Bulgaria scoate masina low-cost!

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 27.02.2007
Bulgarii au realizat conceptul Univers, din care se va naste un model care va ataca Loganul pe pietele emergente.

Succesul Daciei Logan in Europa de Est a nascut un nou trend pe piata masinilor low-cost concepute pentru economiile emergente.

Vecina de la sud de Dunare, Bulgaria, venita alaturi de tara noastra in Uniunea Europeana, intentioneaza sa intre pe piata auto a masinilor low-cost.

Studenti si cadre de la Universitatea Tehnica de la Sofia au lucrat la un proiect care a dus la nasterea conceptului Univers (foto). Se pare ca la baza acestui concept a stat DaimlerChrysler, care ar putea fi interesata sa produca un model ieftin in Bulgaria, dar inca nu exista informatii clare in acest sens.

Ideea din spatele conceptului, a carui durata de proiectare si dezvoltare a tinut 2 ani, este realizarea unui model compact care sa ofere spatiu suficient pentru 4-5 persoane si sa coste intre 7500 si 8500 de euro. Chiar daca Univers este deocamdata un concept static, la scara 1:1, pana la vara bulgarii vor sa construiasca un prototip functionabil, dupa care sa caute investitori sau chiar fonduri europene pentru a-l produce in serie.

Comentarii (34)

  • bine ca ei pot si noi nu!
    Uitati-va si voi ce bine arata amsinuta asta. Numai noi puteam scoate o cutie pe patru roti si sa asteptam sa vina Mamalischi sa ne intreaca cu un model mult mai atractiv.
    0 0
  • aduti aminte
    Daca iti aduci bine aminte si dacia arata bine sub forma de concept, cu precadere conceptul de la break. Fii 100% sigur ca nu o sa arate asa. Ba chiar indraznesc sa spun ca bancurile alea cu bulgarii cu cap mare sunt adevarate.

    Masina aia cand o sa iasa in serie(daca o sa iasa) va reflecta exact eblema de popor cu cap mare :)
    0 0
  • CONCURENTA ADEVARATA ???
    LA NOI TREBUIE PROTEJATA FIRMA RENAULT PRIN TAXELE DE PRIMA INMATRICULARE CA ALTFEL NU-SI VAND MASINILE SI NU AU DE UNDE SA CASTIGE POLITICIENII IMPLICATI !!! ASTA DA ECONOMIE DE PIATA !!! ASA SE CREEZA CONCURENTA PENTRU A FI MAI COMPETITIVI ??? NI SE BAGA PE GAT FORTAT SLABA CALITATE !!! VOTATI TARICEANU , VLADESCU SI PNL !!! VOR TRAGE PIELEA DE PE NOI CU TAXE CAT MAI MULTE SI MAI MARI !!!!!
    0 0
  • P*lea Spataru
    cutia de conserva loganus
    daca ati avut nefireasca curiozitate de pasi in bulgarland sigur ati vazut prototipurile de camion vechi din '48. 1848. mashinutza asta aduce a mtzbsh. colt toata ziua, la 8mii oiro e kiar ok. pe de alta parte, conserva nationala are o forma absolut originala in uratenia ei. evident ca tariceanus and co vor sa-si protejeze afacerile cu hibridu frantuzesc, renault si citroen (reprezentantele citro apartin de calin). numai prostii credeau k UE poate deskleia mafia lokala din absolut orice domeniu.
    0 0
  • twingo121675@
    taxe
    aha votii pe inaltii tarii noastre cas platim tot felu de taxe(poate in curand o sa mergem iar cu caruta)rca creste,casco creste ,taxa de inmatriculare au puso si tot asa,
    masina arata bine,imi plac proiectoarele si manerele de portiera ca la alfa,lancia
    0 0
  • AndreiRN
    Frumusica
    Frumusica masina si da dovada ca pot. Oricum Bulgaria este mult mai productiva decat romania. Multi din voi pote ca mancati zilnic mancare bulgareasca.
    0 0
  • concurenta?
    saracul logan toti ii fac concurenata.sa fim serosi logan nici macar nu e low cost si oricum nu se compara asta cu golanul nostru ;) care defapt e al francezilor
    0 0
  • luxxxian
    e o macheta
    E o macheta facuta de studenti, nici macar nu functioneaza, si voi deja spuneti ce buna e...
    Sa vedem daca chiar pot sa o fabrice, deocamdata ei nu fabrica nici un automobil!
    0 0
  • Lucian M
    beeeeton !!!
    Sa-l pupe tata de frumusel ce-a iesit !!! Faina de tot masinuta, am ramas fara cuvinte. Aduce cu Colt si ceva Altea, insa are ceva care ma face sa-mi sara inima. Chiar faina masina, exact genul meu: hatch, 5dr, forme alungite. Inca o data: bravo, BULGARIA ! Mentioneza ca am aveo 5dr (tot rosu)- deci chiar e genul meu de masina ! La mai mare !
    0 0
  • CE MASINA
    FURATA DUPA SEAT 99% CREDCA BULGARII SUNT IN PARTENERIAT CU CHINEZII CA NUMAI AIA COPIAZA LA GREU NISTE CATEI PACALITI CE POT SA SPUN.
    0 0
  • catalin
    castraveciorii lui tata...
    nu va mai agitati atat ca sifonul... este doar un prototip - jante, esapament dublu, bosaje... ce sa-ti spun, au inceput "sa deseneze" bulgarii masini. Vai de capul lor...
    0 0
  • URSUS2
    Are sau va avea mecanica pe ea?
    Si cine o va produce?Uzinele tractorul?
    0 0
  • cristian
    Vulgaria
    Stati linistiti ca nu sunt in stare vulgarii sa scoata o masina ca asta decat pe hartie sau ca macheta. Cu ceafa lor groasa nu se pricep decat la castraveti si la iaurt...
    0 0
  • ce seat ma?
    cu care seat seamana 99%?si in plus nu mi se pare deloc negativ k cica "copiaza" dak ar copia si niste romani ceva ar fi minunat,pai atunci cum arata masinile in ziua de azi toate seamana intre ele hai sa zicem ce se copiaza unu p altu,prosti mai vis numa comentati aiurea ,si apropos noi foarte bine ne stim la masini ... ce sa zik ,mai ales k loganul e un kkt nici nu e romanesc asa k na si in plus asta kiar arata fain si nu mi se pare copie de loc numa unui retardat care nu gandeste i se pare ;)
    0 0
  • LEGIONARUL
    BRAVO LOR
    Masina asta aduce oleak a copiat cu mitubishi colt (cum o mai zis cineva mai sus) dar tre sa recunoastem cu mana pe inima k castravetarii sau cefalaii sau cap mare, rotund sau cum vreti voi sa le ziceti ...ne-au cam facut-o de data asta...noi nu am fost in stare decat sa scoatem un dulap pe 4 roti, masiv, si cat de cat cu pretentii la capitolul "zmeura de aur al designului masinilor" daca se poate inventa asa ceva...intelegeti voi...pe mine nu m-a incantat niciodata acest logan care-i mai mult gura de el...:P bravo lor bulgarilor, in loc sa spunem bravo noua...daca kiar se va face in serie, sigur am sa-mi cumpar asa ceva, bineinteles dupa ce trece de NCAP...las sa faca altii daca noi romanii suntem campioni la capitolul DELASARE si la familia lexicala aferenta ...
    0 0
  • ADY M3 CSL
    LIPSA DE IMAGINATIE
    Daca aveau o imaginatie mai bogata, nu se inspirau atat de mult din Seat Leon si VW Golf V. Asteptam sa se dea detalii si despre motorizare
    0 0
  • ADY M3 CSL
    LIPSA DE IMAGINATIE
    Spatele e o combinatie intre Mini Cooper (aliura stopurilor), Mitsubishi Colt si Renault Clio V6 Sport
    0 0
  • raqzvan
    E urata rau.
