Liga constructorilor

Daca informatiile publicate de Gazzetta dello Sport sunt reale, o competitie alcatuita exclusiv din constructori este mult mai aproape de realitate decat ne-am fi putut gandi.

In primul rand, simpla idee a unei astfel de competitii ar trebui sa le dea de gandit celor de la FIA si lui Bernie ca echipele vorbesc foarte serios atunci cand afirma ca vor sa paraseasca sportul. Sigur, nu este prima oara cand apar zvonuri despre tentativa marilor echipelor de a-si face bagajele si de a-si construi propria liga, insa in acelasi timp exista si cateva semne de intrebare:

- Daca Mercedes paraseste sportul, ce se va intampla cu McLaren? Nu este exclus ca McLaren Group sa ramana in Formula 1, iar Mercedes sa isi construiasca propria echipa in noul campionat;

- Red Bull s-ar putea alatura constructorilor in aceasta liga. Eventual, Mateschitz ar putea face o singura echipa cu trei monoposturi in locul celor patru monoposturi pe care le are in prezent;

- Ce se va intampla cu Brawn GP? Va accepta Ross Brawn sa ramana in F1 sau va pleca la unul dintre constructori?

Pe langa aceste probleme strict sportive, adevarata provocare a constructorilor va fi alcatuirea unui calendar competitional cu cat mai multe circuite, lucru destul de dificil de realizat in contextul in care o mare parte dintre circuitele moderne au contract cu Formula One Management. Sigur, exista  si alternative, iar primul nume care imi vine in minte este Algarve, circuit laudat de toate echipele.

Poate cea mai delicata problema va fi cea a banilor. Constructorii trebuie sa atraga sponsori spre noua competitie si sa convinga trusturile media sa investeasca sume importante in drepturile TV. Iar in plina criza economica nu cred ca va fi chiar o misiune usor de indeplinit.

Daca ma intrebati pe mine, cred ca in cele din urma constructorii vor ramane in Formula 1. Si, cel mai probabil, vor ramane in F1 in urma unui compromis cu FIA din care nimeni nu va castiga prea mult. Cel putin, nu constructorii…

9 comentarii la “Liga constructorilor”

  1. Matrixu spune

    Este ceea ce votasem si eu in polul tau.
    Sincer cred ca se va ajunge la un compromis. Ramane acum sa vedem in ce va consta acest compromis.
    Liga contructorilor pare o idee buna dar destul de greu de aplicat in asa de putin timp. Locatii ar fi destule. Sa traim si sa vedem.

  2. mad79 spune

    FIA,nu isi va permite sa piarda echipe precum Ferrari,BMW,Renault,Toyota,,Mercedes(cu sau fara McLaren)etc doar pentru a castiga echipa precum usf1,lola,prodrive si mai stiu eu care!intr-un final se va ajunge la un compromis,mai ales ca bernie spunea in intersezon,ca pana nu ai condus un Ferrari,in F1,nu te poti numii un pilot adevarat!

  3. ctlnmihai spune

    Situatia o sa ramana aceeasi

  4. alex spune

    eu cred ca echipele isi vor impune punctul de vedere. dar ramane de vazut.

  5. Masini noi spune

    Ideea este foarte aproape sa se implineasca daca vor avea bani constructorii :(

  6. wolful spune

    Circuite s-ar gasi din plin si ar fi mai usor de mers in SUA si Canada unde Bernie, cu taxele lui a speriat organizatorii.
    Cum am mai spus, nu avem noi norocul ala!
    Vineri se va sti exact despre ce este vorba.
    Eu cred ca daca nu se cade la pace, Mercedes va lua echipa Brown. De fapt, Ross a si spus ca nu are bani pentru mai mult de un an. Astfel Mercedes va fi cu ceilalti dar va sta si in F1 ca furnizor de motoare, daca va avea cui.
    Cu drepturile TV treaba poate fi miscata si ea pentru ca din iunie se va sti cine unde merge si in 6 luni se pot organiza si apoi vor negocia destul de lejer.
    Interesant va fi sa faca un regulament tehnic, pentru asta va fi nevoie de ceva timp. Probabil va fi un regulament destul de simplist care dupa primul an va fi drastic refacut.

  7. wolful spune

    eurosport in italiana da deja si numele noii serii: FORMULA PREMIERSHIP.

  8. ctlnmihai spune

    The Ferrari Menace..

  9. Mandu spune

    cu siguranta se va ajunge la un compromis, daca nu astazi atunci in zilele urmatoare. mosley nu este atit de idiot cum pare si nu isi permite sa piarda constructorii importanti din F1