Bulgarii, mai “profesionişti” decât românii

Dacă tentativele noastre de a organiza evenimente din lumea sporturilor cu motor s-au rezumat la defunctul Bucharest City Challenge din cadrul competiţiei FIA GT, Bulgaria a încercat marea cu degetul şi a abordat crema cremelor: WRC, Formula 1 şi MotoGP. La vremea respectivă i-am lăudat şi am spus “uite că până şi bulgarii sunt în stare”, însă timpul mi-a demonstrat că m-am înşelat amarnic.

Mai întâi a fost WRC: Bulgaria a avut oportunitatea unică de a găzdui o etapă din Campionatul Mondial de Raliuri. Spun unică pentru că ceea ce au văzut acolo FIA, Citroen şi Ford a fost atât de “impresionant”, încât concluzia unanimă “ar fi bine să nu revenim în Bulgaria” nu a mai mirat pe nimeni.

Cu Formula 1 a fost mai greu. Un prim plan a eşuat din motive obscure, pe baza unor datorii la bănci ale unei federaţii care nici măcar nu este recunoscută în mod oficial în Bulgaria. Al doilea plan este însă de cascadorii rasului: guvernul a minţit cu nonşalanţă că o companie arabă va construi din resurse proprii un circuit, deşi fusese refuzat elegant pentru că nu exista niciun fel de proiect. Replica a fost una pe măsură: compania respectivă nu va învesti niciodată în Bulgaria şi va face această “recomandare” tuturor partenerilor.

Tot ce le-a mai ramas bulgarilor este MotoGP: Conform unui acord preliminar semnat în 2009, Bulgaria va găzdui o etapă de MotoGP din 2012. Dacă eşuează şi în acest proiect, probabil că Bulgaria va ieşi de pe harta sporturilor cu motor pentru câteva decenii.

Privind la toate “minunile” care se petrec la sud de Dunăre, stau şi mă întreb dacă nu cumva este mai bine ca noi stăm în banca noastră şi ne rezumăm la “autostrăzi suspendate” decât să ne facem de râs pe plan internaţional.

2 comentarii la “Bulgarii, mai “profesionişti” decât românii”

  1. THEO55 spune

    Tipic sistemului comunist ; cei care au participat la sedintele de partid PCR isi aduc aminte ce minciuni gogonate se spuneau . Din pacate acel sistem a proliferat ,si vedem ce se intimpla in societatea de azi . Nu ma mira ca vecinii nostri se comporta astfel : parca am fi frati .
    Tot ce a fost in mina comunismului este putred , pute si ataca si acum mintile oamenilor chiar de la virste mici . Ne vor trebui sute de ani sa eliminam aceasta otrava .
    Cel mai bine se vede cind venim in tara ( iti vine sa vomiti )

  2. Diesel spune

    Cand te-ntinzi mai mult decat ti-e patura..oricum, tovarasii dela sud de Dunare nu sunt cea mai buna asociere..