Spa-Francorchamps se pregăteşte de părăsirea Formulei 1

Bernie Ecclestone se pregăteşte încet, dar sigur, de eliminarea Marelui Premiu al Belgiei din calendar. E adevărat, este o ipoteză pur personală, dar explicaţiile sunt relativ simple.

Limitarea calendarului la 20 de Mari Premii şi introducerea a cel puţin alte trei curse în următorii trei ani vor conduce inevitabil la eliminarea unor evenimente din actualul calendar.

Consecinţa va fi una foarte simplă: ţările din afara Europei au locul asigurat în competiţie, atât din punct de vedere al contractelor actuale, încheiate în unele cazuri până în 2015-2018, dar mai ales din punct de vedere financiar, pentru că guvernele respective îşi permit (încă) să verse zeci de milioane de euro în conturile Formula One Management.

Lucrurile stau mult mai prost în Europa, întrucât criza economică a afectat programele naţionale de acest gen, iar organizatorii se văd în ipostaza de a raporta pierderi anuale semnificative. Evident, lucrurile nu pot continua aşa la infinit, iar acum aceste ţări vor fi şi mai mult sub presiune, odată cu limitarea de 20 de curse.

Cel mai mare pericol planează, în mod ironic, asupra celui mai iubit circuit din calendar: Spa-Francorchamps. Actualul contract expiră în 2012, însă organizatorii negociază deja cu Ecclestone posibilitatea de a găzdui un Mare Premiu în alternanta cu circuitul de la Nurburgring. În condiţiile în care SUA revin în calendar 2012, este evident că unul dintre actualele Mari Premii trebuie să dispară, iar Spa-Francorhamps va fi alegerea logică pentru Ecclestone.

Din păcate, va fi şi alegerea cea mai dramatică pentru milioane de fani şi pentru cei 24 de piloţi care nu vor mai gusta golurile în stomac din virajul Eau Rouge.

16 comentarii la “Spa-Francorchamps se pregăteşte de părăsirea Formulei 1”

  1. hadouken spune

    fir-ar sa fie…. din toate circuitele taman Spa sa fie eliminat? incet incet ramanem fara nimic interesant de vizionat in f1

  2. unckle spune

    pai se elimina cei care au cele mai mari pretentii .. urmeaza Monza, Hokenhaim etc.

  3. iuliann spune

    @hadouken nu-i adevarat! o sa ramana numai masini Ferrari si Alonso va castiga de fiecare data chiar daca abandoneaza

  4. Daniel Popescu spune

    @unckle: Hockenheim are contract pana in 2018. Ce vrei sa spui prin pretentiile organizatorilor europeni?

  5. mad79 spune

    Spa cu Nurburing ar trebui sa gazduiasca prin rotatie MP al Europei,Valencia ar fi lasata pe dinafara,Hubgaroring,la fel si cred ca Istambul Park va pierde Formula1,nu pentru ca ar fi un circuit urat,poate ca e cel mai spectaculos realizat de Tilke pana acum,dar duce lipsa de spectatori!si Hockenheim ar trebui sa nu fie in calendar.In plus nici o tara nu ar trebui sa aiba 2 MP,pe an!

  6. isa spune

    sa elimine valencia este o prictiseala

  7. unckle spune

    poate eruopenii cer mai o parte mai mare din banii generati de o mar epremiu de F1 . . . . nu am contractele in fata, dar mi s-ar parea logic sa cer mai multi bani cand ma cheama SPA decat un circuit aflat la prima aparitie in F1 care ii pupa piciorusele lu’ shefu’ ca au si ei o cursa acolo.

