Button-ul de start

De Mircea Meșter
Publicat Sambata, 01.04.2006
Jenson Button va porni de pe prima pozitie a grilei in Australia, in incercarea de a castiga primul Mare Premiu al carierei. In spatele sau se vor afla insa hienele de la Renault, Giancarlo Fisichella si Fernando Alonso.

Dupa doua curse ferite de probleme legate de temperaturi scazute si vreme capricioasa, a venit timpul ca, in Australia, pilotii sa se obisnuiasca cu altfel de conditii. Calificarile disputate sambata dimineata au avut loc sub influenta ploii care a cazut in antrenamentele disputate cu cateva ore inainte, astfel ca, pe langa praful obisnuit de pe pista australiana, monoposturile au fost nevoite sa concureze cu mare atentie pentru a evita orice incidente. In plus, pentru a completa tabloul, ploaia si-a facut aparitia si in timpul calificarilor, jucand feste unui grup de piloti care de obicei se lupta pentru primele pozitii. Marii perdanti sunt cei de la Ferrari, care n-au reusit sa isi califice masinile intre primele 10.

Imediat dupa debutul sedintei, pista alunecoasa si lipsa de experienta l-au incurcat rau pe japonezul Ide (Super Aguri), care a facut cunostinta de doua ori cu partile exterioare ale pistei, ultima data cu urmari: prima repriza a sesiunii de calificari s-a oprit pentru cateva minute pentru a permite degajarea pistei de masina japonezului, care se postase perpendicular intr-un viraj de mare viteza. La revenirea masinilor pe pista, cele 18 grade Celsius din atmosfera au jucat feste si altor piloti, Jenson Button – cel care urma sa fie primul la final - fiind si el la un pas sa termine mai devreme calificarile dupa ce a facut o mica excursie prin decor. Colegul acestuia de la Honda, Rubens Barrichello, si-a continuat seria mizerabila din acest debut de sezon, fiind eliminat inca din prima repriza de calificari, brazilianul aflandu-se astfel maine in coada grilei, in compania selecta a unor piloti ca Christian Albers sau Tiago Monteiro. Probabil, Rubens regreta acum amarnic plecarea de la Farrari. Dupa primele 15 minute de calificari, eliminatii au fost, astfel, in ordine: Ide, Sato, Monteiro, Speed, Albers si Barrichello.

Nici a doua repriza a calificarilor nu a fost privata de incidente, de aceasta data principalul afectat de starea asfaltului fiind Felippe Massa, pilotul Ferrari fiind proiectat in decor pe o parte alunecoasa a pistei, dupa o greseala de incepator (Massa a trecut in viteza peste vibratoarele de pe marginea unei sicane, acest lucru ducand la pierderea aderentei). Marea surpriza a calificarilor a fost reprezentata insa de contraperformanta lui Michael Schumacher, care nu a reusit sa se califice in ultima serie de piloti, fiind primul sub linie la finalul celei de-a doua sesiuni.

Tot aici s-au oprit si David Coulthard, dar si Nico Rosberg, tanarul de la Williams fiind nevoit sa plece maine abia de pozitia a 14-a (desi s-a clasat pe 15, va profita de declasarea lui Villeneuve). Cu doua minute inainte de terminarea timpului regulamentar al celei de-a doua reprize a calificarilor, pista din Australia a inceput sa devina mai instabila din cauza picaturilor de ploaie care incepeau sa dea tarcoale.

Ploaia a aparut insa doar atat cat sa ii tina pe Schumacher si Coulthard departe de primele locuri e grila. Dupa ce au schimbat de urgenta pneurile de uscat cu unele intermediare, pilotii s-au vazut nevoiti sa revina la gume normale. Ultima repriza a reprezentat si o reprezentatie locala, cel mai urmarit pilot fiind Mark Webber, eroul australian (care va porni de pe pozitia a saptea) fiind aclamat la fiecare trecere prin fata tribunelor. Eroul zilei a fost insa Jenson Button, cel care a reusit sa isi impinga monopostul pe prima pozitie a grilei de start, la o diferenta destul de semnificativa fata de al doilea clasat, Giancarlo Fisichella (Renault). De pe trei pleaca Fernando Alonso, care completeaza o prestatie buna – devenita deja obisnuinta – a celor de la Renault, urmat de Kimi Raikkonen. Juan Pablo Montoya va pleca de locul al cincilea, dupa ce si el a dat reprezentatie involuntara de patinaj artistic in ultima sesiune a calificarilor. Urmeaza Ralf Schumacher, Mark Webber si Nick Heidfeld. desi a fost al noualea, Jacques Villeneuve va pleca maine de pe 19, fiind declasat pentru schimbarea motorului intre doua curse, astfel ce cei din spatele sau vor urca cate o pozitie.

Asadar, o prima linie inedita, formata dintr-un pilot care aspira de foarte mult timp la prima victorie a carierei intr-o cursa de Formula 1 (l-am numit aici pe Jenson Button) si un altul care a castigat aici anul trecut si, in plus, vine dupa o victorie fara drept de apel in Malaysia (Fisichella). Premise bune pentru spectacol in cursa de maine, de la ora 7.

GRILA DE START MP AL AUSTRALIEI


1. J. Button (Honda)
                                                                            2. G. Fisichella (Renault) 
3. F. Alonso (Renault) 
                                                                            4.

K. Raikkonen (McLaren)
5. J.P. Montoya (McLaren)
                                                                            6. R. Schumacher (Toyota)
7. M. Webber (Williams) 
                                                                            8. N. Heidfeld (BMW Sauber)
9. J. Trulli (Toyota) 
                                                                            10. M. Schumacher (Ferrari)
11. D. Coulthard (Red Bull) 
                                                                            12. V. Liuzzi (Toro Rosso)
13. C. Klien (Red Bull) 
                                                                            14. N. Rosberg (Williams)
15. F. Massa (Ferrari) 
                                                                            16. R. Barrichello (Honda) 
17. C. Albers (Midland) 
                                                                            18. S. Speed (Toro Rosso)
19. T. Monteiro (Midland) 
                                                                            20. J. Villeneuve (BMW Sauber)
21. T. Sato (Super Aguri)                                                                    
                                                                            22. Y. Ide (Super Aguri) 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru