6 sfaturi pentru a ramane treaz la volan

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 25.07.2007
Un site britanic a intocmit o lista cu sase sfaturi utile pentru soferii obositi care risca sa adoarma la volan.

Majoritatea accidentelor grave de circulatie se intampla din cauza oboselii la volan. Multi soferi care circula pe distante foarte mari refuza sa opreasca pentru odihna si ajung sa atipeasca la volan pierzand controlul autovehiculului. Un site britanic a intocmit o lista de sase sfaturi utile pentru soferii care doresc sa inlature senzatia de somn. Cele sase sfaturi au fost intocmite tinand cont de parerea unui numar mare de persoane. Acestea au impartasit solutiile pe care ei le folosesc pentru a ramane treji la volan.

1. Prima solutie si cea mai simpla este cafeaua. Continutul mare de cofeina al acesteia ajuta la indepartarea senzatiei de somn si mentine simturile ascutite. Pentru cei care gustul cafelei nu este o delectare exista si alte solutii: pastile speciale care contin cofeina. Soferii nu ar trebui sa abuzeze de aceste medicamente, un consum de apa ridicat fiind foarte indicat in aceste situatii. Si bauturile energizante sau pe baza de cola pot reprezenta o solutie pentru soferii obositi.

2. O alta solutie pentru a ramane treaz la volan este sa calatoriti impreuna cu cineva si nu singur. Acea persoana poate mentine un dialog constant cu soferul pentru a-l impiedica sa adoarma la volan.

Nu este indicat ca in conditiile unui drum lung sa existe doi soferi care sa faca schimb de locuri. In aceste situatii pot interveni probleme fiindca atunci cand soferul de rezerva doarme cel care este la volan va rezista si mai greu somnului neavand cu cine sa discute.

3. Atunci cand oboseala devine coplesitoare si gadget-urile pot reprezenta o solutie. Mai multe companii au inventat aparate care depisteaza oboseala soferului si scaderea reflexelor acestuia. Aspectul acestor dispozitive este asemantor cu cel al unei casti de telefon cu bluetooth. Cu toate acestea eficienta lor nu este una foarte mare pentru ca semnalul pe care il emit apare doar atunci cand soferul atipeste. Pentru ca fiecare secunda este importanta in aceste cazuri, semnalul ar putea sa vina prea tarziu.

4. Un sofer obosit poate opri foarte des pentru a se odihni sau pentru a face cateva exercitii de relaxare. Aceasta solutie nu costa nimic, este sanatoasa insa necesita timp. O asemenea oprire pentru relaxare este recomandata la fiecare 180 de kilometri sau poate chiar mai des. O pauza regulata de odihna si un somn de numai 15 minute pot face minuni.

5. Si muzica poate indeparta foarte usor somnul.

De aceea este indicat ca atunci cand aveti de parcurs drumuri lungi sa folositi constant aparatul radio sau cd-player-ul. Pentru ca si muzica poate plictisi este indicat ca soferul sa alterneze intre posturi cu muzica si dezbateri. Audiobook-urile sunt solutia de mijloc ele combinand ascultarea unei carti cu inlaturarea oboselii. Pentru iubitorii unui anume gen de muzica este indicat ca acestia sa-si creeze un CD cu melodiile preferate.

6. Ultima solutie propusa de britanici a fost tot una banala: "asigurati-va ca aveti intotdeauna ceva de rontait". De la chips-uri pana la seminte de floarea sorelui, toate aceste mici delicii inlatura somnul si ofera o activitate simpla care nu perturba sofatul. Din categoria lucrurilor "de rontait la volan" pot face parte si bomboanele acrisoare sau foarte dulci. Si pentru ca reteta sa fie completa si sa fiti siguri ca nu veti adormi la volan cautati chips-uri sau alte lucruri de rontait care contin cofeina.

Aceste sfaturi sunt foarte utile dar ar fi indicat sa nu ajungeti pana in punctul in care oboseala va pune viata in pericol. Dumneavoastra cum incercati sa alungati somnul la volan?

[poll]72[/poll]

Comentarii (49)

  • ultima solutie :D
    Semninte? La volan? Noaptea, cand sunt obosit?
    Hm, da, sigur va ajuta sa stau treaz, nu stiu daca voi ramane si intreg la volan dupa ce ma concetrez la mancatul semintelor :D
    6 0
  • O solutie ar fi sa ai caldura in masina...sa nu fi dormit vreo 10 ore si sa circuli pe autostrada pe drum intins...SA vezi daca ai sa adormi :)) glumeam...
    Cea mai buna solutie dupa mine e sa asculti muzica preferata la maxim si sa dai vreo 2 energizante pe gat inainte de drum...chiar te tine treaz
    0 0
  • Maximilian
    o solutie
    Pentru mine solutia cea mai buna testata chiar la un drum de 1800km .. adica din Buc pana in Italia Bologna este sa ai muzica aer conditionat ca sa nu iti fie in vreun fel cald pt ca atunci vei adormi sigur ... si nu in ultimu rand bineinteles o cana mare cu nes facut cu energizant in loc de apa te va ajuta sa ajungi la o destinatie destul de lunga in 28 de ore cu opririle necesare nevoilor personale si atat ... si poate ceva de mancat daca iti permite timpu si nu ai un dead line .. ;)
    1 1
  • Oboseala la volan
    Senzori de parcare pe toate partile masinii :)))
    5 0
  • haules baules
    seminteeee.... cand adorm.. merg cu mercedesu` meu ala balena.. sparg kilu` de seminte (de import) pe ora... le scuip pe bord parbriz si unde vad cu okii... - metoda buna la tingaii cu carute :P
    1 0
  • somnul la volan
    Cea mai buna solutie fratilor ptr a nu adormi atunci cand conduceti e sa nu va urcait obositi la volan, mai ales atunci cand stiti ca aveti distante lungi de parcurs.Stiu ca ceea ce va spun eu acum e cunoscut de toata lumea, dar cred ca in acelasi timp fiecare dintre voi stiti ca nu merita nimic in lume ptr care sa va riscait viata si poate si pe a celorlali participanti la trafic. Probabil ca multi dintre soferii de tir o sa ma-n jure si o sa zica ca habar n-am ce inseamna sa fii cu o anumita incarcatura la un timp precis intr-un anume loc.Si eu ii cerd, va spun pe cuvant si stiu de asemenea ca tot acest proces nu tine numai de ei - trebuie sa astepte in diferite hangare o groaza de timp pt a incarca si descarca marfa, mai sunt si diferitele blocaje din trafic, mai e si timpul pierdut prin vami ptr verificarea marfii etc. Toate acestea duc ca ei sa fie mereu contra timp si in intarziere. Iar cel care asteapta marfa nu este interesat de cauzele care ii impiedica cu adevarat sa vina la timpul stabilit. De aici rezulta lipsa pauzelor de odihna din care rezulta si atat de gravele accidente de pe sosele cauzate de adormitul la volan. Asa ca fratiorilor, nu va urcati obositi la vola, oricat de urgenta ar fi problema pe care o aveti de rezolvat. S-ar putea sa nu mai ajungeti sa o rezolvati deloc!!!...
    6 1
  • oboseala
    incercati sa nu stati rezemati (f.comod) in scaun si un pic aplecat in fata cu mainile pe volan la"ora 12" ca cei de la "SCOALA" BINENTELES nu tot timpul ci in reprize scurte.
    O sa vedeti ce efect are!
    1 0
  • un alt eu
    da
    de fapt in timp ce mananci e greu sa dormi.
    Strugurii sunt o solutie buna. boabe dupa boabe, si contin ceva energizant, asa ca te trezesti ca esti treaz :)
    pe incercate
    3 0
  • cressty
    important
    pentru a te mentine mai vioi atunci knd oboseala se asterne la volan,ar fi indicat sa se consume un energizant,( de stiut k inlatura pe o perioada de 90 de minute oboseala NU somnul. Iar chestia cu rontaitul semintelor sau consumul unor alimente, nu este recomandat in mers pt ca la la o mica neatentie poti inghiti gresit si te inneci iar pana iti revii e posibil sa fie prea tarziu mai ales daca ai o viteza destul de mare
    2 0
  • shaolinbm
    opriri la aer
    la mine cea mai buna metoda este sa ma opresc sa fac cateva intinderi trag doua trei guri de aer proaspat si sunt fresh, nu dureaza decat 5 minute
    1 2
  • florian
    altii au rezolvat mai simplu prroblema
    Cand am plecat in italia,un drum de vreo 2500 km,am plecat 2 soferi,cred ca e cel mai simplu si mai sigur,daca ai si un gps care mai vb cu tine,plus ca in general autosatrazile au o banda care face un zgomot de trezeste un mort daca ai calcat pe ea,si solutiile de mai devreme nus chiar sanatoase.
    Compania la care lucrez dezvolta un sistem,cu camera de luat vederi,focalizat pe fatza care detecteaza daca ai atipit,acest sistem o sa fie la inceput doar in dotarea camioanelor,

    o zi buna si odihna inainte de condus
    0 0
  • ladislau
    somn scurt
    o paua scurta insotita de un somn "blitz" de 5-10 minute, la momentul oportun, rezolva absolut toate problemele.. nu mai ai nevoie de nimic
    0 0
  • o gagica
    alta solutie tare testata este sa ai o gagica langa tine care sa se ocupe de lucruri mai putin morale in timp de conduci. Credeti-ma functioneaza, am facut 2800 de km si nici unu nu am adormit :)
    1 2
  • carcotasul de serviciu
    Cea ma simpla solutie...
    ...care sa te tina treaz (si in priza) tot drumul este, de departe, SOACRA! Ia-ti, frate, soacra dupa tine si ai terminat-o cu somnul. Vorba cantecului: "Ha, ha, ha, ha / Nu e om, e soacra-mea!" (de fapt, o poezie plina de lirism si adevar adanc, scrisa de Cornel Udrea si aparuta acum multi ani in volumul "Obiceiuri de nunta la cangurii schiopi", pe care vi-l recomand cu caldura).
    2 0
  • Drum Bum
    Germania
    Am multe drumuri de Germania,dar cea bai buna metoda de a nu adormi la volan,este un somn scurt intro parcare iluminata sau benzinarie!
    1 1
  • Marius
    FOOSH Mints
    Solutie optima: mentosanele energizante FOOSH Power Mints cu cofeina, taurina si ginseng mi se par solutia optima. Ofera energie cat un redbull si jumate si se administreaza foarte usor, fara sa-ti distraga prea mult atentia, fara sa se verse, etc. O simpla bombonica mentolaa si gata. Eu o gasesc la Carrefour si la beninariile Agip. O pastila costa cat o cafea dar, credeti-ma, face TOTI BANII!
    2 0
  • insane
    metoda mea
    plec foarte des in Germania si metoda care o folosesc eu pentru a nu adormi la volan este sa beau ness cu red-bull dau drumu la clima la cat de frig se poate, ascult muzica.. si daca mai am un pasager in masina incerc sa fac conversatie cu el..
    0 0
  • smandokar
    treaz
    o femeie in dreapta ta care te ajuta sa te simti bine:>
    0 1
  • Accident
    He-he, femeie in masina???
    :))) Femeie in masina care sa te tina in priza? Sigur nu adormi, da' nici nu mai conduci, riscul de accident e la fel de mare ca si atunci cand atipesti.
    Eu ma tin treaz cu Cola si cu climatizarea data pe cat mai rece, pusa sa bata pe fata si la picioare.
    Daca situatia devine nasoala, trag pe dreapta si ies la o inviorare.
    0 0
  • sal
    dci metoda care o practic eu ii asa...inainte de a merge la un drum lung fac un dush dupa care dorm 1 ora si dupaia inca un dush...dupa care conduc fara probleme....;)
    2 2
  • sal
    din experienta o jumatate de lamaie rontaita cand te apuca somnul face minuni...:))
    0 0
  • Treaz la volan!!!
    De fiecare data cand plec la drum fie el pe dist scurte sau lungi incerc sa am ipod_ul cu mine si sa ascult muzica la maxim, totodata sa am si pe cineva in partea dreapta si sa pot conversa sau sa fac misto de el sau de ceilalti ocupanti din masina..... Cel putin aceasta metoda a mers la mine, deoarece am facut 2 drumuri de la Cta pana la Buc la aeroport(H.C) si dupa un drum de Timisoara in decursul a 1 juma facand si pauze scurte pt un somn de 20 min. Cel mai bine e sa aveti propria metoda pt a conduce fara sa atipiti. Bafta si multa odihna inainte de drum!
    0 1
  • carcotasul de serviciu
    Da' de fapt...
    ...de ce sa ramai treaz la volan? Pui pe pilot automat si gata!
    3 0
  • de cursa lunga
    adrenalina vs somn
    am facut 1500 km in o zi din austria pana in bucuresti doar cu opriri pt alimentare cu combustibil si toilet problems. vreo 2-3 red bull, muzica, geam deschis, si evitarea monotoniei pe sosea (accelerari, franari, depasiri la aspiratie etc).
    0 0
  • Chips, seminte...
    Cum dracu sa mananci chipsuri la volan, dak pe autostrada la cel putin 130km/h iti iei vederea de la drum te gasesc toti dracii...
    Mai bn opresti pe dreapta si mananci acolo decat la volan.
    Nu-i ascultati k va invata la prostii
    2 0
  • tucumoaca
    somn la volan
    daca mergi pe drumurile patriei,pe oriunde,sigur n-o sa te ia somnul....
    drumuri bune tuturor!
    0 0
  • km fara somn
    1.PLEACA BINE ODIHNIT LA DRUM.2.RACOOARE.3.RED BULL.4.MUZICA TARE.5.NU INCERCA SA TE INSELI CA MAI POTI,TRAGE PE DREAPTA SI DORMI 15MIN!IN DOI MERG 3600KM IN 36 DE ORE.ROMANIA -SPANIA
    1 0
  • silviu o
    muzica antrenanta ...si o blonda cu ochi albastri
    haide-ti sa va spun eu un pur adevar ....eu acum am pe ziua de astazi parcursi vreo 750 km din care vreo 120 prin bucuresti ...si pe deasupra am ajuns acasa pe la 00.:30 deci cel mai bun antidot este o sarba moldoveneasca dinaia cu tobe respectiv si trompete ...sau o populara dinaia de iti vine sa opresti masina si sa intri la o batuta ....apoi de obicei iti tragi o nevasta buna inalta frumoasa craci misto si silueta de invidiat ....apoi din cand in cand mai crapi si in decolteul ei niste ochi si te gandesti ce-i faci cand ajungi in privat ....apoi va zic eu ca de adormit nu adormiti nici unul ....si dupa ce faci amor cu blonda aia tare si buna rau care printre altele este si sotia iubitoare ...defaceti-va laptopul si scrie-ti o solutie pe forum ;) silviu recomanda ...
    1 1
  • nu e de glumit........
    trageti pe dreapta ca e naspa cu senzatia aia de tremurat de oboseala si motaiala ..............am patit-o si nu-i bine ...tre sa plecam odihniti ..io nu bag multi km dar am o munca strezzanta si care ma ob la greu ...slogan..ti somn dormi in parcare . va felicit .edi.visalon
    2 1
  • Cristian
    muzica "diversa"...
    Din experienta stiu ca desi cel mai bun "remediu" pentru condus pe distante lungi este somnul...inainte de a pleca la drum,desigur; mai este unul...muzica.Recomand cu caldura exact genul de muzica pe care nu va place sa il ascultati.Adica pentru majoritatea romanilor ce asculta sa zicem ... manele...sa asculte la drum lung...punk. Consider formatiile Exploited,Sex Pistols foarte reusite pentru terapia anti-somn.
    0 0
  • benzile sonore
    se poarta in unele tari acele benzi sonore de pe marginea drumului... peste care daca treci cu una din roti din cauza vibratiilor si a zgomotului te avertizeza ca ai iesit de pe partea carosabila
    0 0
  • petrica
    semintele fac minuni
    baga cafea, multa cola si cand ii cel mai grav si iti este somn tare rontaie semite, face minuni
    1 0
  • drumurile tarii
    daca mergi pe drumurile noastre nu prea ai cum sa adormi ca tot cate o groapa ii pe drum.trista situatia.am observat ca de obicei soferii d dacie nu adorm la volan.dc oare???:P :))
    1 0
  • buna si aia cu fetita
    E buna si metoda cu femeia zurlie si faina in dreapta, da daca nu o ai si tii la ficatul inima si stomacul tau, deci nu-i dai ness, enegizante cola, se poate cu rece in habitaclu, coloana vertebrala dreapta si putin incordata mainile tinute drept, la "ora 12" cum a spus si Petre si sofat dinamic. Am condus continuu asa 22 ore prin tara.
    0 0
  • energy
    tragi pe dreapta si te odihnesti
    ar trebui ca atunci cand te simtzi obosit sa tragi pe dreapta si sa stai fro' 1 ora la odihna,dupa aceea dai drumu' la muzica si totu' trece la normalitate,ok....
    0 0
  • gagarin
    PE BUNE - NU GLUMITI CU VIATA
    cand simti ca te ia cascatu si o leneee daia grea OPRESTE 10 MINUTE MACAR- se mai racesti si motoru te intinzi un pic te invarti cativa metri (pe autostrada este mai nashpa - DAR MERITA. ajungi la copilashi si la nevasta si nu faci nici parnaie
    0 0
  • PAPACIOK
    SOMNU LA VOLAN
    EU UNUL IMI PUN FEMEIA SA-MI BAGE O PAPACIOAKA.
    0 0
  • a
    ba da voi atzi observat ca noaptea la radio itz baga nishte melodii slow cica romantice de te ia somnu mai dea dreq ! faza cu radio nu prea mere
    0 0
  • e-stuff.ro
    Dispozitiv Anti-Adormit
    3. Anti Sleep Driving Alarm

    Brilliant idea for long distance truck drivers or professional drivers who run the risk of falling asleep behind th wheel. This anti-sleep driving alarm rests behind your ear, if your head tilts forward more than 45 Degrees a high pitched alarm will sound bring you back to alertness. A great safety gadget. Note: Please Note that this item is sold in pairs. Which means that if you order 1 one of this item you will be receiving 2 Anti Sleep Driving Alarms.

    PRET: 60 lei

    http://www.e-stuff.ro

    Categoria > PRODUSE
    0 0
  • george
    nu e vrajeala cu semintele
    yo sunt sofer pe tir...de mult ori sunt obosit la volan.....apa nu are nici un efect.....2 metode kre le folosesc yo...si sunt pe bune..fara gluma.....semintele....dak sparg seminte ma tine treaz,deci de multe ori am facut asa si am ajuns unde vroiam...si inca o solutie,o sa zice-ti k sunt nebun da vorbesc foarte serios,nu vreau sa glumesc cu chesti dastea pt k stiu ce inseamna. o carpa,cat palma,o imbibi in apa si o storci putin,da sa nu scoto toata apa din ea,si o bagi sub testicole.o bagi in chiloti sub testicole.si o sa vedeti k ia foarte mult din oboseala
    nu fac caterinca...incercati si o sa-mi dati dreptate....sunt sofer pe tir si am facut toate metodele posibile si imposibile pe care le-am auzit.....semintele si carpa cu apa sub testicole
    1 0
  • anti-oboseala
    Fac germania in fiecare luna .. bag 1750 de km numai cat alimentez. Pe mine ma tine treaz la volan muzica , cant .. bag cu improvizatii de ale mele :))) si aerul rece . Bineinteles daca nu esti nascut pt a conduce o sa te obosesti si cand conduci 50 de km. trebuie sa iti placa.Sa simti masina. Sa ai masina cat de cat buna . sa faci liniute ... si te asigur ca somnul uita sa mai vina :)

    Numai bine.. Conduceti prudent .. cand va ia somnul opriti ca va lacomiti ca ajungeti mai repede acasa cu 1 ora sau 2 dar ganditi-va ca puteti sa nu mai ajungeti deloc
    2 1
  • marian
    somn, tir :-@
    momentan nu am condus pe distante lungi, dar in schimb am mers cu unchiul meu ( sofer pe tir) , si pot sa spun ca am ramas uimit. prima data am fost chiar speriat, mergea omul meu continuu, io mai atipeam si el tot conducea. dupa cum stiti un tir nu prinde mai mult de 90 km / ora daca nu are magnet pus la cutia de viteze.... dar pot sa spun ca am facut timisoara ploiesti in 7 ore.
    oricum ce am vazut ca foloseste el anti somn... cafea cat cuprinde.
    aaa si sa nu uit ... daca are logan albastru in fata lui :)) clar nu adoarme, ca e prea ocupat sa ii umple figiderul :D
    drumuri bune , si ... vb lui: somnul este obtional
    avem o viata si pe aia o dormim :)) ( glm)
    0 0
  • crimoldo
    drum lung
    fratilor trebuie sa fac in august un drum lung,madrid ploiesti(pt.prima oara)si conduc doar eu,ca nevasta nu are carnet.problema este ca avem si putin concediu si vrem sa nu stam mult pe drum,terminam munca la 1 noaptea aici si plecam direct la drum(deci gata cam obositi)cei care au facut drumul asata sa imi dea si mie niste sfaturi de drum si care traseu e mai bun.sa traiti!(crimoldo@hotmail.com)
    0 0
  • ana maria
    ALARMA ANTI-ADORMIRE
    Sotul meu si-a cumparat un dispozitiv anti adormire la volan .Il foloseste atunci cand pleaca la drum lung si este multumit de el.L-a achizitionat de pe situl Dmail.ro
    Va dau si linkul unde puteti vedea produsul.
    http://www.dmail.ro/prodotto/293105/Siguranta-la-volan-cu-alarma-anti-adormire.html#scat=C103&search_string=293105
    0 0
  • edi.visalon
    scoatere ID de pe site
    Din motive personale ,va rog frumos sa-mi scoateti si mie Id-ul de site (edi.visalon@yahoo.com)
    Daca sunt neclaritati va rog sa ma contactati edi.visalon@yahoo.com Vs gsm 0724234196.
    Va multumesc anticipat pt solicitarea mea urgenta.
    0 0
  • "MOARTEA ALBA"
    Atipitul la volan
    Eu cred ca cele mai multe accidente, la drum lung, se petrec datorita atipirii la volan. Atipitul este de o mie de ori mai periculos decat alcoolul in cantitati mici. Am inteles ca atunci cand atipesti nu ti se inchid ochii ci doar se intrerupe pentru o fractiune de secunda conactul dintre ochi si creier si se mai numeste "moartea alba". Este foarte periculoasa dar nimeni nu o baga in seama si nu se face nimic din acest punct de vedere pentru a constientiza conducatorii auto si pentru a realiza o preventie eficienta pe aceasta linie. In cazul lui Huidu, mai mult ca sigur ca a lungit-o in noaptea precedenta iar a doua zi nefiind odihnit indeajuns a pornit la drum. Caldura din masina, monotonia poate, au dus la curmarea unor vieti, si a unor cariere .
    0 0
  • Curios
    Are sens. Oare cum ar putea spartul de seminte la volan, noaptea, sa-ti perturbe sofatul. WTF
    0 0
  • Mai fratilor, pentru drumuri lungi(pana la Bologna, MAdrid, Germania, etc) exista AVIONUL. Ce rost are sa te stresezi 20 de ore de condus non-stop? Care-i spilul? Plus ca te costa benzina mai mult decat biletul de avion clar!
    Deci??
    0 0
  • Probabil când pleci de acasă ești destul de vioi și nu te aștepți să te ia somnul in timp ce conduci! Dar ce faci totuși dacă se întâmplă. Iată câteva soluții practice dacă te ia somnul la volan:
    1.Bei băuturi care conțin cofeină.
    2. Menții o temperatură joasă in mașină.
    3. Dacă afară plouă scoți un pic mâna pe geam și îți umezești mâna după care îți dai pe față să te răcorească.
    4. Asculți glume! Fie îți pui pe bloututh fie dacă ai pe cineva cu tine in mașină vă spune-ți glume unul altuia.
    5. Te ciupește de lobul urechelor.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru