Inceputul dezastrului?

Formula 1 este in stare de soc dupa ce Honda a decis brusc sa renunte la tot ce inseamna aceasta competitie din cauza crizei financiare.

Toate planurile marete pentru 2009, toata acea campanie “EarthDream” s-au spart ca un balon de sapun din cauza contextului economic defavorabil.

Trebuie sa intelegem ca motivele pentru care japonezii au luat o astfel de decizie nu au nicio legatura cu Formula 1. Vanzarile Honda pe segmentul auto au scazut dramatic in ultimul timp, ca efect al crizei financiare. Toate aceste pierderi suferite trebuiau recuperate de undeva. In astfel de situatii esti nevoit sa iei decizii drastice: concedieri masive, restructurari, oprirea productiei. Sau poti opta pentru eliminararea cheltuielilor care nu s-au dovedit a fi eficiente.

Bingo! Honda a fost echipa cu cele mai mari cheltuieli din Formula 1 si, trist dar adevarat, cu cele mai slabe rezultate. Investitii care nu s-au vazut pe pista decat in 2006, cand Button marca prima si singura victorie a acestei echipe in F1. Astfel, decizia de a renunta la Formula 1 a fost cat se poate de logica in acest context. Chiar daca nu ne place, acesta este adevarul. Si chiar daca Honda nu este nici pe departe o echipa mare, trebuie sa regretam aceasta pierdere.

Si sa nu credeti ca Formula 1 este singura competitie afectata. Colegii de la auto tocmai m-au informat ca Audi a decis sa se retraga din Le Mans! Este din ce in ce mai clar ca zilele de glorie ale sporturilor cu motor au inceput sa apuna. In vremuri de criza, constructorii se gandesc cum sa supravietuiasca si nu cum sa faca “mofturi” de a participa in sporturile cu motor.

Ce urmeaza? Parerea mea, de simplu fan al Formulei 1, este ca nimeni nu poate sti ce se va intampla in continuare. Criza mondiala este abia la inceput si va mai dura cel putin inca un an. Vor reusi echipele sa supravietuiasca pana atunci? Deja se vehiculeaza ca Toyota se gandeste la retragere. Nu e prima oara cand se intampla, insa cea mai mare problema este ca rivalul traditional al celor de la Toyota a capitulat. Iar in acest caz, motivatia celor de la Toyota de a concura in F1 scade dramatic. Cu siguranta nu se vor retrage in 2009, insa pentru 2010 lucrurile sunt foarte incerte.

Cu numai doua luni in urma vorbeam despre un viitor sumbru al Formulei 1. Contextul era diferit, dar din pacate acel viitor sumbru pare mai aproape ca niciodata…

Etichete: / /

2 comentarii la “Inceputul dezastrului?”

  1. TeamClown spune

    Cum spuneau cei de la Celelalte Cuvinte: “Un sfarsit e un inceput”.

  2. Senna18 spune

    pacat,pacat mare!!