Mentalităţi de campion

Ca de obicei, ziua de luni de după o cursă de Formula 1 este foarte plină cu informaţii, motiv pentru care astăzi voi fi scurt.

După ce am lecturat declaraţiile celor 5 pretendenţi la titlul mondial, afirmaţiile făcute de 2 dintre ei despre modul în care pot cuceri titlul în 2010 contrastează puternic şi, cred eu, demonstrează încă o dată mentalitatea acestora.

Mark Webber, locul 1 în clasamentul general cu 220 de puncte: “Trebuie să câştig curse din nou şi sunt încrezător că pot face asta.”

Fernando Alonso, locul 2 în clasamentul general cu 206 puncte: “Încă mai cred că trei podiumuri vor fi suficiente (n.r – pentru a câştiga titlul).”

Etichete: /

32 comentarii la “Mentalităţi de campion”

  1. drako spune

    Salut Daniel,
    inainte sa intru pe blogul tau ma gandeam la aceste declaratii si as fi fost tentat sa cred ca declaratiile au fost inversate. Felicitari lui Mark pentru mentalitate! De celalalt pilot nu zic nimic pentru ca ar fi de rau.

  2. Diesel spune

    Putem sa ne intoarcem putin in urma cand Fernando afirma ca e nevoie de consistenta si de podiumuri.De la acea declaratie el a avut intr-adevar 3 podiumuri, din care..2 victorii.Atentie mare, cand Alonso spune “podium” nu inseamna ca exclude prima pozitie a acestuia.Trei podiumuri pot insemna foarte bine tot atatea victorii.
    Drako, iti lipsesc adjectivele minunate cu care ne luminai in comentariile tale stralucitoare, eu sper ca le-ai pierdut pe drum.

  3. Daniel Popescu spune

    @Diesel: Corect, podium inseamna victorie, locul 2 sau locul 3. Dar… Webber se gandeste la victorie pe considerentul ca, daca ar obtine doua locuri 2, poate fi egalat la puncte inainte de ultima cursa daca Alonso sau Vettel obtin doua victorii.
    Asta in timp ce Alonso se bazeaza pe potentialele probleme ale celor de la Red Bull. Vezi declaratia in care afirma ca “Red Bull nu poate obtine inca trei duble in finalul sezonului” bazandu-se pe problemele anterioare ale echipei.

  4. Niculae spune

    Frazele sunt scoase din context. Webber mai spune si urmatoarele: “Vettel a meritat victoria, dar 5 dintre noi pot câştiga curse. Trebuie să câştig din nou şi sunt încrezător că pot face asta”

    Pare increzator dar mai jos spune: “După aceea, a fost dificil pentru mine să câştig dacă nu aveam un start bun. Am avut ceva noroc când Robert Kubica a rămas fără un pneu. Ne urmăream unul pe altul şi a fost imposibil să mă apropii la mai puţin de o secundă (vorbeste de Vettel aici).”

    Alonso in schimb spune: “Încă mai cred că încă trei podiumuri vor fi suficiente. Din cele 16 curse, 15 s-au desfăşurat pe circuite potrivite pentru Red Bull, iar ei au câştigat doar 7.

    Webber spera ca echipa nu-l va prefera pe Vettel desi stie ca s-a intamplat acest lucru, iar Alonso sper ca celelalte circuite sa i se potriveasca buburuzei F-10. Unul se amageste, iar celalalt spera. Eu pariez ca Vettel este cel pe care echipa il sprijina total si Webber se face ca nu stie asta. Ca dovada ca Newey a venit pe podium, exact cand a castigat baiatul lor :)

  5. Diesel spune

    Inca o treaba-Mark poate castiga o cursa si doua sa termine in afara podiumului si-atunci nu mai e bine.Declaratia lui ca trebuie sa “castige curse” este mai putin puternica decat cea facuta de Alonso cu “3 podiumuri”Poate daca Mark afirma “trebuie sa castig toate cursele” atunci da.Va loviti de aceeasi problema de logica ca si cu acel “50%”.Da, un campion stie cand are nevoie de podium si cum sa-l castige.

  6. Diesel spune

    Daniel, noi nu speculam, noi luam ad-literam ce spun cei doi.Nici Alonso si nici Mark nu pomenesc de locuri aici.In mod sigur Alonso stie ca trebuie sa castige o cursa ca sa fie in “carti”.Dar el spune “podium”, pt ca si cu 3 pozitionari pe 2 poti castiga titlul.

  7. Niculae spune

    Si a doua chestie… de ce nu scrieti si ce a declarat Hamilton… care saracul s-a bucurat ca a terminat cursa :) )))

    “Mai sunt trei curse şi 75 de puncte disponibile, dar aceşti băieţi continua să câştige puncte constant. Nu ştiu când au avut ultimul abandon, aşa că va fi foarte, foarte dificil, dar vor continua să forţăm”

    Adica Hamilton nu numai ca nu se gandeste la o victorie dar spera ca baietii de la Red Bull sa abandoneze… iar asta este patetic si penibil. Alonso nu are nici o sansa, dar pilotul absolut si perfect Hamilton… se indoieste ce sansele lui? Se prabuseste lumea lui McLaren_Blabla_1984 daca nu ia titlul Hamilton anul acesta… vreti sa se arunce in prapastie? :) )))))))))))))

  8. Niculae spune

    Offtopic: uite un link sa va relaxati un pic… ca nu de mentalitati trebuie discutat acuma :P P

    “http://vimeo.com/14852606′

  9. Cristy spune

    Etapa din Coreea se mai desfasoara?

  10. Daniel Popescu spune

    @Cristy: Este foarte posibil, chiar daca circuitul nu va fi finalizat 100%. E voba de imaginea Formulei 1, care ar avea mult de suferit daca s-ar anula o cursa. Un anunt oficila e asteptat cel tarziu miercuri. Detalii gasesti aici: http://formula1.automarket.ro/stiri/galerie-foto-circuitul-din-coreea-de-sud-aproape-finalizat-33819.html

  11. Flavius spune

    Trebuie sa intelegi ca adanc in suflet si Alonso vrea sa castige, dar in acelas timp este si realist si stie ca monoposturile Red-Bull poate chiar si McLaren sunt mai rapide pe urmatoarele circuite si se multumeste si cu locul 2 sau 3 in cazul in care ia mai multe puncte decat Webber sau Vettel.
    Te-ai grabit un pic sa-l critici, declaratia lui nu reflecteaza cu mentalitatea lui. Declaratia lui reflecta obiectivitatea si realismul lui. Sunt sigur ca deep inside vrea sa castige fiecare cursa insa ce simte nu trebuie sa fie neaparat ce trebuie zis to the press.

    Va invit sa vizualizati un alt blog foarte interesant despre F1, sper ca nu te superi Daniel ca fac reclama, we are just sharing some F1 passion.

    http://formula1grandprix.wordpress.com/

  12. Cristy spune

    Mersi am intrebat deoarece calculele ar fi mai simple dak ar mai fi doar 2 curse de desfasurat.

  13. marius_kji spune

    webber nu e campion

  14. Diesel spune

    “We need some luck, we need some wins too, but mostly I feel that it is important to keep arriving on the podium to stay in the Championship,” Alonso said Monday.

  15. ctlnmihai spune

    Webber are nevoie de o victorie şi 2 podiumuri.. ca să devină campion..Alonso va pierde la mustaţă campionatul..în cel mai rău caz va termina pe locul 3 deoarece deja Vettel este la egalitate cu alonso.sper ca Mclaren să-l încurce pe Alonso.care nu merită din niciun punct de vedere campionatul acesta. dece?
    1.. e plângăcios
    2. massa care era să şi piardă viaţa ptr. ferrari e luat mai mereu la mişto de Montezemelo numai ca plângăciosul de Alonso să-şi satisfacă vanitatea lui imensă
    3.Când beneficiezi de pomeni nu meriţi niciun titlu mondial.. sau când ceri pomeni.

  16. Codrin spune

    Este posibil sa se repete povestea de anul trecut cand un veteran ce nu mai castigase curse in cariera, sa profite de un varf al echipei si sa devia campion mondial. Este cazul lui Webber – este sansa vietii lui sa devina campion. Lupii tineri vor mai avea ocazii dar el nu cred…

  17. ctlnmihai spune

    Webber va merita campionatul deoarece el a alergat împotriva lui Vettel şi putem spune a conducătorilor acestei echipe.. a fost defavorizat de către Red Bull ,şi n-a mers la Fia să dezvăluie eventualele şmecherii făcute de Red Bull..Alonso cu ocazia afacerii Spy Gate şi -a turnat echipa..Alonso a câştigat 2 titluri împotriva unui coechipier slab şi beneficiind şi de favorul lui Briatore.. Când a găsit un rookie talentat a dat chix..

  18. octav spune

    declaratii, declaratii, declaratii. Vor face orice altceva decat spun.
    Merg pe mana lui Webber, pentru ca a fost constant si bineinteles pe Vettel, insa “nebunia” il face imprevizibil.
    Este aproape final de CM. Resursele sunt cam gata, nimeni nu mai dezvolta monopostul, insa incearca sa castige cu ce au acum.
    va fi campion mondial cel care va sti sa gestioneze resursele cel mai bine. In cazul de fata, motoarele si cutiile de viteza, iar din ce am citit McLaren si Ferrari nu stau cel mai bine la acest capitol.
    Parerea mea!

  19. Niculae spune

    Lasand la o parte frustrea lui ctlnmihai care saracul tot nu uita sezonul 2007 (desi ar trebui sa-i multumeasca lui Alonso pentru toate rezultatele din 2007 ale lui Hamilton), adevarul este ceva mai simplu. Eu sunt curios… de ce era atat de fericit Newey cand a castigat Vettel si de ce nu-l baga in seama pe Webber? Probabil pentru ca Vettel motiveaza echipa? Da a gresit, a gresit de mai multe ori, a mai gresit odata dar, echipa a vazut ceva in el. Echipa il prefera pe Vettel, isi concentreaza atentia pe el, chiar daca Webber merita mai multa atentie ar spune alte persoane. Gresit. Fiecare echipa se contruieste in jurul unui pilot. Nu stiu de ce Horner si restul, inclusiv patronul il prefera pe Vettel. Dar eu cred ca atat rezultatele din 2009 cat si cele din 2010 sunt meritul lui. Poate este mai entuziasmat, mai serios, poate discuta cu echipa altfel, poate cate un pic din toate. Ma gandesc ca Horner si restul nu sunt niste tampiti care au pariat pe un cal orb. Ma gandesc ca au pariat pe cel care i-a motivat sau pur si simplu i-a ambitionat. Sunt ciudat dar cei care lucreaza la Red Bull sunt oameni care au pasiuni si care au si preferinte. Webber in schimb as putea paria ca este exact ca Barri la Ferrari. Schumacher testa, lucra la masina, echipa il sustinea si Barri freca menta. Dar desi altul tragea echipa dupa el, tot el spunea ca este cel nedreptatit. Situatia lui Barri la Ferrari, a lui Fisi la Renault si a lui Webber, pare sa fie identica. Si vine situatia lui Massa care anul acesta, a dezamagit, poate nu din vina lui cat din vina accidentului de anul trecut.

    Si acuma se pune intrebarea: sa castige cel mai bun sau cel care munceste cel mai mult pentru echipa?

    As vrea sa ignor cum se poarta cei de la Red Bull cu Vettel si sa spun ca le-au fost sterse creierele si sunt doar niste roboti care il asculta orbeste, dar… dar este copilor lor si si-au pus sperantele in el. Schumacher a fost iubit la Ferrari pentru ca punea sufletul in ceea ce facea (chiat a gresit de nenumarate ori, dar s-a recompensat pe masura, 5 titluri… zic eu ca s-a meritat), iar Vettel cred ca este la fel la Red Bull.

    Pana la urma… nu sunt roboti ci persoane acesti piloti, unii mai buni, unii speciali. Schumacher a fost si este special, Vettel este special, Hamilton este special, Alonso este special, Kubica este special. Probabil mai sunt si altii dar acesti 4 sunt cei care trag echipele dupa ei. Iar rezultatele chiar daca nu sunt constante, nu au ezitat sa apara.

    P.S. Nu-mi venea sa cred cat de bucuros era Newey de victoria lui Vettel sincer… era pur si simplu fascinat de bucurie. Luminita din ochii lui cand il privea pe Vettel… ce pot sa spun… era mai multa bucurie decat victoria in sine. Cred ca bucuria exprimata de Newey este comparabila cu cea exprimata de Todt in acei ani de glorie al celor de la Ferrari. Si sincer… nu cred ca exista cuvinte s-o descriu. Si da, as fii un ipocrit daca nu m-as bucura pentru Newey. As fi de fapt exact ca cltnmihai, dar ma bucur ca nu sunt :)

  20. ctlnmihai spune

    @Niculae..there is a mutual feeling .. I don’t wanna be like u ..deci avem un punct comun până la urmă :)

  21. ctlnmihai spune

    Niculae ..cât despre frustrare ea mi a trecut când am văzut perioada de secetă de la Ferrari .. care va continua sper şi la anul :)

  22. Liviu spune

    Nu are rost sa discutam acum de frustrarile lui Niculae avand in vedere ca frustrarea cea mare e a unora din tipii astia care lupta pentru campionat. Dar cred ca i-ai ghicit punctul slab, ctlnmihai :)
    nu l-am vazut niciodata pe Bari frecand menta in timp ce eroul Schumi muncea pt toti. Nu i-am vazut nici pe Fisico, nici (mai ales) pe Webber. Australianul a avut rezultate bune, luptate, nu luate cand Vettel a avut probleme (cel putin nu in toate cazurile). Dar Bari si Fisico au avut parte de doi coechipieri puternici, in care echipa baga totul, chiar cu pretul de a se sterge pe picioare cu cei 2. In cazul lui Webber, s-a dovedit pe masura lui Vettel anul acesta, mai cool si mai calculat.
    raman la parerea mea, ca Alonso a fost pervertit de Briatore :) el e baiat bun, pilot bun, insa e un plangacios in anumite contexte si isi cunoaste interesul.
    cred eu, Niculae, ca asa cum tu tii cu Ferrari, putem si noi, restul sa tinem cu McLaren, nu?

  23. Liviu spune

    Si apropo de Newey, unde ai vazut sclipirea omule? Mie mi s-a parut vag jenat si ca il deranja sampania aia stropita in ochi. Nici macar nu e o victorie super muncita pentru ei, chiar se asteptau sa castige… parerea mea este ca Red Bull se comporta cu Webber cum se comportau Ferrari cu Bari si cum se comporta inca cu Massa: se pot lipsi de ei! Insa nu cred ca este cazul cu Webber. Cine sunt eu sa ii cred nesimtiti? Insa omul asta a revenit dupa un picior rupt, intr-o echipa in care toti ii intorc spatele si a castigat curse!

  24. Diesel spune

    Cred ca aici e multa, prea multa pasiune.Vorbesc de noi, cei care sustinem pe x sa y.ORICINE va castiga anul acesta va o va face pe merit.Ca ne place sa nu.Si, va marca anul cu cea mai acerba concurenta la castigarea titlului.La piloti sunt inca 5 piloti iar la constructori 3 echipe.Sa castige cei mai buni!

  25. michael_schumacher spune

    @ Disel “ORICINE va castiga anul acesta va o va face pe merit” – mai putin Alonso(ordine de echipa), restul da, au muncit, au facut greseli, dar a fost pe barba lor.
    Cat despre noile declaratii ale optimistului sezonului 2010 Alonso, ce pot sa zic, ma surprinde ca nu spune iar ca el se si vede campion. Baieti ne-am indepartat de subiect, vorbim de mentalitatile pilotilor concurenti la titlu.

    Hai sa o luam in ordine:

    1. Button, nu mai spune nimic de campionat, cred ca si-a luat deja gandul, sau spera la o minune ca el mergand linistit fara sa riste deloc cei din fata vor abandona. Singurele lui regrete sunt fata de alegerea pneurilor la Suzuka.

    2. Hamilton, trece de ceva vreme printr-o faza destul de proasta, sincer nu stiu daca isi mai revine anul asta, dar ar fi interesant sa il revedem in lupta la Abu Dhabi. Asemeni celor care pierd sta cu coada intre picioare si asteapta rezultate inainte de a iesi la rampa cu alte declaratii. Cred ca este frustrant pt orice pilot sa pierzi in ultimele curse atatea puncte. El inca mai spera, dar va fi dificil: “Va fi dificil să mai câştig titlul, dar nu imposibil”‎

    5. Vettel, a comis gresala dupa gresala sezonul asta si nu mai poate spune ca este debutant, da aspirant la titlul mondial si asta poate supune orice pilot la un stres nebun. Revenirea sa este de bun augur, atat pt echipa, cat si pt noi, pentru ca aduce un plus de suspans campionatului. Este fericit evident dupa castigarea unuia dintre cele mai tehnice, daca nu chiar cel mai tehnic circuit din F1 si spera ca acest succes, cumulat cu un rezultat mai prost din partea coechipierului si a lui Alonso sa il puna pe primul loc.

    6. Webber. Mie imi place baiatul asta, e calm si inteligent, atat pe circuit cat si in declaratii. Este ca o stea cazatoare, a avut momentul de glorie la debut si era consideart revelatia sezonului 2005, s-a mentinut prin consistenta in cadrul unor echipe slabe competitiv si cand a reusit in cele din urma anul trecut sa puna mana pe o masian Red Bull superioara au curs victoriile si podiumurile. Mai are 2sanse sa castige camionatul, acum si la anul. Cat despre declaratiile sale, nu pot spune decat ca orice pilot bun asta tinteste “Am nevoie de victorii pentru a câştiga titlul”‎ (imi amintesc un interviu cu Senna in care punea ca el nu alearga pentru locul 2, 3, …X, sau pentru puncte, el alearga ca sa fie primul, sa fie cel mai bun).

    8. Alonso, ei bine, Este ciudat ca pana acum a strigat in gura mare ca el e favorit la titlu, ca are 50% sanse sa castige titlul si acum se multumeste cu podiumuri. “Cu 3 podiumuri pot deveni campion”
    Eu nu as da in totalitate vina pe el, actualul sistem de punctare al F1 determina pilotii sa regurga la astfel de strategii. Cel mai corect ar fi indiferent de numarul de puncte, pilotul cu numarul cel mai mare de victorii sa castige campionatul, astfel, am ajuns sa stea si sa-si menajeze motoarele si pneurile, sa nu mai atace multumindu-se cu locuri inferioare, e absolut penal, dar in fine.
    Nu o sa uit acest campionat, care pana acum ne-a adus de toate(si suspans si depasiri si accidente spectaculoase, si dezamagiri si surprize placute, declaratii, scandaluri si va culmina prin a ne aduce un capion mondial).
    Prefer sa va las pe voi sa trageti concluziile

  26. F1-zone spune

    Cine merita titlul:
    1.Webber-constanta si barbatie in lupta din sanul echipei-4 victorii
    2.Vettel-cele mai multe pole-uri+3 victorii
    3.Alonso-calitatea pilotajului, hat trick-4 victorii
    Altii nu mai sunt ca nu conteaza.La final tragem linia si vedem.In rest doar bla-bla-uri ieftine.

  27. Flavius spune

    @ F1-zone

    Eu tot timpul am favorizat pilotul mai rapid, deci aici e vorba de Vettel. Insa sa fi campion mondial nu inseamna sa fi cel mai rapid pe un tur de pista. Inseamna sa te lupti cot la cot cu rivalii si sa castigi bataliile in cursa, iar aici e vorba de Webber.

    Greu de zis cine as vrea sa castige.. Alonso e la echipa mea de suflet si nu se poate zice ca nu are talent, Vettel e neamt si imi aduce aminte de eternul meu favorit, iar Webber este ca un gladiator care se lupta in leii.

    Si totusi Hamilton ar merita cel mai mult :) )

    http://formula1grandprix.wordpress.com

  28. Liviu spune

    Eu as zice ca Webber merita titlul. A stralucit atunci cand nu se mai astepta nimeni, intr-o echipa in care totul se construieste in jurul coechipierului. E masina lui Vettel, echipa lui Vettel, omenii lui Vettel iar el a avut barbatia sa razbeasca prin toate astea. Hamilton va castiga multe campionate cand va reusi sa fie constant, la fel si Vettel, sunt tineri. Cat despre Fernando, nu sunt convins ca Ferrari vor reuși să își păstreze forma bună până la capăt. Sau dacă da, o fac cu prețul mașinii de anul viitor. Button a fost, iarăși, o surpriză în acest an. Cine ar fi crezut că va fi favorit la titlu? Însă McLaren a greșit de multe ori strategia în acest an. La capitolul strategii greșite sunt pe o pantă descendentă.

  29. Niculae spune

    @Liviu: “Eu as zice ca Webber merita titlul. A stralucit atunci cand nu se mai astepta nimeni, intr-o echipa in care totul se construieste in jurul coechipierului. E masina lui Vettel, echipa lui Vettel, omenii lui Vettel iar el a avut barbatia sa razbeasca prin toate astea. ” Plus ca astea erau cuvintele mele… cam urat ca ma copiezi :)

    Dar sa revenim. Si asta o spune fan McLaren. Pai si Button a stralucit intr-o echipa in care totul se construieste in jurul lui Hamilton. Nu merita si el titlul?
    Dar Alonso? Nu era Massa considerat tatal lor la Ferrari? Nu a reusit Alonso sa-si adune echipa in jurul lui? Nu ii motiveaza, nu se implica si nu a reusit cateva curse foarte bine, desi… Massa era preferatul celor de la Ferrari? Sunt cuvintele tale, si Alonso merita titlul.

    La capitolul strategii greșite sunt pe o pantă descendentă” cred ca vroiai sa spui… ascendenta :)

  30. Liviu spune

    Niculae, tu esti tata lor, si stii ce gandesc fiecare, eu doar mi-am dar cu parerea. Insa tu ai zis mai exact ca: “Webber in schimb as putea paria ca este exact ca Barri la Ferrari.” Dar jos palaria, te-am copiat, nefiind in stare sa scot o idee proprie mi-am zis ca a ta era numai buna de insusit.
    Ce legatura are modul in care a stralucit Button cu modul in care a stralucit Webber? Ai gasit o asemanare si crezi ca m-ai incuiat? Nu inteleg unde bati cu afirmatia asta. Webber a razbit in echipa lui Vettel si il conduce pe acesta la puncte. Button nu. Deci? Am zis ce am zis, nu inteleg de e tu ii dai cu totul alt sens.
    Cat despre Alonso, eu ii dau sanse la titlu, am zis numai ca nu stiu daca Ferrari ii pot asigura o masina pe masura lui.
    Si stiu prea bine ce am vrut sa zic cu descendenta. McLaren au luat-o la vale cursa de cursa in ceea ce priveste strategia.
    Stiu ca imi vei pune alte si alte probleme care sa distruga siguranta din mine si sa iti dau dreptate insa ca si la restul comentariilor nu pari sa accepti ca si altcineva poate avea o alta parere.
    Din partea mea, am incheiat conversatia in ceea ce ne priveste, sunt sigur ca Daniel nu urmarea astfel de discutii prin articolul sau.

  31. Niculae spune

    @Liviu: Te-ai descalificat singur din discutie, nu aveam cu ce sa te ajut. Dar referitor la discutii… nici eu nu-mi dau seama ce obiectiv/public tinta/mod de discutie au aceste articole.

    P.S. Se vede ca esti fan McLaren de o posta… folosesti numai Lewis… iar la restul numai numele de familie :)

  32. Liviu spune

    @Niculae, tu meriti sa iti bata cineva obrazul. Te rog, cauta in toata pagina asta si remarca ca in afara de acum, nu am folosit cuvantul Lewis, ba chiar minunantului Alonso i-am zis Fernando. Din posta mea de aici, pot mirosi ca esti un arogant care tine sa aiba dreptate chiar si atunci cand se inseala. Deci ce rost mai are sa dicutam? Normal ca ma descalific singur, cu unii oameni nu poti purta un dialog despre Formula 1. Trebuie doar sa ii asculti pe ei cum au dreptate.

    Si ca sa nu vorbesc doar de tu si eu, vroiam sa mai adaug ceva legat de situatia actuala a campionatului. Ati remarcat cum Horner spune despre Button ca a fost un miel de sacrificiu in cursa de la Suzuka si ca ii pare rau de el (chiar asa si pare sa fi fost, fie vorba intre noi :) ) iar Button da replica spunand ca Vettel are toate sansele sa castige campionatul? Ce face banul din sport, lupta pe alte fronturi in loc sa se concentreze pe pista.