Incalzirea in scaune dauneaza calitatii spermei

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 28.08.2008
Cercetatorii germani au ajuns la concluzia ca scaunele incalzite au efecte negative asupra fertilitatii barbatilor.

Una dintre cele mai apreciate optiuni legate de confortul in habitaclu, incalzirea in scaune, ar putea avea un revers dureros pentru unii dintre cei care au optat pentru acest lucru la cumpararea masinii. Conform unui studiu german de ultima ora, scaunele incalzite ar putea dauna grav fertilitatii barbatilor prin faptul ca scrotul este incalzit peste limita la care testiculele ar putea produce sperma.

Specialistii in medicina sustin ca temperatura ideala pentru producerea spermei este de 35.5 grade celsius, cu putin sub temperatura corpului, aceasta fiind explicatia existentei exterioare a scrotului. Studiul germanilor, efectuat pe 30 de subiecti, a aratat ca temperatura la nivelul scrotului barbatilor care au stat o ora pe scaune inacalzite ajunge la 37.3 grade Celsius, scaunele normale ducand la o crestere de pana la doar 36.7 grade Celsius. Maximul a fost atins de un pacient a carui temperatura la nivelul organelor de repreducere a ajuns la 39.7 grade Celsius.

Studiul, unul foarte serios si publicat in premiera in revista medicala "Fertility and Sterility", arata ca este dovedit stiintific faptul ca barbatii care lucreaza in medii auto, ca soferii de camioane sau cei de taxi, produc o cantitate redusa de spermatozoizi.

Totusi, cercetatorii sustin ca incalzirea in scaune dauneaza doar celor care recurg foarte des la aceasta metoda de ridicare a nivelului de confort.

"Scaunele incalzite devin o mare problema doar atunci cand cei in cauza stau in masina pe perioade foarte lungi cu incalzirea in scaune pornita. Insa cei care au probleme de fertilitate ar trebui sa isi puna problema asta inainte de a merge la medic", sustine profesorul Michael Chapman, medic endocrinolog in Sydney. Acesta afirma ca specialistii au aratat faptul ca infertilitatea la barbati se datoreaza, in 50% dintre cazuri, calitatii spermei, si nu varstei celui in cauza.

via | AP

Comentarii (23)

  • marius
    geez...
    si ma rog ...ce`nseamna o sperma de calitate ? :)))
    0 2
  • de calitate
    Inseamna ca trebuie sa existe un numar minim de spermatozoizi viabili care sa aiba cantitatea de energie necesara sa ajunga la finish (ovul)
    2 0
  • Crysty
    Subiect
    Va dati seama o sa iasa copii "prajiti" care pot trai lejer la polul nord ! Destul de interesant !
    1 0
  • Lol
    hai ca am auzito si pe asta.Inseamna ca cam jumate din lume nu mai pot sa faca copii ? ha ha ha ha
    0 0
  • Aha
    aha deci trebuie sa instaleze si climatronic si pentru scaune dar ca maximum sa fie 35,5 grade celsius pt ca nu sa se prajeasca outele :D hahahaha
    1 0
  • lol nasol pentru barbati e bine pentru amanti :)))
    1 0
  • Mini-romanu'
    ... si aceasta duce la achizitia de SUV
    O noutate foarte importanta pentru cei care n-au vana si trebuie sa-si ia suv: nu va luati cu incalzire in scaune! sau macar nu o folositi ...

    Cat despre calitate: oricum e proasta, de la manele!
    Insa imaginati-va ce buna poate fi a biciclistilor ...
    2 0
  • hollandman
    pentru d-nul marius
    sperma de calitate ce inseamna ,inseamna ca a vanit pe lume un INTELIGENT ca tine
    1 1
  • fdsdtgftersshes
    Era ceva cunoscut. Din acelasi motiv nu e recomandat sa tii laptopul in poala pentru mult timp.
    0 0
  • zoloft
    test facut de logan , poate
    acest test o fi fost initiat de Logan poate...care daca pune incalzire in scaune..nu mai porneste motorul :D
    Mai da-o dracu cu fertilitatea lor...sa le trimita pe nevestele lor la mine sa vedem ce CALITATE am ..si imi plac la nebunie scaunele incalzite...mai ales pt "shale, maica"
    2 0
  • Nu era nevoie de testele astea! Se stia deja.
    Pai de ce avem "bijuteriile" in afara corpului? ca trebe sa stea cu cel putin 1 grad mai reci decat corpul. Naveau nevoie de teste. Puteau sa intrebe un doctor. GEEEZ!!! Si aveam incredere in nemti.
    Asteptam testele ca apa in stare lichida curge din paharul rasturnat. E acelasi lucru.
    2 0
  • sperma
    ineamna ca in viitor vor aperea metode de contraceptie ceva in genul vr'unei rezistente legate in jurul testiculelor la barbat!:)))
    0 0
  • =))
    iarna prefer sa imi transpire ouale decat sa imi inghete curu =))
    4 0
  • jan valjean
    de multe ori ma gandesc ca va plictisit in redactie.... vai vai vai
    cred ca gasesti doi baieti, aa scuze cercetatori germani, care sa spuna ca condusul duce la frave accidente "de sex oral"...
    0 0
  • Sperma de calitate!
    Chestiunea asta o stiu de aproape 25 de ani.
    Daca doriti sa aveti o sperma de calitate stati cu fundul in apa rece deoarece temperatura scazuta stimuleaza spermatogeneza(producerea de spermatozoizi).
    Sperma de calitate e o spema cu un numar optim de spermatozoizi/ml;care e in cantitate suficienta si care contine spermatozoizi vioi si sanatosi! :)
    Poate ati citit ca si baile fierbinti in cada sau jaccuzi afecteaza fertilitatea barbatilor. Asa ca fiti atenti cum si pe unde stati!!!
    0 0
  • a
    daia a murit caiac
    1 1
  • =))
    My balls are on fire!!! =))))))))) Daca unu dintre subiecti avea 40 de grade pe scrot, trebuia sa ii puna un supozitor pe xxx ca sa scada febra =)))
    0 0
  • prudentul
    i-auzi acilea
    Le-au măsurat temperatura la "oo". Cum or fi procedat? Cu termometrul clasic? De la distanţă, cu spectrometrul? Cu senzori? (asta înseamnă că le-or înfipt ace, sonde, traductori termici, etc. în "punguţă"??).
    0 0
  • atunci barbatii ar trebui sa stea mai mult in picioare si cracanati, pt si prin simplu fapt ca stai jos se incalzesc.
    0 0
  • ar mai fi o solutie pentru masini mai destepte, incalzirea in scaune se poate seta gradat, sa incalzeasca egal sezutul si spatele sau mai mult una sau cealalta..deci daca n-ai scrotul lipit de spate inca mai poti sta confortabil:))))
    0 0
  • scaun
    deci daca am inteles bine o sa scada natalitate la tigani si manelisti pt ca pana nu demult aveau carute ,iar acum Q7 SPER!!!
    0 0
  • mai-mai
    POATE LA EI ! CA DE LA ATITA BERE , NICI CREIERUL SI NICI "ALTCEVA" NU SE MAI "SCOALA "!
    0 1
  • themusso
    nu murit nimeni fara scaune incalzite
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru