Alonso şi matematica

Nu ştiu ce rezultate a avut Fernando Alonso la matematică în liceu, dar ştiu că nu prea se pricepe la procente. Spaniolul susţine de câteva săptămâni că are 50% şanse să câştige titlul mondial, pe principiul “pot să câştig sau pot să nu câştig”.

Ignorând situaţia practică din clasament şi mergând strict pe principiul matematic, şansele teoretice ale unui pilot de a câştiga titlul se calculează foarte simplu, în funcţie de numărul total al piloţilor care au şanse matematice să obţină această performanţă.

Cu şase curse înainte de finalul sezonului şi, implicit, cu 150 de puncte pe masă, există 10 piloţi care au posibilitatea teoretică de a deveni campioni, ultimul pe această listă fiind nimeni altul decât Michael Schumacher. Cu alte cuvinte, din punct de vedere teoretic, şansele lui Alonso la titlu sunt de 10%.

Dacă acceptăm ideea ca numai primii cinci piloţi au şanse reale la trofeu, atunci Alonso are 20% şanse la victorie, nicidecum 50%. 50% va avea când vor mai fi doar doi piloţi în cursa pentru trofeu.

PS: A nu se înţelege că minimalizez şansele la titlu ale lui Alonso. Chiar dacă diferenţa de 41 de puncte fata de Hamilton pare uriaşa, ea se poate remonta în numai două curse, dacă este ajutat şi de rezultatele slabe ale rivalilor. Nu uitaţi că vorbim de un nou sistem de punctare, în care diferenţele de puncte dintre piloţi sunt mai puţin relevante decât în anii precedenţi.

Etichete:

18 comentarii la “Alonso şi matematica”

  1. Cristy spune

    El crede ca are 50 % sanse sa castige si cand Hamilton va avea de exemplu 200 de pct (primul in clasament) si el 151 de pct si mai sunt doua curse e bine sa crezi pana la capat fi realist mai ai sanse dat nu 50 %

  2. Flavius spune

    Incontestabil este unul dintre cei mai talentati piloti din generatia asta dar caracterul lui arogant il face sa nu fie iubit decat de fanii lui.
    Este un fel de Mourinho, si pana la urma fiecare are brand-ul lui personal pe care trebuie sa-l “vanda” publicului.
    I can hate him or love him for his character but he still is fast and sharp on the race track. Nu e perfect dar nici Senna cu Schumi nu au fost perfecti.
    E dublu campion mondial si un pilot grozav care merita macar pentru asta doza lui de respect.
    Ca este varza la matematica si mult prea arogant e deja o alta treaba. Eu il respect pentru ALONSO THE RACER.

  3. Corneliu spune

    Vorbind realist, eu zic ca Webber are 50% sanse sa castige campionatul, 40% Hamilton si restul de 10% impartindu-se intre Vettel si Button, daca ar fi sa facem un total… Sa fim seriosi, e prea tarziu pentru Ferrari, au facut multe greseli si nici monopostul nu i-a ajutat. Cu toate updateurile de pana acum, se vedea clar ca ceilalti erau cu un pas in fata lor; e foarte improbabil sa sara brusc pe 1, 2 sau 3 mai multe curse la rand, si nici sa nu o mai dea in bara cu nimic. Si pe langa asta, RedBull si Mclaren sa o duca brusc foarte prost, si asta concomitent.

  4. Corneliu spune

    PS: cred ca Alonso vorbea de posibilitatea de a castiga campionatul, unde este clar 50/50% (optiunea da sau nu), dar lasand sa se inteleaga cu totul altceva, si anume probabilitatea… Cum si eu am 50% sansa la posibilitatea de a ajunge pe Luna maine (pot sa ajung, sau nu), dar probabilitatea este de 0%…

  5. Flavius spune

    Da, Corneliu are dreptate. O eroare de exprimare a lui Alonso a dus la neintelegerea asta cu procentele si sansele la titlu.

    Eu cred ca favorit este Hamilton cu 35%, Webber 30% Vettel cu 25% si10% Button. Asta intre ei patru.
    Ferrari nu stiu daca este destul de puternica sa mai lupte la titlu si echipa strategica de vreo 2 ani este la pamant si asta conteaza ft. mult la sfarsit.

  6. Ursu spune

    Daniel, nu stiu unde ai facut tu scoala si cat ai dat pe la ea, dar sansele lui Alonso de a lua mondialul sunt intr-adevar 50%.
    Probabilitatea de a-l lua e insa f mica mai ales dupa cursa de duminica.
    E o mica nuanta de exprimare intre Probabilitate si Sansa. El n-a gresit cu nimic. Restul care o dau cu oistea-n gard dandu-i lectii de matematica si trimitandu-l la scoala pica de prosti aici.

  7. Daniel Popescu spune

    Daca Alonso are 50% sanse sa castige titlu, inseamna ca, cumulat, cei 24 de piloti din Formula 1 au 1200% sanse sa devina campioni la inceputul unui sezon. Putin absurd, nu-i asa? Sansele cumulate ale pilotilor trebuie sa fie 100%, deci daca Alonso ar avea 50%, atunci cat ar avea Webber?

  8. ally_great spune

    @Ursu – cursa de duminica + decizia FIA din 8 septembrie ii vor narui visele lui Alonso. Cel putin pt anul acesta. Sper sa nu ma insel :D Dar daca titlu nu va fi cucerit de unul dintre pilotii Red Bull, atunci coroana ii va reveni lui Hamilton, fara discutii.

  9. ally_great spune

    Matematica lui Alonso lasa de dorit, o fi terminat si el profil uman, specializarea limbi straine :P

  10. bernd spune

    Daca Webber se descurca bine la Monza, atunci este clar favorit la vietoria finala, celelalte 5 circuite ramase favorizand masinile RBR.Alonso are sansa lui, cea mai mica dintre cei 5 pretendenti, dar oricum o sansa(avand in vedere ca Ferrari a fost echipa cu cele mai oscilante evolutii anul acesta, i-as acorda 7-10%, Button-10%, Vettel-20%, Hamilton-25%, Webber-35%)

  11. popicul spune

    Atata timp cat sunt in joc mai multe puncte decat diferenta dintre el si primul clasat, Alonso are sansa sa.
    Ca un campion ce se respecta el este ultimul care va recunoaste ca nu are sanse la titlu.
    Ca matematica lui e diferita de a altora este ca si chestia aia cu media ponderata si media aritmetica.
    Daca unii s-ar dezbraca de haina de fan al unui adversar de-al sau probabil ca nu s-ar limita sa evalueze afirmatiile sale pe baza aritmeticii din clasele 1 – 8

  12. andrei spune

    Alonso a spus si el ca poate castiga titlul. Foarte probabil ca nu-l va castiga. De aici pana la a zice ca matematica sa lasa de dorit si a-l combate cu matematica chiar de balta e drum lung. Hai mai bine sa intrebam pe cineva care se ocupa de probabilitati/statistica sa vedem cum sta treaba cu procentele ca asa am eu un sentiment ca zice cu totul si cu totul altceva… Plus ca mai tin lucrurile astea si de noroc.

  13. KalEl spune

    gestul lui de copil oligofren cu care isi manifesta instabilitatea mintala atunci cand castiga curse spune multe. anu o sa si-o ia la cioc, grav

  14. Radcargt08 spune

    Nici o sansa nu are Webber & Vetel sant constantii ori puncteaza ori o dau in bara:)) deci mai ramane Ham ..Sanse de 5% pt Alo

  15. Ursu spune

    Danie, fiecare pilot are 50% sanse sa castige titlul mondial. Ori il castiga ori nu, nu exista alternativa aici.
    Probabilitate de a-l castiga e altceva, si e des confundata cu “sansa”. Probabilitatea e insa diferita pentru fiecare pilot.
    In cuvinte “matematice” probabilitatea este definita ca masura a posibilitatii. Posibilitatea (sau sansele) ca Alonso sau oricare pilot sa castige titlul mondial e 50/50.
    Sper ca m-am facut destul inteles fara sa intru mai adanc in matematica.
    Da, stiu la ce te referi cand zici ca sansele sunt mai mici de 50, dar din punct de vedere strict matematic , lucrurile stau exact cum zice Alonso. Si el a zis-o la sfatul ofiterului de presa, care om destept, a gasit chichita asta pentru a atrage publicitate. Nu exista publicitate proasta, negativa sau pozitiva ea te avantajeaza cumva.

  16. Jolerto spune

    50% adica ori da ori nu… e ceva normal….

  17. Florin spune

    Alonso nu cred ca mai are sanse desi este unul dintre cei mai buni piloti dar greselile echipei,(mai ales strategia de echipa care a fost cea mai slaba din ultimii ani), greselile lui pentru ca a mers la limita, pe timpul sezonului au dus aici. In plus cred ca vor fi si penalizati pentru evenimentul cu Massa cu cedarea pozitiei, deci nicio sansa la titlu pentru Alonso sau Ferrari la constructori anul acesta.
    Titlul la piloti LH sau Webber iar constructor RB.

  18. Daniel Popescu » Blog Archive » Revenirea lui Alonso spune

    [...] ceva mai puţin de o lună în urmă l-am luat peste picior pe Fernando Alonso pentru declaraţiile sale optimiste cu privire la titlul mondial, pe care la momentul respectiv [...]