Formula tzepei in Romania

Va spun de la bun inceput ca sunt extrem de sceptic in privinta construirii unui circuit de curse in Romania.

Informatiile au “transpirat” in aceasta dimineata din presa franceza, iar dupa-amiaza a sosit si un comunicat oficial de presa in limba romana pe acest subiect, care anunta “semnarea contractului pentru realizarea unui circuit auto-moto de viteza intre 3 parteneri (francez, monegasc si roman)”.

Evident, cand auzim de circuit ne gandim imediat la Formula 1. Interesanta este abordarea acestor organizatori, care nu mentioneaza nimic despre Formula 1 in comunicatul de presa de o pagina. Sau poate ar trebui sa citim printre randuri textul urmator: “Scopul principal al celor 3 parteneri, este organizarea Grand Prix-urilor, atat auto cat si moto, competitii considerate varful piramidei acestor sporturi” (n.r – virgula dintre subiect si predicat apartine autorului comunicatului de presa).

M-am contrazis cu Mircea pe seama semnificatiei acestei propozitii, el fiind convins ca este vorba de Formula 1 pentru ca, evident, varful piramidei sporturilor cu motor este Marele Circ. Eu insa ma intreb daca nu cumva baietii se refera la celebrele jocuri piramidale de tip Caritas…

Trecem peste folosirea in exces a formularii fanteziste “sporturi mecanice” si ajungem la cei trei reprezentati ai proiectului. Aici avem parte de cele mai mari surprize si nelamuriri.

Unul dintre reprezentanti este Sever Muresan. Cititorii care nu cunosc informatii despre acesta sunt rugati sa observe rezultatele cautarii pe Google a acestui nume.

Bun, dupa ce ati aflat cateva mamanunte picante din viata lui Sever Muresan trecem la Jacques SamAlens, care (atentie!) este “cofondator al castilor GPA – Specializata in protective in sporturile mecanice”. Daca a inteles cineva cu ce se ocupa mai exact acest domn il rog sa ma lumineze si pe mine printr-un comentariu.

Comunicatul de presa nu face nicio referire la Jacques Villeneuve, desi presa franceza sustine ca fostul campion mondial este implicat in designul circuitului.

In concluzie, astazi am avut o senzatie de deja-vu. Asta pentru ca anul trecut, undeva prin luna aprilie, Jarno Trulli venea cu surle si trambite in tara noastra pentru a semna un contract pentru construirea unui circuit de Grand Prix One in Romania (mai multe detalii, aici si aici). Ce s-a ales de acel circuit stim cu totii.

Si oricat de mult as vrea ca Romania sa organizeze un Mare Premiu de Formula 1, parerea mea personala este ca noul proiect nu va prinde viata.

Voi sunteti mai optimisti?

Etichete:

12 comentarii la “Formula tzepei in Romania”

  1. scuderia spune

    imposibil acest lucru….daca era pe vremea lu` nea nicu poate existau ceva sanse..dar acum…cand pe toata lumea ii intereseaza doar cum sa fure mai mult…sunt vorbe aruncate in vant…dar va mai spun cum ar mai fii o sansa de construirea unui circuit…sa vina un om de afaceri din afara…sa cumpere terenul si sa construiasca pe banii lui totul..sau sa se alieze mai mult oameni de acest gen:)

  2. ally_great spune

    Sunt destui oameni cu bani care pot investi intr-un circuit de viteza in RO. Scuderia, ai dreptate…daca era pe vremea lui Ceasca…trecea Dunarea prin Bucuresti si poate ca eram demult spectatori la curse. E nevoie de multi bani, spaga, aprobari si teren aferent pistei. Cum toata lumea e comoda, misiunea devine mai dificila. Mai speram!?!

  3. scuderia spune

    @ally + ca pe vremea lu nicu tot pamantul era al statului..acum si dak ar vrea statul nu s-ar mai putea…proprietarii terenului o sa puna preturi uriase

  4. ally_great spune

    @Scuderia – Nu are rost sa intram in alte detalii. Cunosc un caz concret. un om de afaceri (nu se da nume) a cumparat parcele de la persoane fizice iar apoi a vandut “gramada” pt coinstruirea hipermarketului Real si Obi. Deci iti poti imagina cati bani gramada detine respectivul! + un Audi A8, BMW seria 7 si un X5 + conturi de zeci de mii de euro in banci in Ro si Elvetia….e doar un caz particular. Statul e corupt si cumparat!

  5. Deivid spune

    @ nu e vorba de terenuri…sunt si alea ale primariei care stau degeaba … nu ai cum sa vorbesti despre circuite de F1 cand la noi in Romania nu ai nici 100 de km de autostrada .

  6. Daniel Popescu spune

    scuderia: Strainii nu reprezinta o garantie. Orice padure are uscaturi. Nu vine nimeni sa investeasca in Romania daca nu e convins ca isi poate recupera banii.

  7. Daniel Popescu spune

    Deivid: Corect, Romania are nevoie in primul rand de infrastructura. Degeaba construiesti un mega-circuit daca nu ai unde sa cazezi personalul echipelor si fanii, daca nu ai autostrazi etc.
    Dar uite ca bulgarii sunt in stare sa gazduiasca Formula 1, MotoGP si WRC.

  8. scuderia spune

    @admin
    asa e. ai dreptate. romania mai traieste doar cu ceea ce a lasat nicu…dak nu era el era vai de noi…da..bulgarii si-au cam umplut buzunarele si au zis da..hai sa mai bagam si noi in alte locuri…

  9. goppo spune

    ma bucur ca prezentati o opinie lucida despre chestia asta, nu doar o stire tampa preluata din sursa franceza. nush daca e voie pe acest site, dar iata o chestie interesanta: 10 motive pt care f1 nu va veni never in romanica :
    http://www.topgear.ro/blog/2009/07/10-motive-solide-pentru-care-f1-nu-va-fi-niciodata-in-romania/

  10. Daniel Popescu spune

    Atat timp cat informatiile sunt ok, nu am niciun motiv sa nu permit link-uri catre site-uri externe, chiar daca vorbim despre un site concurent. Iar articolul e foarte bun.

  11. MihaiD spune

    Interesant ce ai gasit despre Sever Mure$$$an! Cred ca asta spulbera orice sansa de a mai lua in serios construirea circuitului de langa Bucuresti.Si cealalta sparla cu Grand Prix One era de acelasi gen cu romano-australianul dezvoltator imobiliar care urma sa faca pista la Snagov.

  12. Robert spune

    daca se apuca astazi 28.07.2009, orele 19:00(fix si ceva), zic eu: circuitul va fi gata sa-i primeasca pe competitori cand va fi gata si reteaua de autostrazi din minunata noastra patrie.Amin.