Bine ati venit pe Soseaua Mortii!

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 28.01.2007
Carretera de la Muerte din Bolivia este aleasa oficial "Cea mai periculoasa sosea din lume". Peste 100 de oameni isi pierd viata anual aici.

Bine ati venit pe Soseaua Mortii! Aveti in fata fotografiile drumului denumit oficial de catre autoritatile internationale "Cea mai periculoasa sosea din lume". Ne aflam in Muntii Anzi, mai exact in Bolivia.

Soseaua despre care vorbim se numeste oficial Unduavi-Yolosa, are o lungime de 64 de kilometri, leaga localitatile La Cumbre si Coroico iar diferenta de nivel intre cel mai ridicat si cel mai coborat punct este de peste 3500 de metri. Desi pericolul se afla la cativa centimetri de fiecare roata care trece prin zona, soseaua despre care vorbim este una dintre cele mai frumoase ale lumii, pornind din inaltimea Anzilor, terminandu-se in Jungla Amazoniana si trecand prin toate ecosistemele pe care le poate oferi Bolivia. Si totusi, o simpla greseala te poate arunca de pe marginea muntelui stancos direct in padurile Amazonului, care se afla la un kilometru mai jos, in prapastie.

Soseaua Unduavi-Yolosa si-a castigat notorietatea de-a lungul anilor prin numeroasele accidente care au loc aici.

Cele mai multe dintre acestea au avut loc in 1983, cand nu mai putin de 320 de oameni si-au pierdut viata cazand in prapastie. Aici este inclus si cel mai mare accident din istoria Boliviei, cand peste 100 de oameni au cazut peste marginea aproape verticala a soselei. In medie, 26 de masini cad in prapastie in fiecare an, numarul anual al mortilor ridicandu-se la peste 100 de persoane.

Partea interesanta vine doar acum, deoarece, in momentul in care a fost declarata oficial cea mai periculoasa sosea a lumii (acest lucru s-a intamplat in 1995), “autostrada” boliviana a atras voci care o criticau si care cereau inchiderea sa imediata. Pe de alta parte insa, turismul din zona a inflorit in doar cateva luni, o multime de amatori de senzatii tari dorind sa treaca macar o data de-a lungul soselei care numara cei mai multi morti la mia de metri anual.

Soseaua in sine este de fapt o terasa de 3.2 metri sapata in stanca si acoperita cu pietris si pamant. Fara bariere de protectie si fara multe masuri de siguranta, soseaua nu leaga doar doua orase boliviene, ci este principalul drum de acces dinspre regiunea agricola Yungas si orasul administrativ La Paz, cea mai inalta capitala a lumii.

Pentru ca tacamul sa fie complet, partea superioara a soselei este de obicei acoperita cu ceata, vizibilitatea fiind aproape nula. Aici incepe Soseaua Mortii sau, in limba locala, Carretera de la Muerte.

Traficul pe aceasta sosea nu va mai dura insa multi ani, autoritatile boliviene incepand constructia unei autostrazi alternative pe cealalta parte a muntelui. Insa cele 120 de milioane de dolari imprumutate de la o banca americana nu au ajuns in 2006, cand lucrarile au fost sistate. Si totusi, bolivienii cred ca desi traficul rutier se va muta la un moment dat pe partea sigura a Anzilor, Soseaua Mortii va trai pentru cei care cauta adrenalina prin mountain bike sau chiar prin parcurgerea acesteia la pas.

Comentarii (67)

  • Orlandinho
    mamamamamama
    woooooooooooooooooooooooooooooooow! Foarte tare, 100 de morti pe an! DE astia nu zice nimeni ca sunt pusi pe holocaust? :)))
    0 0
  • bbbobbbo
    @Orlandinho
    @Orlandinho: cat de dobitoc sa fii sa postezi un astfel de comentariu despre niste amarati care au murit?!
    personal cred k esti un retardat
    0 0
  • Tankoczi Stefan
    lol
    Spunetimi si mie , de ce nu trec un pavaj de piatra pe langa? cum se fac la soselele normale.Niste borduri la marginea drumului de aproximativ jumatate de metru ar mai rezolva situatia.
    0 0
  • zoloft
    aiureli
    Fratilor, dar nu va intrebati cati morti din acidente se intampla pe A1 sau pe DN1 intr-un singur anishor ??? ia cautati sa ramaneti masca;
    0 0
  • claudia
    soseaua mortii
    INTRADEVAR ESTE O ADEVARATA NEBUNIE SA TE AVENTUREZI PE O ASEMENEA SOSEA.ACEASTA FORMEAZA UN PEISAJ MIRIFIC INSA SA O PARCURGI CU UN AUTOTURISM ESTE FOARTE PERICULOS.ASTA E PAREREA MEA.
    0 0
  • cedrik
    soluztie :)
    de ce nu pun ashtia mah parashute la masini? :) ar pluti super mijto pana jos:) privelistea precis e arta ..
    0 0
  • comentariul meu
    Soselele si drumurile sunt coloana vertebrala a economiei unei tari.
    Mor 100 de oameni pe an, dar cateva zeci de mii scapa si economia de misca asa cum poate.
    Nu uitati ca e Bolivia.
    Si..pararea mea e ca, selectia naturala este mai ampla acolo..
    Oricum, m-as plimba pe poteca aia, ca sosea nu prea as numi-o!
    0 0
  • rodica
    soseaua mortii
    niste IMBECILI, care sosea, unde e soseaua???
    0 0
  • no coment!
    De ce mai exista aceasta sosea dak mor atatia oameni?Chiar nu sunt solutii?Sau poate le plac senzatiile tari?!Ciudat,n-am ce zice!
    0 1
  • Uigres
    ce tentatie...
    stati linistiti, e ca si cum ar pune o sfoara deasupra prapastiei si ar putea oricine sa treaca pe ea. Normal ca ar incerca multi si e si normal sa mai si cada multi - mai ales daca mai interzice cineva treaba aia
    0 0
  • soseaua mortii
    sint de admirat totusi pentru cutezanta de a lupta cu muntele,si riscuri sint tot timpul,este un curaj sa ti-l asumi.
    1 0
  • fiti atenti aici !
    CUM E TARA, ASA-I POPORUL, MUNTELE ISI CERE TRIBUTUL SAU,..... SOSEA..? POTECA !, CE MAI! CEI DE SUS SE LAFAIE, CEI DE JOS SENGHESUIE. INTREBAREA ESTE? cine a facuto?.......
    1 0
  • andreea
    soseaua mortii
    Peisajul e magnific,merita sa-ti asumi orice risc daca ai posibilitatea sa ajungi acolo...
    0 0
  • bolivia=iadul
    EU CUNOSC O FAMILIE DIN BOLIVIA ,IAR "SOSEAUA" E O NIMICA TOATA,LA EI APA VINE CU CISTERNA O DATA LA DOUA SAPTAMANI.PESTE 200 SE RIDICA NUMARUL MORTILOR PE AN DATORITA APEI
    0 0
  • zooper
    nu ma mir ca mor atatia oameni.......dupa ce sosea ii acolo....si mai ales este si o prapastie
    0 0
  • sniper
    soseaua mortii
    DACA ERA IN ROMANIA PLATEAM SI TAXA DE AUTOSTRADA
    0 0
  • daniela
    soseaua mortii
    as vrea sa stiu daca pot trece doua masini una pe linga cealalta?daca nu ,ce au facut tirul si autoturismul cind sau intilnit,pe acea sosea?
    0 0
  • victor
    dorinta
    prefer sa mor acolo decat pe soselele patriei strivit de vreun timpit fara minte sau carnet dar cu MASINA...peisajul e super!
    0 0
  • Andrei T
    soseaua mortii
    Decesurile inregistrate pe Poteca Mortii (sosea,ma rog)sunt probabil ultima problema a Boliviei,tara dezvoltata tot atat de mult cat si "soseaua" din imagine
    0 0
  • vasile gabriela
    cararea mortii
    Este ceva incredibil...
    0 0
  • Mihaela
    Dureros de adevarat
    Jos e jungla, sus e jungla, tara intreaga e o jungla....Prefer Transfagarasanul nostru si soselele din muntii Europei.Nu ma incearca nici cel mai mic sentiment de curiozitate ci doar mila pentru oamenii aceia...
    0 0
  • jivarol
    mortii
    eee na si ce dak au muriti lasa k isi revin ei
    0 0
  • uau!!!
    ce parere ai?
    0 0
  • stelistu
    de groazaaaaaaaa
    este zoooooper dar periculos... ce sa mai zic ... as vrea sa merg si yo acolo sa o vad cum ii in realitate... e INCREDIBIL:*
    0 0
  • gaby_emy_02
    incredibil
    super tare!!insa nu m-as aventura
    0 0
  • marcelutza
    incredibil....
    ?eu personal nu as merge p akolo cu masina....poate p jos....cine stie...k e mai sigur!!!oricum imi pare rau pt atatia morti....imaginati-va k moare cineva chiar in momentul asta!!!!incredibilllll
    0 0
  • de gabytza
    no coment!!!!!!!!!!!
    dak este asa de periculoasa d c mai este folosita si nu vad un motiv prin care sa se mandreask cu o asa autostrada.pacat de acei oameni,dar este vina lor pt k dak stiau de autostrada d c au mai mers cu masina pe acolo?naspa............dar oricum in Romania sunt autostrazi degenul asta dar nu sunt asezate pe marginea prapastiei!!!!!!!!!!!!
    mare diferenta.
    0 0
  • frateeeeeeee
    totusi...cred ca poteca aia e asfaltata mult mai bine decat sute de strazi din buc...oricum imi pare rau pt ei..nasol ca inca exista asa ceva..
    0 0
  • moartea???:)))
    mah fratilor sa le fie tarana usoara bietilor oameni ce au pierit acolo, dar daca stam bine si ne gandim si noi o sa pierim candva.......
    0 0
  • soseaua mortii
    daca as fi nevoita sa circul pe acel drum sa stiti ca imi voi face testamentul mai itai ca nu se stie niciodata.Ouauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    0 0
  • Ella Strugariu
    Pareri despre "Soseaua mortii''
    Cei care nu se simt in stare sa conduca este bine sa ocoleasca sau sa nu ruleze pe aceasta cale sa mearga pe jos cit este posibil de vizitat.Este mai scumpa viata.
    0 0
  • infernul
    dumnezeu sa-i odihneasca.....
    0 0
  • Drum de tara
    Asta nu e sosea .. eu stiam k soselele sunt asfaltate.. :D
    0 0
  • batman
    sosea
    tare!
    0 0
  • consolare
    daca este atat de deosebit cere sacrificiu ori lasa
    0 0
  • e mininat
    as vrea sa fac o calatorie pa aceasta sosea indiferent de orice pericol
    0 0
  • Soseaua Mortii - Bolivia
    Am fost acolo acum doi ani. Si nu am crezut ca are chiar asa un renume. Sigur ca in comunitatea turistilor se spune ca e cea mai periculoasa din lume, dar nu stiam ca a fost declarata chiar asa de oficial... E intr-adevar o nebunie: nu e deloc asfaltata, nu are nici un parapet si e loc doar de o masina. Pentru ca doua masini sa treaca una pe langa alta, e nevoie ca o masina sa dea in spate pana la cea mai apropiata curba, unde este loc de doua masini. Si ce senzatie cand soferul da in spate pana cand nu mai vezi soseaua, doar haul, si te intrebi cum poate calcula chiar asa exact!... In unele portiuni, in sezonul ploios se formeaza caderi de apa care cad direct pe sosea, incat ai impresia ca treci pe sub o cascada. Cam din zece in zece minute mergand cu masina, vezi cruci pe marginea drumului, marcand locurile in care s-au prabusit masini. Soferii sunt cei mai tari: inainte de a pleca la drum beau vodca sau alta tarie. Se spune ca beau sa-si diminueze teama, dar poate e numai un obicei de-al locului (oricum, nu e prea incurajator pentru calatorul nevinovat). In Bolivia oamenii sunt foarte superstitiosi, si mereu aduc ofrande "Mamei Pamant", in general alcool, tigari si frunze de coca. Pare distractiv, dar ei chiar cred in ceea ce fac si sunt convinsi ca nu trebuie sa intreprinda nimic fara ajutorul zeitatilor. Turistii in general sunt foarte incantati de experienta asta. Nu toti insa se incumeta. Cu siguranta ai ce povesti la intoarcere. E adrenalina pura. Eu personal cred ca cel mai spectaculos e cu bicicleta. Poti admira mult mai bine si mai indelung peisajul, care efectiv iti taie rasuflarea. Este o maretie de nedescris. Cultural vorbind, este o trecere intre doua lumi diferite. Drumul te duce de la viata de munte, unde oamenii traiesc in conditii aspre crescand lame si culturi precare, la viata de jungla, unde oamenii cultiva banani, cocotieri si cafea. Si asta numai in doua ore. Superb!
    0 0
  • delfya
    eu as incerca....e supre....de periculos
    0 0
  • Adrian
    Highway to hell
    Da, intreba cineva cine a facut-o, au facut-o prizonerii din ultimul razboi pentru Chaco, din Argentina si Paraguay, cum altfel. Bolivia, asemanator Romaniei: masini destule si puternice (ce camioane Volvo in imagine!) dar drumuri groaznice. Ei,nu toata lumea lucreaza ca nemtii si austriecii. Mai lipsea acolo politia cu radarul !
    0 0
  • inconstienta
    Ar trebui inchisa in secunda 2
    0 0
  • locul perfect de incercare a aptitudinilor celor de la volan daca treci bine daca nu asta-i situatia
    0 0
  • Mihaela
    ...
    ...poate o fac intentionat?? cu ochii deschişi vad pericolul şi...merg ınainte!
    eu nu aş conduce pe un drum ca acesta..
    0 0
  • eu.doar
    nebuni
    frumos sa o privesti dar nu sati pui minte sa mergi pe ia
    0 0
  • teruare
    fak,fak,fak,!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • stefan
    oare
    oare;chiar este atat de periculoasa precum se vorbeste mie nu mi se pare,chiar am sa ma duc intr-o zi sa ma conving.dar sper sa nu intalnesc vreo masina.
    0 0
  • e foarte tare peisajul daca ajungi acolo ai impresia ca zbori merita sa il vezi trebuie facut ceva ca e pacat
    0 0
  • lenuta
    moartea
    NU STRICATI SOSEAUA MORTII!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • anndra
    oau
    da intradevar e tare .....dak esti nebun t aventurezi dak nu mai bine lasa.........
    0 0
  • dumitrica elena
    unde e interzis acolo te impinge naiba
    si eu as fi curioasa sa vad cu ochii mei,dar numai pe jos,fara masina.
    0 0
  • e superb
    e foarte frumos peisajul dar pentru a vedea asa ceva si poti sa nu iti vezi cei dragi, viatza pe care Dumnezeu ti-a dat-o pentru a avea grija de ea mai bine nu.
    0 0
  • INFIORATOR DE FRUMOS
    De la curaj la inconstienta...nu e decat un pas, depinde daca-l faci sau nu.Soseaua intr-un asemenea peisaj:drumul spre RAI sau iad...in fractiuni de secunda.........
    0 0
  • MARIANA HUSANU
    INTERESANT
    TREBUIE SA FII DEOSEBIT DE CURAJOS SA TRAVERSEZI MUNTELE CU MASINA. AS MERGE CU PLACERE PE O ASA SOSEA SI INTR-UN ASA PEISAJ DAR PE JOS.NU SE MERITA SA NU FII IN MIJLOCUL NATURII SA TE OPRESTI, SA ADMIRI DE CITE ORI VREI SI CE VREI. E NEMAIPOMENIT,MERITA SA ADMIRI CHIAR SI DE PE NET ASEMENEA IMAGINI.FELICITARI PENTRU POZE.
    0 0
  • fascinant,
    imagini extra ordinare,nu cred ca cineva nu si-ar dori macar odata in viata sa vada asa ceva in realitate.m-as aventura intr-o calatorie pe acel munte dar pe jos bineinteles sa vad tot ce se poate vedeaiar pe de alta parte ar fi mult mai sigura calatoria.felicitari soferilor in special celor de pe tir au curaj nu gluma dupa cum arata soseaua.
    0 0
  • adelaida
    parere
    daca iubesti andrenalina atuci e frumos daca viata atuci numai bani te duc pe drumuri periculoase
    0 0
  • adelaida
    parere
    daca iubesti andrenalina atuci e frumos daca viata atuci numai bani te duc pe drumuri periculoase
    0 0
  • ramona
    infierator dar frumos
    e foarte frumos peisaju dar las traversa pe jos nu cu masina nu sti cand te trage in jos bravo pentru poze
    0 0
  • traian
    adrenalina nu gluma
    nu m-as da in spate in a traversa muntele daca as avea ocazia mai cu seama la volanul unui autoturism.As fi foarte fericit.
    0 0
  • Abramovici
    I Like !!
    0 0
  • Abramovici
    I Like !!
    0 0
  • Vrajala`
    :))
    Atunci de ce mai trec oameni pe akolo ?? De ce nu pune niste borduri ?? :)) varjala curata ...
    0 0
  • larsson
    oare de ce?
    chiar enevoie de o sosea amortii,avem si noi una dn1
    0 0
  • ;)
    io mi-as dori sa treaca numai tigani pe acolo....
    0 0
  • ;))
    sa bag pl in mata vlad.. da dute tu si treci..poate mori dracu :)) si scapam de tine :)))
    0 0
  • ADRIAN
    SOSEAUA MORTII
    SUNT SINUCIGASI AMATORII AIA DE SENZATII TARI CARE AU DORIT SA TREACA ACAR O DATA PE SOSEAUA ASTA A MORTII !!!!!!!!!!!!
    0 0
  • soseaua mortii
    pe aceasta soaea a fost si emisiunea top gear si jermmy clarson era sa cada cu masina
    1 0
  • nu vreau sa mor
    0 0
  • gigi chitu
    uygtoi
    mi-s dori mult sa ajung acolo, a-m colegi bolivieni si mi-a confirmat acest lucru, dar efrumos si la noi pe transfagarasan.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru