Hamilton, invingatorul moral din China

Pentru mine, Lewis Hamilton este castigatorul moral al Marelui Premiu al Chinei, insa decizia de a nu ravni la primul loc ocupat de Jenson Button este cel putin suspecta.

Cursa de la Shanghai din acest weekend a fost probabil cea mai spectaculoasa din acest debut de sezon, iar depasirile in lant efectuate de piloti au contribuit decisiv la aceasta impresie.

Hamilton

Dintre protagonisti, Hamilton a fost cel mai activ, pentru ca s-a zbatut sa-si rascumpere greseala de strategie care, in cele din urma, acea sa-l coste victoria. L-a depasit magistral pe Schumacher la capatul unui duel intins pe parcursul a trei tururi, iar apoi a trecut relativ lejer de Petrov si Kubica. Am avut parte si de un duel pe cinste Hamilton – Rosberg, castigat in cele din urma de britanic dupa a patra oprire la boxe.

Si apoi, firul s-a rupt. Eram convins ca Hamilton il va ajunge din urma si il va ataca pe Button pentru primul loc. Nu s-a intamplat asa, aparent din cauza unor probleme cu pneurile (fapt evidentiat si de convorbirile radio dintre pilot si echipa). Insa cred ca veti fi de acord cu mine cand spun ca Hamilton merita mai mult decat Button sa castige aceasta cursa, dupa spectacolul oferit pe circuit.

Hamilton a demonstrat inca o data ca este unul dintre cei mai talentati piloti din Formula 1. Insa pentru a castiga o cursa ai nevoie atat de talent, cat si de inspiratie, iar Button a demonstrat pentru a doua oara ca este un strateg mult mai bun decat coechipierul sau.

Pana acum, Button conduce cu 2-0 in confruntarea personala cu Hamilton. Singura lui problema este ca incepand de la Marele Premiu al Spaniei talentul va conta infinit mai mult decat inspiratia. Pentru simplul motiv ca nu va mai ploua, iar cursele vor deveni, din nou, plictisitoare…

25 comentarii la “Hamilton, invingatorul moral din China”

  1. Alexandra1710 spune

    DA! Lewis a facut din nou o demonstratie de forta si merita sa castige cursa.Probabil au fost varii motive pentru care el s-a multumit doar cu locul 2 insa cert e ca talentul sau nu poate fi contestat ,iar vointa sa e una de fier ! Felicitari ECHIPEI McLaren ,Lewis si Jenson au dat dovada de un deosebit spirit de echipa la finalul cursei cand s-au imbratisat si s-au felicitat sincer lasand la o parte orice fel de rivalitate.Si asta in timp ce “altii” se depasesc la intrarea pe linia boxelor,dar,conform spuselor, se inteleg de minune :) ) Bravo baieti ! Tineti-o tot asa si titlurile vor lua din nou drumul Wokingului :)

  2. Dan N spune

    Daca ar fi sa ne luam dupa moralitate, multi campioni mondiali nu ar mai fi campioni mondiali. Pe invingatorii morali, sau pe cei de la locul 2 in jos nu ii tine nimeni minte. Nu e mai putin adevarat ca a facut o cursa extraordinara, dar atat. De altfel si Alonso a mers bine, chiar la start a mers cel mai bine, cand altii nu mergeau deloc :)

  3. ally_great spune

    La finalul cursei, cand masina a intrat in parc ferme, echipa BBC a facut un zoom pe profilul pneului spate, care nu mai avea canalele acelea de ploaie. Devenise aproape un pneu slick, DC spunand ca cele de pe trenul fata sunt mult mai uzate. Deci Lewis nu mai avea material sa isi depaseasca coechipierul, dar cred ca nu l-ar fi menajat pe Button. Cu siguranta vor veni si zile insorite pentru el, si va triumfa la un moment dat. Si da, ar fi avut cursa in mana daca ar fi gestionat putin situatia. 2-0 pt Jense….:D

  4. Cosmin S. spune

    Parerea mea este ca Button merita din plin victoria din China. Ca sa castigi o astfel de cursa trebuie sa dai dovada de tact si inteligenta, iar asta a dovedit-o din plin.
    Lewis Hamilton si moralitatea nu-si prea au locul in aceasi propozitie pentru ca foarte greu va ajunge Hamilton sa dea dovada de asa ceva. In schimb ceea ce ne arata din ce in ce mai des e un caracter grosolan si de un pilot care vrea sa fie in fata cu orice pret, uitand ca in orice sport in primul rand trebuie sa dai dovada de fair-play. Si pot sa ma refer aici la duelul lui cu Vettel atat la intrarea la boxe, cat si la iesire in care putea sa vada oricine ca locul lui nu era acolo nici in o mie de ani insa a insistat stupid ca un bataus in curtea scolii. Voi vedea in Hamilton un adevarat castigator meritoriu atunci cand caracterul lui nu va lasa mult de dorit. Un titlu mondial ar fi trebuit sa il maturizeze putin(mai mult) dar inca nu a ajuns acolo. O victorie este o victorie atunci cand si dai dovada de fair play si nu lasi in urma ta lume care sa se indoiasca de caracterul tau.

  5. Mclaren_Mircea_1984 spune

    Sunt perfect de acord ca Hamilton merita sa castige

  6. McLaren spune

    Daniel, un post pe blog cu “ne cerem scuze pentru incaurcatura cu punctele, nu le mai vedeti inapoi dar macar ne cerem scuze” cand apare? S-a aplicat tactica strutului cu bagatul capului in pamant si ne facem ca ploua poate lumea uita. Chiar nu stau eu in alea 55 de puncte sau cate or fi dar e vorba de obraz. Parerea mea.

  7. imola spune

    In loc de invingator moral, autorul putea sa puna alt titlu: “stiti, preferatul meu e hamilton, asa ca nu conteaza cine castiga o cursa”. castigator e cine trece primul linia de sosire, asa cum fotbalul e pe goluri. toti pilotii sunt talentati. stiu, unii mai talentati ca alti, dar talentul nu e suficient. daca tinem cont de invingatori morali, cred ca hakkinen ar fi avut mai multe victorii decat schumacher.
    succes in continuare!

  8. ctlnmihai spune

    Cosmin S. Hamy nu l-a menajat pe Vettel deoarece pe acesta il menajeaza Webber..

  9. wolful spune

    Cat lipici si de ce tip ati folosit pentru a pune alaturi Hamilton cu Moral ?????

  10. ctlnmihai spune

    Hamy nu e un invingator moral e un campion mondial care -si dovedeste clasa ..is the best

  11. f1_alonso spune

    Pe scurt ,pentru a fi un campion adevarat inseamna sa ai un talent cu experienta,calm si multe depasiri .Nu cum spun alti ca trebuie startegie ,nu sunt de acord cu asa ceva ,pe vrema lui Senna vedeai valoare unui pilot in cadrul Formulei 1 si nu exista asa ceva “Startegie”.Pe Hamilton si Alonso consider doi piloti buni ,si nu pe cei cu strategia .

  12. Apollodor spune

    Cand ai doi neuroni si aia nervosi nu prea ai cum sa-l bati pe Button. Daca ar fi pornit din pole as mai fi zis si eu, dar asa, cand te chinui in Q3 ce sa mai ai pretentii. Sa vina furtuna ca sa speri la loteria ploii, cand schimbi pe slicuri sa se opreasca si cand pui intermediare sa se inteteasca. Vin cursele pe uscat, iar Hamilton daca nu invata sa foloseasca cu creier pneurile incepe pe 6 si termina tot acolo. Pilotii cu adevarat buni si care se vor bate mai departe sunt Vettel si Alonso.

  13. Dpp spune

    @wolful : GENIAL reply-ul :) ) . Evident , iti impartasesc opinia ;)

  14. diesel spune

    Da, pe undeva s-ar putea spune asta, Hamilton a facut o cursa foarte buna, desi nu mi-e simpatic trebuie s-o recunosc. Desi se afla pe 3/4 Alonso si Hamilton sunt principalii competitori la titlu. Un campion mondial pe langa talent trebuie sa mai aiba “vana” de racer. Ori, deocamdata vad asta cel mai tare la cei doi. Vettel mi-e teama ca uneori e prea “soft”. Daca vrei sa fii campion mondial te bati. La limita sportivitatii, dar te bati.

  15. Cosmin S. spune

    Hai sa iti dau exemplu Donington 93 in care Senna intrase la boxe de 5 ori iar ceilalti aveau cate 7 opriri si i-a batut pe toti cu 1 tur diferenta… Strategia inseamna inteligenta si Senna avea din plin. Asa ca nu imi vorbi doar de talent pentru ca talentul fara minte te duce in tufis. Si daca tot ai adus vorba de Senna, in primul rand el isi respecta adversarul orice ar fi si apoi dovedea ca e mai bun ca el. Intrebat intr-o conferinta de presa de catre un jurnalist care vroia sa mai scuture apele intre el si Prost, daca are cumva dusmani pe circuit, Senna a raspuns cat se poate de senin si dezarmant, ca nu exista loc pentru dusmanie pe circuit si ca asta l-ar face sa ii distraga atentia de la cursa lui. Hamilton inca nu a demonstrat ca pe langa talent mai are si ceva in chestia rotunda care ii sta pe umeri dar cand o va face sunt sigur ca va fi un meritoriu campion mondial, dar un campion modial fair-play.

