Despre criza cu Alan Henry

Alan Henry este unul dintre cei mai reputati jurnalisti de Formula 1 din lume, fiind prezent constant la cursele din Marele Circ inca din anii ‘70.

Tocmai de aceea, nu este o idee rea sa ascultam ce are de spus britanicul despre criza financiara din Marea Britanie din anii ‘70 si, bineinteles, despre criza din Formula 1 din acea perioada.

“Imi amintesc bine de criza economica din iarna 1973-1974. Asta a culminat cu o saptamana de munca de 3 zile, cu pierderi de job-uri si intreruperea utilitatilor, atat a electricitatii cat si a gazelor. Purtam paltoane intr-un birou inghetat. Cu totii ne gandeam ca lumea se va schimba pentru totdeauna. Dar Formula 1 a revenit la viata la inceputul anului 1974 si de atunci nu ne-am mai uitat niciodata in urma”.

Alan Henry scrie in prezent pentru publicatiile britanice F1 Racing si Autocar.

Revenind in zilele noastre, criza finaciara incepe treptat sa isi faca simtita prezenta si in Formula 1. Reducerea costurilor este subiectul central al discutiilor de joi de la Geneva, iar echipele dau deja semne de “oboseala” finaciara: Toyota si-a anulat lansarea oficiala a noului monopost, totul urmand sa se desfasoare online, iar Honda analizeaza cu mare atentie cheltuielile din Formula 1.

Ce va urma in 2009? Daca stie cineva, sa ne spuna si noua…

Etichete: /

3 comentarii la “Despre criza cu Alan Henry”

  1. Catalin spune

    Parerea mea este ca din totdeauna a fost criza economica, dar nu s-a vazut acest lucru. Momentul falimentului bancii din state a fost un moment cheie pt multe companii de a se retrage sau de a-si reduce costurile pe fondul asa zisei crize economice globale sau pe fondul unor probleme imaginate de ei, doar pt simplul motiv de a-si scoate pierderile din firma. Ideea e ca s-a creat o isterie cu toata criza asta economica, criza care exista de mult timp dar nu stia nimeni.

  2. NeoGalaxy spune

    Din pacate a fost din totdeauna criza dar nu aveau ochi sa vada. Evident ca orice sistem are o criza pe care o vede toata lumea si o criza pe care nu o vede nimeni. Adevarul este ca suntem multi, consumam mult si vietile oamenilor nu prea mai inseamna nimic. Ori ne adaptam si schimbam anumite chestii ori o sa fie rau. Politicos spus… oameni dragi vine schimbarea. Poate sa fie o schimbare placuta si dorita sau poate sa fie una violenta si nedorita. Evident… as vedem cat curaj avem ca rasa :)

  3. Daniel Bogdan spune

    Sunt de acord cu NeoGalaxy. Criza a fost pana acum, poate de acum a inceput de fapt vindecarea. In loc sa ne concentram sa muncim cate 12 ore pe zi ca sa producem multe lucruri pe care apoi tot noi sa le cumparam, poate o sa ne dam seama ca este mai important timpul liber, relatiile cu ceilalti oameni, intoarcerea catre natura, viata de calitate.

    Cat despre formula 1, nu vad ce relevanta mai avea asa cum a fost pana anul asta: spectacol nu prea mai era ( in 2008 a fost, dar in mod clar “din greseala”), tehnologiile de acolo nu aveau relevanta pentru masinile de strada… Si atunci, la ce folosea? As vrea sa vad cat mai repede motorul ala de 1.8 litri, si as vrea sa trebuiasca sa il tii un intreg sezon, nu doar 2-3 curse. Si as vrea sa se dea din nou liber la electronica, diferentiale si frane active, si toate celelalte tehnologii de pe urma carora vom putea profita si in masinile pe care le conducem zi de zi.