Formula 1 pe telefonul mobil

Bernie Ecclestone a făcut recent câteva declaraţii interesante în presa australiană pe tema drepturile de transmisie ale curselor de Formula 1, care în mod surprinzător nu au avut ecou până acum în publicaţiile europene. Iată însă că ele apar astăzi în cadrul unui articol din publicaţia Autosport despre cum ar trebui promovată Formula 1 în social media, iar ceea ce mi-a atras atenţia a fost pasajul următor:

“Când facem o înţelegere cu o televiziune le oferim drepturi de transmisie în ţara lor prin orice mijloace doresc. Prin urmare, dacă doresc să transmită cursele prin telefonul mobil – care practic este un mic televizor sau chiar mai mult cu aceste iPad-uri – ei pot face acest lucru, dar se pare că nu doresc”.

Cu alte cuvinte, teoretic, DigiSport poate transmite Formula 1 pe internet şi pe telefonul mobil fără niciun cost suplimentar, cu excepţia investiţiilor mai degrabă minore în infrastructura proprie. Evident, până acum nici nu s-a pus problema de aşa ceva, cel mai probabil pentru că într-o astfel de situaţie Formula 1 ar deveni accesibilă şi celor care nu sunt clienţii RCS-RDS.

La fel de adevărat este însă ca nici celelalte televiziuni europene nu stau grozav la acest capitol. Din câte ştiu eu (şi chiar vă rog să mă corectaţi dacă greşesc), BBC (UK) şi La Sexta (Spania) sunt singurele televiziuni care transmit Formula 1 pe internet, iar telefonul mobil reprezintă încă o mare necunoscută.

Din acest punct de vedere, Formula 1 este mult în spatele altor sporturi, cum ar fi fotbalul. De exemplu, meciurile din Liga Campionilor şi Europa League au fost şi probabil vor fi în continuare disponibile în format live video pe internet şi telefonul mobil inclusiv în România (cu menţiunea ca cele din Champions League sunt disponibile doar contra-cost).

Probabil că a sosit momentul ca Formula 1 să facă pasi concreţi în această direcţie, pentru că internetul reprezintă fără îndoială viitorul inclusiv pentru actualele televiziuni clasice.

Etichete: /

5 comentarii la “Formula 1 pe telefonul mobil”

  1. noname00 spune

    RDS-RCS ar putea transmite pe internet anumite evenimente sportive, cel putin in reteaua proprie de internet.

  2. unckle spune

    Problema nu este numai la Vointa … mai trebuie ca streamingul sa fie compatibil cu diverse tehnologii ale smatfoanelor de pe piata … iar smartfoanele au o gramada de sisteme de operare (destul de diferite) si au sau nu suport pentru anumite tehnologii ( iFonu’ s-o suparat pe flash si nu vrea decat html5 … etc) si tot asa. Chiar daca ai pune pe net un Stream cu transmisia Live nu ar putea toti sa il receptioneze … iar ca sa faci cate o transmisie pentru fiecare tip de sistem de operare (si astea-s multe daca numaram numa vre-o 3-4 Androizi care umbla liber in acest moment) deja este mai mare deranjul …

    va veni vremea cand smartfonul din dotare (sau iPadu’ .. sau .. ceva cu taciscrin si internet) va deveni acea unealta media completa, cu ajutorul careia vei putea face cam orice . . . dar mai dureaza un pic :)

  3. Daniel Popescu spune

    @unckle: E adevarat ce spui in privinta sistemelor de operare diferite si a tehnologiilor.
    Dar uite ca Dolce Sport a putut sa transmita pe mobil meciuri de Champions League (e adevarat, cu 1.9 euro/meci), iar Sport.ro a dat meciuri de Europa League pentru toate telefoanele mobile cu Java.
    Deci se poate. Sigur.

  4. unckle spune

    Da, se poate .. dar astia care au incercat au facut si ceva bani din asta ? … ca F1+ RCS = bani din publicitate si abonamente, si va fi destul de greu sa renunte la o parte din bani doar asa.. “pentru fani”

  5. Diesel spune

    Ideea e foarte buna..tehnologia exista, va abunda peste tot asa ca, traiasca conexiunea.