Hamilton la Mercedes, o farsă bine gândită?

Despre posibilitatea ca Lewis Hamilton să se transfere la Mercedes în sezonul 2013 se ştia de câteva luni, iar echipa germană a rămas singura alternativă reală a fostului campion mondial după ce Mark Webber şi-a prelungit contractul cu Red Bull.

Totuşi, ceea ce se petrece în prezent în presa britanica depăşeşte toate aşteptările. Mai întâi, BBC a anunţat miercuri seară că deţine informaţii potrivit cărora Hamilton a ajuns la un acord verbal cu Mercedes şi că Michael Schumacher se va retrage din Formula 1. Indiferent dacă aceste speculaţii au sau nu un sâmbure de adevăr era firesc ca toate cele trei părţi implicate să nege informaţia.

De aici lucrurile se complică. Toată presa britanică a vorbit în ediţia de joi despre acest transfer, însă în alţi termeni decât BBC. Daily Mail susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că Hamilton va semna cu Mercedes chiar dacă Schumacher rămâne în Formula 1, în timp ce The Guardian sugerează insistent că negocierile britanicului cu McLaren au intrat în impas.

Nimeni nu se întreabă însă de ce ar semna Hamilton cu Mercedes? De la revenirea în Formula 1 în calitate de constructor, Mercedes a promis că “de anul viitor” vor apărea şi rezultatele. Până acum singura sclipire a fost Marele Premiu al Chinei, dominat de la un capăt la celălalt de Nico Rosberg, însă echipa este departe de a emite pretenţii la victorie în mod regulat.

Combinaţi acest fapt cu declaraţiile lui Hamilton de la începutul sezonului, potrivit cărora în 2013  vrea să concureze pentru o echipă care îi poate aduce titlul mondial. Se încadrează oare Mercedes la această categorie? Eu cred că nu, sau cel puţin nu la fel de mult ca McLaren.

Şi atunci, de ce toate aceste speculaţii despre Hamilton şi Mercedes? Cheia este, foarte probabil, la Simon Fuller, managerul care gestionează cariera britanicului.

McLaren ştie că Hamilton nu are alternative reale, motiv pentru care îşi permite să-i ofere un salariu mai mic decât cel pe care îl încasează în prezent. Dar dacă pe fir ar apărea brusc ameninţarea Mercedes, implantată prin motede bine-cunoscute de Fuller? Un Mercedes dispus să-l plătească cu 75 de milioane de euro în trei ani ar forţa McLaren să-şi revizuiască atitudinea şi să-şi îmbunătăţească oferta. Dacă îi iese strategia, Hamilton şi Fuller vor trage lozul norocos. Dacă nu, probabil ca Hamilton va accepta oferta curentă de la McLaren sub pretextul că loialitatea faţă de McLaren este mai importantă decât banii celor de la Mercedes.

Nu ştiu ce credeţi voi, dar eu unul rămân la ideea că, mai devreme sau mai târziu, voi primi pe e-mail un comunicat de presă intitulat “Hamilton semnează un contract pe termen lung cu McLaren”.

Etichete: / /

5 comentarii la “Hamilton la Mercedes, o farsă bine gândită?”

  1. NeoGalaxy spune

    N-ar fi timpu sa te lasi de editoriare si Formula 1? Dupa cativa ani in care cunostintele tale despre Formula 1 nu s-au imbunatatit, dupa miile de greseli amatoricesti, nu vine timpul sa te apuci de altceva? Inca n-ai invatat sa-ti corectezi articolele? Cand iti iei curajul de face ceva ce poate o sa te pricepi?

  2. adycd11 spune

    @NeoGalaxy – “Cand iti iei curajul de face ceva ce poate o sa te pricepi?”Probabil tu stii mai multe despre redactarea unui articol dar pana una-alta vezi ca si tu gresesti!Corect ar fi fost:”Cand iti iei curajul de a face ceva la care poate o sa te pricepi”.Mai important decat greselile gramaticale este faptul ca nu argumentezi ce te “nelinisteste” cu privire la acest articol.Din punctul meu de vedere articolul e bine gandit iar argumentele prezentate mi se par oarecum logice si normale.

  3. Diesel spune

    Un rationament probabil. Hamilton joaca o carte, Mclaren insa au o pozitie extrem de solida.

  4. mobius spune

    Este o parere personala pe care eu o consider perfect plauzibila, in sensul ca, managerul lui Hamilton incearca sa forteze decizia McLaren, o parere pe care o respect si pe care oricine ar trebui sa o respecte chiar daca are argumente opozabile. Nici eu nu cred ca McLaren va ceda pentru ca se vad cu ochiul liber variantele lui Hemilton. In plus McLaren i-a oferit in acest an lui Hamilton o masina competitiva cu care nu prea a stiut ce sa faca.

  5. Hash spune

    Da, ai dreptate. Si parerea mea este ca acesta o sa ramana la McLaren. In plus cred ca este destul de evident ca masina castigatoare este McLaren (ultimele 3 curse asa arata). Impresarul asta, incearca sa-si faca meseria si sa-i aduca mai multi bani, este si normal, dar in acelasi timp trebuie sa se gandeasca si la materialul pe care il are. Nu trebuie comparat cu Spice Girls sau cu DB, pentru ca domeniile sunt total diferite. Viata unui pilot de F1 este limitata in sensul performantei, pe cand a unui fotbalist nu. DB face cariera in USA pentru ca nivelul de acolo este unul foarte jos. Urmeaza sa vedem, dar inima ar trebui sa-i spuna ca la Mclaren poate castiga anul asta titlul si avand o baza puterninca pentru la anul si pentru urmatorii 2 ani, pe cand la Mercedes, munca este in zadar, daca pana si marele Schumacher nu poate cu toata experienta pe care o are sa faca din masina aceea o pretendenta la podium.