Samuraiul

În vâltoarea acuzaţiilor formulate de Ferrari la adresa lui Lewis Hamilton şi a comisarilor de cursă, performanţa lui Kamui Kobayashi din Marele Premiu al Europei a părut să treacă neobservată.

Japonezul a demonstrat din nou că este unul dintre cei mai talentaţi şi agresivi piloţi de pe grila, făcându-mă să regret că nu a ajuns la o echipă mai bună.

Sunt sigur că vă amintiţi de prestaţiile japonezului de anul trecut din Brazilia şi Abu Dhabi, când a dovedit că are sânge rece în duelurile cu Jenson Button. Întâmplător sau nu, acelaşi Jenson Button s-a văzut în imposibilitatea de a-l ataca pe Kobayashi pentru cea mai mare parte a cursei de la Valencia, iar timpii japonezului au fost mai mult decât competitivi.

Ce a urmat însă la finalul cursei a fost şi mai impresionant. Revenit de la boxe pe locul 9, probabil că 90% dintre piloţi ar fi preferat să parcurgă liniştiţi ultimele trei tururi pentru a câştiga două puncte. Nu şi Kobayashi, care a profitat la maxim de aderenţa superioară a noilor pneuri şi l-a atacat fără menajamente pe Fernando Alonso. Chiar dacă în faţa să s-a aflat un dublu campion mondial, japonezul nu s-a lăsat intimidat şi chiar a riscat un abandon din dorinţa de a trece în faţă, pentru că pur şi simplu era mai rapid decât rivalul său. Nu a renunţat la luptă nici în ultimul viraj al ultimului tur, acolo unde l-a depăşit pe Buemi fără să-şi dea seama că tocmai trecea linia de sosire.

De astfel de piloţi are nevoie Formula 1 pentru spectacol. De piloţi care luptă din primul până în ultimul viraj pentru poziţie şi care nu se gândesc câte puncte câştigă dacă rămân pe loc şi, mult mai important, nu se gândesc ce fac ceilalţi piloţi pe circuit.

Şi când mă gândesc că, dacă nu exista un anumit Peter Sauber, Kobayashi s-ar fi uitat la cursele de Formula 1 din faţa unui televizor amplasat în restaurantul de sushi al tatălui său…

Etichete:

16 comentarii la “Samuraiul”

  1. Vlase spune

    Da, perfect adevarat. Chiar ieri doream sa comentez pe blogul tau ca Alonso a fost foarte frustrat pe ceea ce a facut Hamilton (pe buna dreptate de altfel) insa nu a pomenit nimic despre modul cum a fost umilit de Kobayashi. Come on…nu poti emite pretentii prea mari cand te depaseste Kobayashi cu un Sauber.
    Faptul ca pilotul japonez a ajuns pe locul 3 datorita strategiei excelente a echipei si deasemenea datorita accidentului australianului Webber tine putem spune de sansa, insa datorita ca a reusit sa impuna un ritm sustinut in tot acest timp este si mai laudabil…ma intreb oare care erau conversatiile celor din echipa McLaren cu Button, atunci cand acesta vedea ca nu se poate apropria de japonez.
    Si apropo, multi ar putea spune ca de fapt circuitul e de vina, ca nu prea se pot face depasiri, ca e ingust, ca bate soarele dinspre Mediterana si vantul dinspre Pirinei ;-) etc. etc., ei bine japonezul le-a dat peste gura tuturor dupa cele 2 depasiri (Alonso & Buemi)
    Si intradevar, daca FIA vrea sa readuca F1 acolo unde ii este cu adevarat locul, noi spectatorii (sau mai degraba telespectatorii) vrem sa vedem piloti si nu eleroane si KERS-uri si tot felul de “sisteme pirotehnice” care inlocuiesc pana la urma abilitatile si aptitudinile oamenilor.

  2. diesel spune

    Sunt de acord, Koba a facut o cursa buna, dar sa nu exageram. A prins o conjunctura favorabila si atat. Nu-l transforma in ceea ce inca n-a dovedit ca este. Reprezinta genul de pilot care inca se bucura de “firimituri” pentru ca inca n-are acces mai sus.

  3. Ionut spune

    @Vlase: Si eu am apreciat performanta lu Kobayashi care a fost extraordinara, dar “umilit pe Alonso” e prea mult spus…..oricine stie ca cei pe pneuri noi sunt mult mai rapizi pe primele tururi fata de cei pe pneurile deteriorate…..pai cum alerga kobayashi acolo zici ca era un ferrari contra minardi, dar clar era din cauza pneurilor….cine il face pe Alonso prost nu stie ce vorbeste….eu personal sunt mare fan M. Schumacher avand o colectie intreaga cu Schumi si acum…….si am “suferit” cand era batut de Alonso….dar am apreciat intotdeauna telentul lui Alonso cum il apreciez acum si pe a lu Hamilton. Personal mi-a placut de Kobayashi inca de cursa de anul trecut din Brazilia daca ca aduceti aminte…. In rest cu comentariile tale sunt de-acord in mare parte.
    Hai numai bine…..ne vedem la Silverstone :)

  4. diesel spune

    Se bucura de depasiri pentru ca nu are miza celorlalti din fata, o depasire pt el valoreaza cat un titlu. Nu are nicio sansa nici in campionatul pilotilor nici al constructorilor, pt el un eventual abandon nu conteaza. Vrei spectacol? Poate propui reducerea mizei:)

  5. Bogdan spune

    Eu zic ca nu este in regula sa ne hazardam cu aprecieri de cenul celor de mai sus facute la adresa lui Alonso, similare celor facute si la adresa lui Schumacher cu scurta vreme in urma. Sunt multe aspecte care cumulate dau valoarea efectiva a unui monopost intr-un anumit moment al cursei. Indiferent de valoarea celui care il piloteaza. Astfel ca, intr-un anumit moment al cursei, nici cel mai bun pilot care a existat vreodata, pus in acel monopost, nu va putea surmonta situatia in care se afla. Indiferent in fata cui.
    Hai sa fim ceva mai echilibrati.

  6. Andrei Alexandru Dragan spune

    Daca este sa fim onesti, au fost doar 3 piloti care au depasit pe pista, Alonso, Massa si Koba. Evident, au fost depasiri si la start dar in timpul cursei doar acestia 3 au depasit, sau evident, au fost depasiti :P

  7. Ivanoff spune

    Toata cinstea si lauda pt Koby,insa de ce nu aceleasi ovatii si pt Schumi in cursa de la MonteCarlo unde s-a aparat foarte bine de masini mai competitive si unde nu a ezitat sa depaseasca tot ce a fost de depasit?…
    Come on…sunteti atat de impartiali,mai ales tu,Daniel!
    PS:Grabeste-te sa-mi stergi commentul ca poate il citeste careva! :) )

  8. ctlnmihai spune

    Probabil lipsa de concentrare a lui Alonso – care se gandea la Hamilton – a facut posibila depasirea acestuia de catre Kobayashi

  9. ally_great spune

    Kobayashi a plecat de pe 18. Intr-o cursa trebuie sa arati ca esti rapid, fiabil, strateg, etc Strategia Sauber + determinarea pilotului i-au adus un rezultat mult peste asteptarile tuturor. A facut din nou o cursa buna, bravo lui!

  10. moa spune

    … si totusi ce doreai sa spui cu ce ai scris?

  11. ctlnmihai spune

    apropo ,alonso si-ar fi cerut scuze ptr. criticile aduse comisarilor FIA

  12. Cyrus spune

    Ceea ce cred ca este laudabil este determinarea si sangele rece al lui Kobayashi – un alt pilot ori ar fi precaut si nu ar interprinde nimic sau ar avea foarte mari sanse sa greseasca la lansarea unui atac pripit, cum de exemplu patesc deseori pilotii echipei Red Bull.
    Si este doar un simplu debutant ;)

    Referitor de echipa, cred ca e un inceput foarte bun – are posibilitatea sa-si demonstrese talentul incepand de jos

  13. Daniel Popescu spune

    @Ivanoff Nu sterg niciodata comentarii care exprima o opinie diferita de a mea, cu exceptia cazurilor cand se depaseste limita bunului simt :)
    Pai hai sa vedem… Schumacher a polarizat intreaga atentie prin depasirea lui Alonso in ultimul tur, practic nimeni n-a mai fost interesat de ce a facut in cursa. Pe de alta parte, vorbim despre Schumacher, ar fi putin neobisnuit sa il laudam pentru ca s-a aparat bine in fata unor atacuri.
    E cu totul altceva, Kobayashi este practic un debutant in foame de afirmare, Schumacher un veteran care a revenit sa se simta bine alaturi de lupii tineri.

  14. popicul spune

    80 % din performanta lui Kamui este in strategia curajoasa a celor de la Sauber.
    Pe un circuit ca Valencia, daca esti atent nu poti fi depasit.
    Daca vrea cineva sa depaseasca trebuie sa aiba o neta superioritate tehnica.
    Totusi nu uitati s-a circulat in pluton, cei din urma nu aveau cum trece de Kamui, vezi trenuletul Trulli de acum cateva sezoane.
    Ca a reusit sa treaca de Alonso care avea gume uzate peste 30 de ture iar el gume super soft……
    Da a avut curaj si nu s-a lasat impresionat de cartea de vizita a celui din fata.
    Asa cum scria cineva mai in fata ce conta pentru el daca abandona?
    Alonso avea alta logica, pentru el fiecare punct valoreaza mult mai mult.
    Si de fapt de aceea s-a agitat impotriva lui Hamilton, nu vroia ca liderul la general sa ia puncte multe !

  15. popicul spune

    si inca ceva pentru fanii McLaren, Cate ture a stat Button in spatele lui Kobaiashi ?

  16. Ivan spune

    La rubrica “Stiri” (si nu numai),dupa repetate stergeri ale unui comment,mi-a fost anulata posibilitatea de a mai posta commenturi…
    As dori sa-mi spui Daniel,este o eroare sau s-a blocat deliberat,si dc da, e o chestie temporara sau permanenta?
    Iti multumesc!