  8. Cristy spune

    Nu se poate cum e acuma mi se pare cel mai bine. Adik circuite noi care vreau sa isi fac prezenta si cele de traditie din Formula 1 . Dar sa imipui noul fata de traditie e cea mai mare greseala Formula 1 ar pierde spectatori de castigat bani castiga o cursa la Spa e egal cat cea din America + India + Coreea de Sud . Deci trei circuite adunate fac cat Spa . Nici circuitele cu traditie sa fie in calendar , fiindca atunci Formula 1 ar fi un sport demodat ar trebuie sa apara si circuite noi dar nu asa de multe (Bernie e nebun dak vrea sa scoata Spa si baga niste curse in India care mi se pare o prostie nu am nimic cu indieni dar mai astepte pana sa organizeze o cursa ). Cum in fiecare monopost se gaseste ceva din trecut cum in fiecare inginer si mecanic exista ceva de trecut (ideea ca masinile au si din ce era mai de mult , mecanici la fel, ingineri la fel , deci circuitele treebuie sa fie la fel) Ar fi ideea ca Formula 1 ar fi o afacere , e dar totusi e sport si asa trebuie sa ramana

  9. Daniel Popescu spune

    @unckle: Lucrurile se deruleaza astfel: daca un circuit vrea sa gzaduiasca F1 trebuie sa plateasca o taxa, stabilita de Bernie in functie de mai multi factori (asezare geografica, numar locuitori, economie etc). Toti banii din publicitatea de pe circuite (numita publicitate trackside in engleza) ajung in conturile lui Bernie.
    Singurele venituri ale circuitului provin din vanzarile de bilete (de aici si pretul piperat al acestora). Practic, organizatorii nu castiga niciun ban de la Bernie.
    Acesta este motivul pentru care cursele din Europa au probleme, pentru ca in general veniturile din bilete sunt mult mai mici decat taxa de includere in calendar, la care se adauga modernizarea circuitului etc.
    In schimb, arabii platesc zeci de milioane de euro fara probleme, pentru ca au resurse (in special de natura petroliera) si nu ii intereseaza raportul venituri-cheltuieli, ci brandingul de tara.

  10. andrey spune

    mi se pare cea mai mare prostie…adica spa este unul din cele mai vechi circuite din calendar…unul din cele mai frumoase circuite…uitativa la china si la turcia de exemplu…circuite acceptabile dar care nu se bucura de un public numeros…intardevar organizatorii de la spa au inregistrat pierderi dar avand in vedere popularitatea circuitului si facand comparatie cu cele 2 circuite mentionate mai sus…mare pacat

  11. unckle spune

    hmm. . . aspectul asta imi era necunoscut . . . ce mizerie . . . adica aia vin la circuit pentru pentru ca le dai bani… si cer mai multi bani decat poate scoate circuitul la acea cursa… impresionant, capitalism tipic . . .

  12. Bernd spune

    Pacat…Din cauze pur financiare, circuite anoste gen Valencia, Hungaroring, noul Hockenheim, Sakhir etc. vor ramane in calendar, pe cand circuitul cel mai specatculos, cel mai apreciat de piloti va disparea. E trist…Pe cand Monza si Silverstone(sugerez sa fie inlocuite cu cele din Rusia si India)? Chiar ca va fi specatcol pe aceste circuite ramase…

  13. Corneliu spune

    Nu pot sa ii transmit boului de Ecclestone decat sa moara inainte de a reusi sa ucida el F1 (pe sucurt, cat mai repede). In momentul in care va scoate definitiv Spa in detrimentul altor circuite, F1 va deveni definitiv o ‘curva’ (aka numai dupa bani), si trebuie impuscata ca atare (sau cel care a facut-o asa).

    Mai presus de afacere, Formula 1 este o traditie.

  14. zopyrion spune

    nu e deloc dramatic sa iasa SPA … remember … india si sua vor avea parte de diferente de nivel si vor simula caracteristici ale spa, hockenheim si turn 8 istanbul intr-un singur circuit … deci o sa fie si mai spectaculos decat spa

  15. popicul spune

    @zopiron.
    Daca imitatiile sunt la fel de bune ca originalul, poarta musama si nu piele, sintetice si nu lana sau bumbac si apeleaza la femei de cauciuc.

  16. dan gaby spune

    INCEPE SA SEMENE A F2,