    Combinatie de Mitsubishi Colt si Toyota Yaris. Are acelasi aspect ieftin si urat. Faruri imense, capota de mini-van, lipsa porbagaj... Si nu pot sa cred ca 5 adulti normali incat lejer in dulapul asta.
    Problema "conceptului" bulgaresc e ca nu aduce nimic nou pe piata. Poate daca i-ar pune un motor hibrid ... ceva, ca altfel nu-i dau multe sanse.
    0 0
  • asta numa low cost nu este...voi nu va uitati la cat de "low cost" este caroseria, farurile, etc, etc....
    0 0
  • Logan
    Arata mult mai bine decit prostia aia de la Pitesti, Logan, as cumpara-o mult mai repede pe asta decit Loganul... oricum daca este conceptie design de bulgari e si mai interesant, deocamdata noi nu am produs nici o masina romaneasca, nu avem nici o conceptie, poate acel LASTUN, care era o mare cacialma, noi montam nu avem idei in aceasta ramura, ne laudam cu cine ne impune Renault
    0 0
  • AndreiRN
    Masina romaneasca
    Oricum arata mult mai bine decat singura masina romaneasca facuta vreodata. Lastunul. O creatie bizara nascuta din mintile unor romani. Dacia si Logan sunt conceptie franceza 100%. Dar in schimb ingineri romani sunt plini de desene si schitze automobilistice dar doar pt amuzamentul lor.
    0 0
  • Alexandru Daniel
    SUPER PROSTIE
    Vai mama ei de masina.S-au facut si bulgarii destepti,, au inceput sa le cresca capu si sa iese mintea din ei.
    Nici nu se poate compara cu Loganul nostru.
    0 0
  • facatura !!!
    e o copie ordinara masina aia !! si nu mai fiti idiotzi va rog !! nu-i mai laudatzi pe taranoii aia de bulgari !!! low cost ? hmm ma apuca rasu'
    0 0
  • Burebista
    Prosti,... da multzi!!!
    Sunteti niste frustrati ,dar adevarati romani conform proverbului -prostu pana nu-i fudul parca nu e prost destul-. Stati cu chilotzi rupti si va dati cu parerea de ce fac altii, daca va place atat ce fac bulgarii. Cand ve-ti consuma hirtie igienica cat consuma germani atunci o sa aveti masini ca ei.
    0 0
  • mda
    este copie fidela si e doar concept static. pana la prototip e cale lunga, iar pana la masina de serie e si mai lunga :D
    domnu' burebista, lasa hartia igienica si pune mana pe gramatica, altfel, nu "ve-i" ajunge departe :P
    0 0
  • twodark
    chiar e marfa
    defapt masina ar putea fi scoasa pana in 10.000 euroi. la celelalte masini platesti firma. un exemplu bun e daewoo kalos care costa full option 10.500 euro. dupa ce a cumparat chevrolet firma si si`a pus sigla pe masina a ajuns la 13.000 euro. chiar mi`ar placea un Univers si la 13.000 ca oricum e mult mai marfa ca o cutie numita logan. bravo lor. succes sa o scoata.
    0 0
  • prototip
    salivati la un prototip
    Cei care vor masini doar pentru fite, nu va mai holbati atat cu pofta doar la un prototip facut de niste studenti. Industria auto a bulgariei e 0. Loganul in schimb este o realitate (aproape 500.000 de masini vandute), este mai fiabil decat firme cu renume si este acceptabil ca pret. Eu am dat 7.600 EURO pe un logan Laureate (aer conditionat, computer de bord, dublu-airbag, servo-directie, inchidere centralizata, oglinzi electrice si incalzite, metalizat, 3 ani garantie), il am de 2 ani si nu am nici o problema cu el. Ce masina noua luam la banii astia ? Nici macar Ford Ka.
    0 0
  • e misto
    lasa`ne cu jegul tau de masina. o fi prototip sau nu o sa apara niciodata masina e mult mai marfa ca multe masini High Class. Oricum asa tre sa arate un prototip nu cosmarul ala numit Logan care se taraie pe strazi. Un rateu .
    0 0
  • daniel clep
    bravo
    da intradevar ..bravo lor..inclusiv la turism sunt inaintea noastra..acum si la masini...
    0 0
  • e exagerat
    zicea cineva mai sus ca e furat dupa seat, eu zic, ca linia seamana un pic cu a-klasse, ca tot ziceau ca sunt sprijunitzi de dimler-crysler, si sa nu credeti ca va arata asa si va fi si mai ieftina decat loganul, e doar un concept. uitativa mai atenti:tobe sport duble, cromate, sticla clara la faruri sisopuri, felul in care e modelata caroseria([parerea mea, cu cat indoiesti mai putin tabla cu atat e mai ieftin:) ),chiar si clantele de la portiere, nu au ce cauta la o maisna low cost. au facut si studentii bulgari un exercitiude design. Si pentru asa ceva nu merita felicitari... copilul nostru de la peugeot le-a dat clasa
    0 0
  • Bravo lor! Imi place ideea!! Si mai ales ca au ajutat si studentii pasionati si merituosi!! La noi sunt nevoiti sa plece afara ca sa ramana aici bosorogii aia idioti care conduc acum totul!!
    0 0
  • OSTROVEANU GABRIEL
    NC
    Cam are ochii de pisica, iar portbagaj nexam!
    0 0
  • mai da frustrati sunt aia de ataca loganul. baietasi nu va place nu cumparati. sau mai intai terminati liceul...sau generala. nu sunteti voi in masura sa clasificati o masina la care au lucrat zeci de ingineri. nu aveti un cuvant de spus, sau si asta va doare?
    0 0
  • forma caroseriei e faina dar cred ca farurile is mai mari decat motorul
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru