Bornă depăşită: un miliard de maşini la nivel mondial

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 18.08.2011
Începând cu sfârşitul anului trecut, pe Terra există mai mult de un miliard de maşini care împânzesc şoselele lumii. Potenţialul e însă mare, iar al doilea miliard va fi atins peste doar 23 de ani.

În timp ce organizaţiile şi campanile concentrate pe fenomenul Eco încep să-şi facă din ce în ce mai mult simţită prezenţa, numărul parcului auto mondial creşte încontinuu. Conform statisticilor existente la nivelul întregii lumi, pe Terra există în acest moment un milliard de maşini, cifră rotundă atinsă pentru prima dată în istorie la sfârşitul lui 2010. Astfel, numărul exact de maşini care împânzesc Terra este de un miliard şi 15 milioane, în creştere abruptă faţă de 2009, atunci când pe şoselele planetei se aflau 980 de milioane de maşini.

“Responsabilii” principali ai acestei creşteri sunt China şi Statele Unite, primele două pieţe ale lumii în materie de volum al vânzărilor. Un sfert dintre maşinile lumii se află în Statele Unite ale Americii, un lucru deloc surprinzător având în vedere faptul că, în SUA, piaţa înghite 12 milioane de maşini în fiecare an, iar această cifră este una considerată “de criză” de cei care dirijează destinele industriei auto de peste Ocean.

Alte statistici interesante arată că la fiecare 6.75 oameni există unul care are o maşină la nivel mondial. Cel mai bun procent este în SUA (în medie, o maşină la 1.3 oameni), China plătind tribut populaţiei enorme şi dovedind un potenţial fantastic din acest punct de vedere: o maşină la 17.2 persoane.

În India, acolo unde şoselele sunt deja arhipline, procentul este foarte slab: o maşină la 56.3 oameni.

Conform celor care au întocmit statisticile, borna de două miliarde de maşini va fi atinsă în 2034, deci al doilea miliard va fi “strâns” de circa cinci ori mai repede decât primul.

Comentarii (3)

  • o veste deloc buna.
    11 2
  • Stelian_Opincariu
    Dragi cititori asta arata clar ca populatia lumii s-a marit si are nevoie de mai multa miscare!
    3 3
  • iti dai seama ca la anu or sa fie minim 1miliard de sheashuri pe piata ? :))
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru