Vettel, independentul din Formula 1

Willi Weber, omul care a stat în umbra lui Michael Schumacher, a ieşit la rampă cu câteva declaraţii caracteristice, afirmând că Sebastian Vettel are nevoie de un manager pentru a câştiga bani datorită popularităţii de care se bucură. Şi totuşi, iată ce a obţinut germanul în Formula 1 fără să aibă sprijinul unui manager:

  • a fost capabil să-şi demonstreze talentul la momentul potrivit: amintiţi-vă de debutul pentru BMW-Sauber din Marele Premiu al Statelor Unite din 2007
  • şi-a văzut de treaba şi, după un singur an la Toro Rosso, a ajuns la Red Bull Racing
  • a devenit campion mondial la numai 23 de ani, reuşind să-i învingă în lupta pentru titlu pe Fernando Alonso, Lewis Hamilton sau Jenson Button, care deţin împreună patru trofee
  • a fost capabil să-şi gestioneze singur contractele semnate cu Toro Rosso şi Red Bull
  • s-a concentrat exclusiv pe curse, acesta fiind şi unul dintre secretele succesului sau

Ce s-ar întâmpla dacă ar avea manager?

Ar câştiga mai mulţi bani, pentru că managerul i-ar face rost de câteva contracte de sponsorizare. În acelaşi timp, ar acorda mai puţină atenţie curselor, pentru a investiga anumite oportunităţi de a face bani în afara Formulei 1. Ulterior, scăderea puterii de concentrare i-ar putea afecta performanţele.

Ce ar câştiga Weber dacă ar fi managerul lui Vettel?

În Formula 1, contractele sunt super-secretizate, aşa că vă voi da un exemplu din fotbal: Manchester United a plătit 9 milioane de euro pentru un portughez. Comisionul impresarului a fost de 3.6 milioane de euro, adică 40%.

Concluzia?

Nu Vettel are nevoie de Weber. Weber are nevoie de Vettel.

Etichete:

10 comentarii la “Vettel, independentul din Formula 1”

  1. mirco spune

    Si eu comentez la concluzia ta : CORECT !

  2. Cristy spune

    Mai adaug A fost cel mai tanar pilot care a castigat a cursa totusi cu o echipa…de mijlocul plutonului

  3. Rus Ioan spune

    Daniel Popescu,perfect deacord cu tine si binenteles cu Vettel

  4. yceeyes spune

    A avut si masina buna.. ca Button anu trecut eu zic ca nu a gestionat prea bine..daca gestiona .. era campion demult inaintea sfarsitului .. nu mai avea drama Alonso cu echipa acu :) )

  5. bernd spune

    “În acelaşi timp, ar acorda mai puţină atenţie curselor, pentru a investiga anumite oportunităţi de a face bani în afara Formulei 1. Ulterior, scăderea puterii de concentrare i-ar putea afecta performanţele.”
    Nu sunt de acord cu ceasta. Schumi a avut manager toata cariera(ma refer la perioada 1991-2006) si asta nu i-a afecta concentrarea si dedicatia.

  6. razvanis spune

    1.Perfect adevarat

    2.Chiar este atat de greu sa iti gestionezi singur contractul ? Nu toti facem asta zilnic ?

  7. Daniel Popescu spune

    @bernd: Ei bine, nu cred ca gresim daca spunem ca Schumacher este exceptia care confirma regula.

  8. Daniel Popescu spune

    @razvanis: Totusi, un simplu contract de munca pe care il semnam noi o data la cativa ani nu se compara, la nivel de clauze contractuale, cu ce semneaza un pilot de F1.

  9. razvanis spune

    Normal Daniel ,
    Totusi nu castiga ca noi 500E sau 1000E pe luna , e normal sa fie mai complexe contractele , dar totusi … cand iti semnezi un contract de credit la banca nu te ajuta nimeni , nu iti angajezi consilieri desi in tara noastra ar fi mai mult decat necesar .

  10. Daniel Popescu spune

    @ravzanis: La contractele de credit sunt perfect de acord cu tine. Romanul ar avea nevoie de un avocat pentru a descrifa toate conditiile impuse de banci.