De ce nu este bun sistemul medaliilor

Sistemul medaliilor propus de Ecclestone pentru F1 este ineficient. Nu este prima oara cand o spun, dar acum am cateva argumente in plus.

Analiza realizata de FIA scoate in evidenta cateva aspecte deosebit de interesante, prin care ne putem face o parere mai obiectiva despre ineficienta acestui sistem.

Un argument des mentionat de Bernie in favoarea medaliilor a fost ca lupta pentru titlu s-ar da pana in ultima cursa, pentru ca toti pilotii ar aspira pentru victorie. Ei bine, datele FIA contrazic flagrant aceasta ipoteza. Asta pentru ca, cu sistemul medaliilor, lupta pentru titlu ar fi fost mai scurta in 14 sezoane si mai lunga in numai 8 cazuri.

Avantaj: sistemul pe puncte.

Pe de alta parte, haideti sa analizam putin situatia in care titlul s-a decis in ultima cursa. Cu sistemul medaliilor, titlul s-ar fi decis in runda finala in alte 6 ocazii si nu s-ar mai fi stabilit in prolog in 5 randuri.

Avantaj: Din nou, sistemul pe puncte.

Din 1990 pana in 2007, pilotul care a avut cele mai multe victorii a reusit intotdeauna sa devina campion. Este un semn ca sistemul de punctare si-a demonstrat eficienta. Titlul lui Hamilton din 2008 poate fi trecut la capitolul “exceptia care confirma regula”.

Avantaj: Niciun sistem.

Concluzia a tras-o deja Bernie cu cateva saptamani in urma: Uitati de medalii!

PS: Bernie a renuntat la ideea medaliilor pe 14 ianuarie, iar FIA a publicat abia pe 30 ianuarie o analiza privind eficienta acestui sistem. Semn ca FIA se misca la fel de lent si acum ca in cazul deciziilor mult asteptate din timpul curselor. Trist…

11 comentarii la “De ce nu este bun sistemul medaliilor”

  1. scuderia spune

    ar suna bine…(sistemul medalilor)..dar celelalte echipe precum force india, STR,red bull…pentru ce vor concura…k puncte nu sunt:)

  2. Daniel Popescu spune

    Nu tocmai. Ideea e ca pilotii de pe locurile 4-8 ar lua acelasi numar de puncte ca si pana acum. Dar tot mi se pare o idee proasta.

  3. wolf spune

    Sistemul actual de punctaj, cu 8 care iau puncte a fost introdus dupa ce Schummi facea ravagii in F1 si de la jumatatea sezonului era deja campion. daca ne uitam in timp vom vedea ca s-a reusit ca un anume Keke tatal acualuilui pilot Niko a devenit campion mondial fara a castiga o cursa in anul respectiv. Atunci s-au exterminat altii care ori castigau ori abandonau, unul fiind Alain Prost. eu zic, referidu-ma la acel caz, ca nu este prea corect. Daca mai punem ca dupa aceia un anume pilot zicea ca in F 1 sunt doi mari piloti Keke si Roseberg este de inteles.
    Unde vreau sa ajung, cei de sus in F 1 intotdeauna au incercat sa reactioneze la situattile din teren prin modificarea regulamentelor si a sistemelor de puntare asa cum au facut si in anii 70 si 80 cand din 16 curese se taia sezonul in doua si se luau cele mai bune 6 rezultate din 8. Atunci era vremea Turbo cand cate o echipa lua 14 15 curse pe sezon.

  4. PREOTU spune

    NU INTELEG! CUM VA AFECTA ACEST SISTYEM COMPORTAMENTUL PILOTILOR IN NOUL SEZON? SI CE REPERCUSIUNI VA AVEA ACEST SISTEM ASUPRA PRINCIPALELELOR ECHIPE DIN F1?

  5. Daniel Popescu spune

    Gandeste-te la ultima cursa din Brazilia. Massa si Hamilton aveau cate 5 victorii inaintea cursei. Cu sistemul punctelor, Hamilton s-a multumit cu locul 5. Cu sistemul medaliilor, ar fi riscat totul pentru victorie.

  6. Andrei spune

    Nah… L-a sunat pe cei de la Toyota si se rezolva problema… victoria nu conta :) )))

    Pana la urma se castiga prin orice mijoace, corectitudinea si fair-ness-ul sunt pentru prosti :) )) Zicea cineva :) )

  7. scuderia spune

    sau de ex cum a fost hamilton in 2007…dupa primele 5 curse era pe primul loc si nu a castigat nici o cursa

  8. marin mihai spune

    Avem nevoie de o combinatie intre punctarea de acum sau cea mai veche 10 – 6 -4 ….. si cel cu medalii. pentru ca exemplul dat de “scuderia” de mai sus este pro medaliilor . un alt exemplu ar fi : in 2003 raikkonen ar fi castigat campionatul cu o singura victorie sau cu 2 (montoya la fel) iar schumacher ar fi pierdut cu 6 victorii daca nu ma insel.

    DECI CZ. BERNIE imbina cele 2 moduri de punctare si cu siguranta piloti ca ham ham si altii aflat in situatii asemanatoare descrie mai sus. mai pe scurt campioni falsi sa nu mai aiba parte de titluri nemeritate. Stima Mihai.

  9. ctlnmihai spune

    E o idee foarte proasta introducerea medaliilor..ganditi-va numai la cursele de la Spa si din
    China.In prima Hamilton ar fi primit medalia de aur si dupa cateva ore aceasta i-ar fi fost retrasa, sau in China
    ,organizatorii n-ar fi stiut cui sa-i acorde medalia de argint,lui kimi k era pe locul 2 si s-a dat din fatza lui Massa ,sau acestuia din urma care a terminat pe 2 din cauza non -combat-ului primului.Grea alegere ptr. organizatorii grand-prix-ului Chinei!@

  10. ally_great spune

    Bernie ar trebui sa isi dea lui o medalie si sa o poarte mereu, in frunte! @ctlnmihai Drink some water, maybe you are thursty …

  11. ctlnmihai spune

    @ally_great -te grabesti si faci greseli -thirsty