  16. Cosmin S. spune

    ctlnmihai, probabil ti se pare ca Webber il menanjeaza pe Vettel pentru ca Webber nu se prea intalneste cu Vettel in cursa, e mult in spate… iar cand vine vorba de beneficiul echipei cel mai rapid are intaietate, iar Vettel a dovedit de n ori ca e mai rapid decat Webber.
    E acelasi lucru ca intre Alonso si Massa, si cred ca deduci care e care.

  17. ctlnmihai spune

    Cat de moral a fost Schumi cand l-a acrosat pe Hill in 1994 sau pe Villeneuve in 1997 ,in curse cand se juca cu titlu pe masa sau in 2002 la A 1 Ring
    cand Ferrari a dat ordin lui Barri sa-l lase pe Schumi sa castige??astept un raspuns din partea celor care contesta calitatea morala a lui Hamilton@cosmin S ..L-a menajat acum 2 curse cand webber care pleca din pole position ,l-a lasat pe Vettel sa treaca in frunte

  18. F1-zone spune

    @Automarket. Ati facut o treaba buna operand schimbari in grupele F1Champ. Nu erau in regula.

  19. ctlnmihai spune

    Vettel e bun cand pleaca din pole posion sau de pe locul 3 in aceasta ultima situatie cu Webber pe locul 1 :D

  20. Cosmin S. spune

    Nu inteleg ce legatura are Schumi cu Hamilton in momentul de fata, si nu l-am pus pe Schumi in fata lui Hamilton… din punctul meu de vedere Hamilton e doar un pustan care mai are nevoie sa se maturizeze, asa ca A1 Ring si Ferrari nu au nicio legatura cu Hamilton.
    Si ce imi spui despre Webber si Vettel s-a intamplat la start, si ma gandesc oare de ce nu a incetinit Vettel ca Webber sa poata si el sa se trezeasca si sa treaca in fata? C’mon, oricine poate vedea ca Vettel e mai rapid si de aceea e intotdeauna in fata lui Webber.

  21. F1-zone spune

    Calitatea morala a lui ham s-a vazut de minune atunci cand l-a admonestat pe Raikkonen. Ca mai dai un
    ham este cel mai imoral pilot de F1
    branci-aici sunt de acord cu diesel- sa ajungi campion e una, dar sa te-apuci sa scoti pe gurita mitocania de-acasa e altceva. Iar minciunele pe care le indrugi ca sa te scoti si sa bagi pe altu in locul tau-vezi 2009 Melbourne-asta nu mai are nimic de-a face cu pilotajul si F1. Schumacher da, pe circuit a mai faultat insa nu poate fi comparat cu penibilitatile lui ham. Veti mai vedea, daca Button ramane in fata vom mai avea parte de dumite marca hamilton.

  22. ctlnmihai spune

    Cosmin S _dap ..Vettel e mai rapid decat Webber si Hamy mai rapid decat amandoi :D

  23. Ivan spune

    Stimate Daniel…ce poate fi magistral la o depasire efectuata pe linie dreapta unde viteza de top a facut diferenta?
    E chiar hilar ce scri mai sus!
    Sau ai vazut cursa cu Miki Alexandrescu?
    Magistral mi s-a parut felul cum l-a tinut in spate si i-a blocat orice manevra de depasire cateva tururi bune cu o masina inferioara,asta gasesc eu magistral…

  24. Radcargt08 spune

    Button merita victoria!!!,pacat Vettel ,sant sanse ca Gp Spanya sa fie amanat ,zborurle spre Europa sant incerte,noriu de cenusa vulcanica sant imprevizibili ,iar siguranta aeriana e prioritara ,desi cred ca se cauta culoare noi de zbor..

  25. Daniel Popescu spune

    Ivan, mai uita-te o data pe reluare. Hamilton l-a depasit pe linia dreapta, Schumacher a incercat sa revina si s-a plasat pe interior, iar Hamilton a ales exteriorul, depasindu-l din nou pe Schumi. Nu e chiar asa simplu precum pare la TV.