordurile lui schumi nu vor fii doborate niciodata

  4. SPeedgeorge spune

    alonso eu zic ca la ora actuala e mult peste schumacher din trecut…

    schumy a fost..a facut performante de neegalat..dar fernando e mai bun ca el …

    va mai castiga cel putin 4 titluri mondiale alo :X

  5. Aur spune

    *SPeedgeorge
    Nu zi hop pina nu ai sarit…
    Cineva va fi peste Schumi numai atunci cind ii va bate recordurile.
    Numai bine.

  6. Andrei Alexandru spune

    Parerea mea este mai simpla.

    Situatia sta cam asa: Schumi ar fi putut castiga cel putin 10-12 titluri mondiale, dar a castigat numai 7 cu adevarat.

    Astfel putea sa castige urmatoarele titluri in anii:
    1997, 1998, 1999, 2005, 2006.

    De ce spun, putea castiga? Pentru ca in acesti ani s-a batut la titlu si in mare parte greselile lui au dus la pierderea acestor titluri.

    Fernando este un pilot minunat si sunt sigur ca ar mai putea castiga cateva titluri, dar mai intai sa vedem pentru cate s-ar putea bate :)

    Pentru moment doar Felipe, Kimi, Lewis si Robert se pot bate la titlu. Restul sunt in afara dar sa vedem pe percurs.

    O zi excelenta in continuare!

  7. Catalin F1 spune

    Alonso este desemnat ca fiind cel mai bun pilot pentru constructia unei masini.
    Asa a fost si Schumi la vremea lui.
    Ambi sunt piloti foarte buni si pe uscat si pe ploaie.
    Cand Alonso a avut ocazia, si masina si echipa (foarte important) l-au ajutat a castigat, la fel si Schumi.
    Pana acum Alonso a gresit mai putin in cursa, ma refer la greseli individuale, neprovocate si de asemenea mi se pare ca face fata mai bine presiunii atunci cand are in spate un pilot mai rapid ca el.
    Alt capitol la care cred ca Alonso sta mai bine este fair-play-ul.