Americanii au creat bacteria care produce petrol

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 18.06.2008
Oamenii de stiinta americani au modificat genetic o bacterie care in urma procesului de fermentatie produce petrol.

Esential

150 litri de petrol nerafinat se pot obtine dintr-o tona de materie prima fermentata timp de o saptamana.

O companie americana denumita LS9 a reusit sa obtina petrol produs de o bacterie unicelulara. Oamenii de stiinta au pornit de la folosirea microorganismelor din drojdia industriala, mai precis a variantelor non-patogenice de E.coli, carora le-au modificat structura ADN, cu scopul de obtine mai intai un gust diferit al produsului initial. 

Modifiarile aduse gustului materiei prime au facut bacteriile unicelulare sa consume din acest produs, iar  excerementele lor sa duca la aparitia petrolului crud.

Din punct de vedere molecular, petrolul nerafinat nu se diferentiaza de acizii grasi produsi prin procesul de fermentatie a drojdiei. Aducand mici modificari in structura ADN a acizilor grasi se produce petrol crud, cum l-au numit cercetatorii, petrol care poate fi rafinat pentru a obtine benzina.

Un mare avantaj al acestei descoperiri este faptul ca materia prima poate fi obtinuta din mai multe surse, cum ar trestia de zahar, porumbul sau cartofii. Un alt avantaj consta in gradul scazut de dioxid de carbon care se elimina din acest proces.

In urma procesului de fabricatie, aplicabil in acest moment, se pot obtine de 150 de litri de petrol nerafinat dintr-o tona de materie prima care fermenteaza timp de o saptamana.

Conform specialistilor, procesul de fabricatie poate fi accelerat, dar cea mai mare piedica o reprezinta crearea unei industrii pentru acesta forma alternativa de obtinere a combustibililor.

Descoperirea cercetatorilor americani poate fi insa raspunsul la criza mondiala a pretului petrolului.

Via | Times  

Comentarii (35)

  • merem pe plantatii
    o sa ajungem sa merem pe plantatiile de trestia de zahar, porumb sau cartofi. 1 t = 150 l, oare cat o sa fie pretul litrului de benzina ???
    0 0
  • AndreiRN
    Viitor
    Petrolul fiind o hidrocarbura poate fi obtinut dintr-o varietate de hidrocarburi prin diverse metode.
    Tot un american detine patentul prin care se poate obtine motorina din ORICE forma de hidrocarbura.
    Tot un american a construit masina care merge cu hidrogen produs de o bacterie si o crema de cartofi pusa intr-un rezervor special.
    Petrol se poate obtine relativ usor din carbune sau nisipuri bituminoase.
    Soluti sunt destule acuma depinde de atitudina fiecarui guvern cat de mult vor sa se imbogateasca de pe urma cetatenilor lor.
    0 0
  • Ce se agata americanii
    Disperatii dracului! Altii inventeaza motoare cu apa , care vorba aia e peste tot, iar astia numai petrol au in cap. Te mai miri ca dau cu bombe in arabia...
    0 0
  • gresala in text
    "....din mai multe surse, cum ar trestia de zahar, porumbul sau cartofii."
    0 0
  • Andrei
    ii mananca
    Pe astia ii manaca rau de tot.Planeta e pe moarte din cauza rahatului de petrol, toata lumea cauta solutii ecologice si astia nu stiu cum sa produca si mai mult petrol???? macar nu ptueau sa tina secret? dabia ca se crizau toti si se grabeau sa gaseasca solutii ecologice acu' o sa stea cu .. in sus la soare :) cat mai au soare...
    0 0
  • Astia vor sa ne omoare cat mai repede. Se grabesc sa gaseasca materii care polueaza cat mai mult, sa faca repede bani si nu se gandesc la viitorul planetei. Sa se intoarca bacteria impotriva lor si sa ii manance de vii.
    0 0
  • Voi ecologistii
    Voi ecologiştii ăştia paranoici mâncaţi rahat din naştere. Ecologiştii şi protectorii javrelor, mâţelor, iepelor gestante sau a animalelor cum le spuneţi voi, ar fi trebuit să fiţi eutanasiaţi odata cu câinii lui Băsescu. Bine că s-a descoperit şi lasă să producă. Ce tot atâta mâncat de rahat cu planeta şi cu toate abraţiile astea paranoice!! Vă e frică de moarte sau sunteţi prea reduşi să vă gândiţi la evoluţia ştiinţei?
    0 0
  • primus
    mare minunatie...
    vorba lui Andrei, pe americani ii cam mananca si nu stiu cum sa se scarpine... @Radu-bre, da' ce te-ai aruncat deodata; daca nu mai poti tu de bine si esti asa curajos si nepasator, ia tu o gura de petrol si fa-ti vant de pe o stanca. aha, si in timp ce zbori, gandeste-te la evolutia stiintei
    0 0
  • Clarkson
    @Radu
    Draga neecologistule, sa te vad cum mai lauzi tu progresul stiintei cand dupa ce-mi fac 3 plinuri o sa vin si o sa las la tine in curte diferenta de 850 de kile DESEU ramas de la prelucrare.

    P.S. pentru Automarket: ar fi bine sa lungiti putin sesiunea pt. ca totdeauna trebuia sa bagam captcha de 2 ori :(
    0 0
  • procurorus
    tot degeaba
    Degeaba daca bacteria nu face direct benzina.
    0 0
  • cristi
    Reply: "Voi ecologistii"
    Ma intristez cand vad de cata prostie si ignoranta dau unii dovada....ma refer la "neecologist".
    Draga neecologistule, noi "ecologistii" iti dorim sa ai parte de o viata frumoasa in ignoranta ta....ma indoiesc ca intelegi ce vreau sa spun...:-)
    0 0
  • @radu (neecologistu`)
    Ma mir ca n-a dat vreun tir peste tine si ai ajuns la varsta la care poti sa si scrii....cum oare nu te-a lovit nimik la cat de inteligent esti ?! presupun ca faci parte dintre cei care-si iau vreun Aro din 1900 toamna si dai manelele la maxim, ...Te rog....ia in calcul varianta suicidului si lasa-ne !
    0 0
  • Fan Volkswagen
    Foarte bine...acum omorati-o
    Dupa ce ca planeta geme de poluare... astia vor sa extraga petrol din orice :|, iar pt voi , "ne-ecologistilor" daca vreti sa aveti copii handicapati.. (ca voi ) poluati in continuare... e ca si cum ati sta intr-o camera in care fecalezi si mananci... ma rog..asa-s inaptii..daca asa vreti..luati-va o planeta.. Va salut..Iluminare la maxim.
    0 0
  • hehe...dati bataie fratilor ca nu mai este timp. dezvoltati dezvoltati.
    0 0
  • sunshine64sm
    Pentru toti cei care cred ca sint ecologisti
    Încep cu o întrebare pentru cei ccare au pretenţia că sînt ecologişti: voi aveţi idee ce inseamnă ecologie ? Acuma la modă se poartă "ecologic", pentru că sună frumos, şi de fapt e numai chestie de marketing. Mîncarea "ecologică" aveţi idee că se face cu căcat de vacă ?! De ce nu lasaţi lumea să inventeze lucruri noi, şi cu adevărat ecologice ? Bag samă că alta ocupaţie nu aveţi decît să băgaţi beţe în roate. Aşa că BRAVO RADULE. Şi dacă americanii au reuşit într-adevăr să ajungă la astfel de rezultate, asta e un lucru bun. Trebuie să privim partea pozitivă a lucrurilor. Şi încă ceva, nu există motor cu apă. Asta e iarăşi o mare prostie care o prins la mulţi. Acest motor "ecologic" în care bagi numai apă şi mai şi merge e un monument de prostie. Normal, că doar tot ce ceva ecologist constipat o fost inventată. Dar în ziua de azi prostia este mai bine văzută, se vinde prostie la kilogram, se face propagandă pentru campania de proşti, la TV, în ziare, pe stradă, şoferi tembeli, pietoni aiuriţi şi aşa mai departe. Şi hai să mai vă întreb ceva: chiar egzistă vreo diferenţă între ecologişti şi proşti ? Bineînţeles că nu ...
    0 0
  • clarkson
    @sunshine64sm
    Si ce-ai vrea sa se faca cu rahatul de vaca daca nu sa fie folosit ca ingrasamant in agricultura? Mai bine mananca tu plante crescute cu ingrasaminte chimice - cat va mai exista petrol si petrochimie - si lasa balega sa ti-o aduca cineva in fata casei.
    0 0
  • @sunshine64sm
    Unde nu-i cap vai de picioare.Mai gandeste-te un pic si iesi din ignoranta, e mai usor sa nu faci nimic productiv decat sa te obosesti, sa nu mai consumi atat apa, sa opresti becul pe care din ignoranta il lasi aprins sau, sa scoti incarcatorul din priza cand nu il folosesti.Asa este, ai dreptate, e greu . . . . Ai dracu' ecologistii astia! Ce viitor, ce copii eu traiesc acum de restul nu ma intereseaza.

    Trezeste-te omule!!
    0 0
  • 150 l petrol -> 100 l benzina ?
    si din acei 150 l de petrol cam cati litri de benzina sau motorina poate iesi ?
    0 0
  • rromanu`
    tuica
    nu mai bine fac tuica din trestia aia de zahar ca loganu merge si cu tuica :)))))
    0 0
  • amerindienii
    procurorus da nu le ai deloc cu "geografia" prin distilare poti obtine atat benzina cat si motorita kerosen si benzen din petrol sau gaze ce deriva din distilarea carbunelui sau petrolului ...asa ca mai invatza.....oricum invebtia japonezilor cu masina cu apa ..ceva electric prin electroliza parca.....ramane de vazut cert e ca se investeste enorm in cercetare si asta e un lucru; fff bun ..acum sa vedem cine va fi si cei care vor produce nu doar prezenta o "sifilistica de trotineta"............in rest bafta all
    0 0
  • razvantro
    ignorantii
    Nu confundati marketingul agresiv,lipsit de noima si interesat sa vinda cu orice pret, cu cei care au atitudine responsabila fata de ei, semeni lor si mediul inconjurator.E bine ca se descopera si alte modalitati de a produce petrol asa poate scapam de criza economica fara precedent care ne ar paste.

    PS. sunshine64sm sa stii ca, caca de vaca sau de "bou" e ingrasamind biodegradabil care nu dauneaza iar "soferilor aiuriti si pietonilor tembeli" trebuie sa li se mai aduca aminte din cind in cind ca poate asa se trezesc din teribilism si ingnoranta , nu de alta dar atitudinea lor ai costa si pe altii nevinovati.
    0 0
  • raduku
    Ecologie = necesitate = viata
    Pentru fiecare o sa fie greu sa abordeze un nou combustibil pentru masinuta lui. Marii constructori sunt constienti de faptul ca pentru a pune in miscare acelasi motor dar cu combustibili diferiti, mai trebuie o instalatie suplimentara. Unii propun ca solutie motorul electric, altii propun utilizarea GPL-ului altii utilizeaza o tractiune hibrida, cert este ca indiferent de ceea ce se va dori trebuie sa reducem poloarea si sa protejam natura.
    0 0
  • AndreiRN
    Ecologie
    Of doamne cata lipsa de cunostinte.
    Pana si cuvantul ecologie a fost inventat si promovat de americani.
    1800 si ceva, cand Americani faceau parcuri nationale europa distrugea si polua din plin.
    1970 cand Americani aveau norme de poluare la masini europeni mergeau cu motoare 2T de scoteau fum alb ca sa fie vizibili.
    In prezent Americani au implementat echivalentul la Euro 6 si voi va scoateti parul din cam ca nu stiti cum o sa o faceti.
    Cand Americani construiau rafinariile din Romania inca se circula cu caruta si boii.
    Aveti curent in casa si telefon si internet si etc dar ati uitat cine le-a inventat.
    Sunt foarte ecologist dar asta nu inseamna sa fiu si prost.
    17 pomi fructiferi in curte si inca 5 de umbra si albinele la treaba si porumbeii voiajori dar folosesc din plin motoare diesel pe ulei vegetal de 5 ani de zile.
    Va educati virtual de pe net si stati inchisi intr-un cub de beton si mai vreti si protectia mediului intruna din cele mai mizere tari din lume.
    0 0
  • bai sunshine
    Desteptule care te crezi destept si informat...se scrie "exista" si nu "egzista". Baga un picutz de limba mai intai si pe urma sa te apuci sa scrii idiotenii!
    0 0
  • becalu'
    'MDA!!!
    0 0
  • gheorghe ala anti-logan
    ecologia
    aproape scurt..dar la obiect...pt toti "ecologistii" care cred ca cea mai mare poluare o produc masinile care consuma(deci ard)combustibili fosili(dak nu stiti ce e aia..dati search pe google...)178mg/100km medie de dioxid de carbon la motoare de 2000cmc...asta la euro 4...sunt dispus sa accept si 1000mg/100 km la euro2...si acum tot cu search cautati cit dioxid de carbon(ala de face gauri in stratul de ozon-o3--care apropos se poate produce si "dispersa" in atmosfera dar deh...mai tinem "secret" umpic duma asta)"produce" un om de statura medie la FIECARE expiratie---DRAGI ECOLOGISTI...IN TIMP CE RESPIRATI ADINC DE NERVI CA SA TASTATI COMENTARIILE VOASTRE...ATI PRODUS DE 10X MAI MULT DIOXID DE CARBON CA SI MASINA MEA IN 200KM...NU INDUSTRIA SI MASINILE "POLUEAZA" CU DIOXID DE CARBON(DE ALTE SUBSTANTE NU MA IAU PT CA AICI DE ASTA VORBIM)CI NUMAR DE 6 MILIARDE DE SUFLETE CE POPULEAZA PLANETA ASTA.normal ca nivelul de "poluare" e mult mai mic ca in anii 70-80 cind eram vreo 4 miliarde...hai mai terminati si cu dumele ca va defecati si traiti in aceeasi camera astia ne-ecologisti....credeti ca dak nu aruncati PET-uri la gratar in iarba o sa avem o planeta mai ... nepoluata....nu...dak plecati pe luna sau pe marte sau mai nou in lumi paralele poate....cautati,informativa,vedeti cine produce gazele de sera...si dupa aruncati in masini
    0 0
  • priest
    Sa inteleg ca u cand respiri poluezi mai mult decat masina ta? hm atunci o solutie ar fi sa te exterminam pe tine... :D deci solutii am gasi sa reducem poluarea... k de fapt dspr asta e vb cum sa reducem poluarea, sau makr sa nu poluam sau sa nu consumam resursele epuizabile in mod inutil.
    PS: faza cu gratarul... ar trebui sa lasi curat in urma ta ... din bun simt, buna crestere cum vrei u sa spui, daca nu din motive legate de ecologie, ca nush daca ti-ar conveni sa vin eu la tine in casa si sa iti arunc resturile mele menajere in sufragerie...
    0 0
  • primus
    @gheorghe ala anti-logan
    ce sa zic, n-ai fost nici scurt nici la obiect. mai omule, daca se poate si fara petrol, adica pe baza de combustibili alternativi ecologici (hidrogen, apa) care polueaza mult mai putin, de ce nu? stai linistit in banca ta si nu mai da lectii de scologie.
    0 0
  • clarkson
    @gheorghe ala anti-logan
    Dragul meu, ai mare derptate, cu doua amendamente: miligramele sunt de fapt grame si 100 km este de fapt 1 km. Deci masina de care vorbesti tu emite 178 g/km, adica de 100000 ori mai mult decat ai zis tu. Dar ce mai conteaza cateva zero-uri acolo? Cand si tu esti un mare ZERO?
    Ma rog, dupa logica ta, decat sa te sarute nevasta/prietena mai bine pui gura la teava de esapament de la ne-Loganul tau, ca e mai curat aerul. Mult succes!
    0 0
  • djgaby
    cika ecologisti
    ecologistii sau ma rog aia care se cred ecologisti dar habar nu au ce anume produce poluarea si din ce cauza sunt probleme cu aerul, sunt exact ca si vegetarienii inraiti...fratilor reveniti-va..si exterminati-va intre voi daca vreti, ramaneti cu tehnologia daca o pot numi asa de acum 100 de ani si lasati-0ne pe noi restu sa ne traim viata, si o sa ne-o traim. Si in legatura cu efectul de sera si incalzirea globala, mai cititi pe nasa.gov si pe alte site-uri de astro, dar din pkte voi altceva decat mess,hi5 si gutza toata ziua nu stiti..asa k sorry dar vb degeaba..Sus tehnologia..
    0 0
  • clarkson
    alge
    http://www.ecomagazin.ro/algele-care-produc-petrol/

    Nici japonezii nu stau degeaba...

    @djgaby:
    1. nu folosesc mess decat f. rar
    2. n-am cont pe hi5
    3. cine-i gutza?
    0 0
  • bine zis ii mananca...bine zis
    pana la urma tot americanii disrutg planeta....tot au gasit o metoda pentru a scoata petrol....frate opritiva....nu zici nimeni sa nu exploatam...dar totusi trebuie sa exploatam cu bun simt....
    0 0
  • priest
    priest
    Nush daca cineva a zis cv contra evolutiei stiintei... problema e sa nu ne facem rau noua si planetei spunand "eu sunt pentru evolutie" doar ca da bine, cum fac unii pe care ii suspectez ca sunt tamplari in PVC, agenti de asigurari, etc. adik oameni care nici makr nu stiu cum arata un laborator de cercetare(sau makr de scoala :D ).
    0 0
  • AndreiRN
    Petrolul
    Petrolul a facut posibila evolutia economica si sociala din ultima suta de ani. Fara petrol s-ar fi ramas la carute trase de animale.
    Avioane, masini, trenuri, computere, frigidere, case, blocuri, sosele, apa in casa, etc.....au la baza produsele petroliere.
    Uita-te in jur si imagineaza-ti disparitia acestor produse.
    Da, poluarea este o problema serioasa si a fost adresata in US inca din ani '70 si au standarde foarte stringente in comparatie cu alte tari.
    Realitatea este ca in US se cerceteaza si se gasesc soluti care mai de care mai promitatoare.
    In EU se impozeaza 150% produsele petroliere ca sa aiba guvernanti ce sa cheltuiasca si se fac motoare din ce in ce mai mari si puternice si mai putin fiabile pt un consum accelerat.
    Istoria a vb si va vb in continuare.
    0 0
  • mda....hai sa ne modificam intre noi sa vedem cat petrol obtinem:))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru