Cum sa ucizi spectacolul

FIA a comis-o din nou si a ucis spectacolul de pe pista printr-o decizie care transforma lupta pentru titlu intr-o competitie intre Hamilton si Massa.

Comisarii de cursa sunt acoperiti in decizia de a-l penaliza pe Hamilton la Spa, insa duelul dintre britanic si Raikkonen este interpretabil in nenumarate randuri.

Este adevarat ca Hamilton a taiat sicana, dar la fel de adevarat este ca nu avea alta solutie. Ce ar fi putut face in acel moment? Sa intre in Raikkonen si sa abandoneze amandoi?

Este adevarat ca Hamilton l-a atacat pe Raikkonen pe linia dreapta imediat dupa ce finlandezul a trecut in fata, dar la fel de adevarat este ca, totusi, Hamilton l-a lasat pe Raikkonen in fata sa.

Decizia FIA este, fara doar si poate, una extrem de controversata. Pentru ca si McLaren, si Ferrari pot aduce argumente serioase pentru a-si sustine punctul de vedere.
Si atunci, care era cea mai buna decizie?

In fotbal exista o regula nescrisa in privinta offside-urilor: Daca un arbitru asistent nu este sigur daca un fotbalist este sau nu in pozitie regulamentara, acesta trebuie sa lasa jocul liber, favorizand astfel atacul. Favorizezi atacul pentru spectacol.

La fel ar fi trebuit sa procedeze si FIA. Sa favorizeze atacul, sa favorizeze indrazneala si riscurile pe care si le-a asumat Hamilton in momentul in care a decis sa lupte pentru victorie. Cu alte cuvinte, sa lase rezultatul final asa cum s-a stabilit el pe pista.

Prin decizia pe care a luat-o, FIA a transmis indirect un mesaj trist: in situatii de genul asta, stati fiecare la locul vostru si mergeti agale spre finish. La ce bun sa luptati pentru o amarata de victorie? Pentru ce sa creati spectacol?

Cele mai spectaculoase 3 tururi din acest sezon competitional, si poate chiar din ultimii ani, au fost umbrite de o decizie a FIA care nu isi avea rostul.

Asteptam ziua in care FIA va opri o cursa in timpul unui duel roata la roata intre doi piloti oarecare. Nu de alta, dar costurile sunt foarte ridicate si n-are rost sa irosim motoare si pneuri pentru spectacol…

Etichete: / /

23 comentarii la “Cum sa ucizi spectacolul”

  1. silviukimi spune

    Fia a făcut bine că l-a penalizat pe hamilton. Ar fi trebuit să-l lase pe Kimi în faţă şi în primul viraj pentru a arăta că nu a obţinut nici un avantaj din tăierea şicanei.

  2. sharky_raduku spune

    @silviukimi

    evident…tu esti fan tomata si iti favorizezi echipa…mi se pare normal…numai astia mai sustin ca “a facut bine ca l-a penalizat pe hamilton ” .
    au fost nenumarate dueluri de acest fel chiar in ultimele ture ale cursei si nu s-a luat nici o decizie…rusinica ferrari … daca erati o echipa buna ii bateati pe circuit pe cei de la mclaren nu la masa verde . se pare ca daca a plecat todt si brawn s-a ales prafu` de voi .

  3. silviukimi spune

    Nu sunt fan ferrari. Sunt fan doar Kimi. Puţin îmi pasă cine câştigă. Atât massa cât şi hamilton nu îmi plac deloc. Totuşi prefer să câştige mclaren la constructori, pt ca ferrari nu s-au purtat fair cu Kimi.

  4. alexandra spune

    @silviukimi,sunt perfect de acord :)

  5. alecstm spune

    nu vad deloc rostu penalizarii, oricum ce conteaza? Kimi oricum a abandonat din greseala lui.

  6. woro spune

    kimi era in reale probleme si pe liniile drepte.ferrari-ul sau avea mari probleme de aderenta.ham i-a cedat pozitia si apoi a mers atat de bine ca l-a redepasit.atat de simplu.regulament respectat.regulamentul nu spune ca trebuia sa ramai in spate inca un viraj sau mai multe.cititi presa internationala si veti vedea cum toata lumea acuza fia ca fiind partinitoare.poate mai putin gazetele italienesti pe care nu le citesc.pacat ca spectacolul de pe pista si o mare victorie au fost influentate de interese

  7. alexandra spune

    kimi a abandonat din cauza pneurilor… :roll:

  8. DRAKo spune

    Masa o sa fie noul campion mondial! Asa vrea FIA si asa va fi, nu mai exista nicio urma de indoiala. Sa-ti bati joc de o lume intreaga, luand o decizie care numai corecta nu se poate numi, inseamna ca trebuie sa ai obrazul foarte gros. Masa va fi cel mai sters campion din istoria F1, o mare rusine a sportului. Sa castige o cursa la care se poate spune ca nici macar nu a participat e extraordinar! Ce va face Lewis mai departe? Daca va lua pole-ul va incerca sa-si mentina pozitia, daca va pleca de pe 2 sau 3 nu va avea voie sa depaseasca CA SA NU FIE PENALIZAT! Pacat pentru ca spectacolul de duminica a fost sublim!!! Ferari la randul lor sunt penibili, marele, ilustrul Domenicali declara ca Lewis si-a creat un avantaj prin scurcircuitarea sicanei, uita ca Kimi a fost lasat sa treaca din nou in fata si nu spune ca acel avantaj al lui Hamilton este de fapt creat de talentul britanicului pe ploaie. Cat mai rezista Kimi in fata lui Hamilton dezlantuit? Felicitari Masa! Felicitari Ferari!

