Renault se retrage din F1!

Retragerea echipei Honda din Formula 1 pare sa fie doar inceputul dezastrului despre care vorbeam cu numai cateva zile in urma.

Baietii de la Renault sunt decisi sa utilizeze motorul standard propus de FIA, ceea ce echivaleaza practic cu iesirea acestora din competitie.

Desi nu a fost confirmata oficial, vestea a socat comunitatea Formulei 1, care a primit astfel o noua lovitura sub centura. Daca pana mai ieri existau 10 echipe si 6 constructori in Formula 1, acum putem vorbi doar despre 9 echipe si 4 constructori.

Motivele pentru care Renault este tentata sa ia o astfel de decizie sunt in numar de doua, mari si late:

- Renault a fost afectata din plin de criza financiara si a concediat peste 6000 de angajati din cauza reducerii dramatice a vanzarilor

- Toate echipele sunt obligate sa foloseasca motoare standard sau sa construiasca un motor cu performante asemanatoare. Practic, francezii au considerat ca este mai ieftin sa utilizeze motorul standard decat sa construiasca ei altul care sa le aduca aceleasi beneficii.

Nu vreau sa aduc in discutie celebra vorba “I told you so”, dar intr-un fel era de asteptat ca francezii sa ia o astfel de decizie. In momentul in care FIA a anuntat motorul unic, toti constructorii din F1 au amenintat ca se vor retrage din competitie. Ferrari, Mercedes, BMW, Toyota, Honda… toti in afara de Renault!

Francezii au tacut pentru ca stiau ce vor face, stiau ca aceasta este solutia lor pentru reducerea costurilor.

Ce urmeaza? Probabil ca Renault F1 Team va concura si in 2009 sub acest nume, desi in mod normal ar trebui sa poarte o alta denumire, chit ca banii, atati cat vor fi, vor proveni tot de la compania-mama.

Si chiar daca celelalte patru echipe care sunt de acord cu motorul unic nu sunt constructori, Ferrari, Mercedes si Toyota vor fi la randul lor afectate de aceasta decizie. Ferrari furnizeaza motoare pentru Toro Rosso, Mercedes pentru Force India, iar Toyota pentru Williams.

Glumind, as putea spune ca n-ar fi rau sa ma reorintez profesional. In ritmul asta, in martie 2009 nu voi mai avea ce sa scriu pe sectiunea de Formula 1…

Etichete: /

2 comentarii la “Renault se retrage din F1!”

  1. ally_great spune

    Dani, nu poti glumi chiar in “halul” asta! Cum se spune in presa, mereu va fi ceva de scris (chiar si despre F1;)) Parerea mea e ca tre’ sa fim putin mai optimisti, chiar daca viitorul nu arata prea bine.

  2. Bruno_Senna spune

    Criza e mult mai grava de ct ne imaginam este un carusel .Esteo frana puternica megalomanicei dezvoltari a omenirii….Eu zic ca e bine venita….in toate domeniile se mai conserva resursele planetei.poate se vor juca cu karturi..sau PSP3…:))