  9. Senna18 spune

    lta bomba venita din partea ta Zeus kimi campion se stie cine e campionul !!!!!

  10. Senna18 spune

    Alexandra kimi a abandonat din cauza neatentiei.

  11. cobra spune

    alexandra e pe langa ca deobicei…ne pare rau ca spunem asta

    PS. Daniel Popescu….in acest post se vede clar ca esti subiectiv….voi ce parere aveti este fan mclaren ?

  12. Daniel Popescu spune

    Daca sunt subiectiv, asta se intampla pentru ca mi-a placut foarte mult spectacolul de pe pista din ultimele trei tururi. Si e pacat ca o decizie a FIA a stricat frumusetea acestui spectacol.

  13. npacurar spune

    @ daniel popescu – eu as spune ca dimpotriva! – spectacolul a fost resuscitat! 2 puncte intre locurile 1 si 2 lasa loc de competitie acerba pe mai departe, nu?! nu asta vroiati voi, (mclaren-istii) de ani de zile? “jos cu schumi, care a ucis spectacolul in formula 1!” anul trecut ati savurat finalul de sezon pana la ultima picatura. v-ar fi convenit ca anul asta sa fie hamilton “dus” in fata lui massa cu 20 puncte? se pare ca da… da’ uite ca nu-i asa. :p

  14. npacurar spune

    “Cele mai spectaculoase 3 tururi din acest sezon competitional, si poate chiar din ultimii ani, au fost umbrite de o decizie a FIA care nu isi avea rostul. ” – cam exagerata afirmatia! ce repede se uita cursele din trecut (hungaroring 2007? ring a bell?)

  15. alexandra spune

    kimi va fi campion.puteti sa ma injurati cat vreti.mai vorbim pe 2 noiembrie ;)

  16. SpeedGeorge spune

    si mie mi-a placut f. mult spectacolul din ultimele 4 tururi,dar eu zic ca Fia cand a decis penalizarea lu’ hamilton cu 25 secunde a facut numai bine ?si stiti de ce… ?nu ca as fi fan ferari sau fernando alonso :D ,ci pentru ca aceasta penalizare a adus mai mult spectacol in clasamentul F1 pentru ultimele 5 grand-prix-uri :) .

  17. Andrei spune

    Domnu Daniel Popescu, doriti spectacol? Va rog sa platiti facturile de dezvoltare pentru acest sport. Pentru o masina sau mai multe in functie de cat va permiteti.

    Vreti spectacol? Pai atunci sa le permitem tutoror sa faca ce vor. Fiecare pilot este liber sa intre/depaseasca pe oricine vrea pe pista de dragul spectacolului.

    Ce conteaza cine este mai bun si mai corect? Conteaza doar spectacolul!

    Domnule Poposcu va simtiti in vrea romanilor? Va doresc “paine si spectacol” atunci!

  18. noname spune

    Deci daca nu esti fan mclaren atunci nici eu nu m-am nascut, las-o mai moale cu subiectivismul asta si nu mai fi asa pornit impotriva “fia”… tot hamilton e pe primul loc, ma intreb ce articol o sa apara daca pierde cumva hamilton locul intai, daca acum ai sarit ca ars…

  19. Daniel Popescu spune

    @noname: Cu alte cuvinte, daca spuneam ca decizia FIA este corecta insemna ca sunt fan Ferrari :)

  20. alexandra spune

    dragi fani liui ham ham,nu stiam ca toti fanii formulei 1 tre sa tina cu el…. :roll: .dar vad ca aici daca admistratorul publica un articol in care nu plange pt nereusitele aluia toti va luati de el pe motiv ca ar fi fan ferrari.I’M NOT A FERRARI FAN dar hamilton isi merita penalizarea PUNCT !

  21. cristi spune

    domu Daniel Popescu hamilton putea binemersi sa franeze insa ca sa nu piarda 1-2 secude a preferat sa taie sicana.E normal?

  22. cristi spune

    domnu*

  23. F1 Blog » Blog Archive » FIA are dreptate! spune

    [...] si sper ca nu este adevarat. Cred ca FIA a luat marti decizia corecta, insa in acelasi timp cred ca comisarii de cursa de la Spa au luat o decizie gresita. Dar de aici si pana la a spune ca Ferrari are pile la FIA este cale [...]