Camionul viitorului

De Bogdan Mirică
Publicat Duminica, 21.01.2007
Volvo revolutioneaza notiunea actuala de camion. BeeVan este este cel mai nou concept-truck lansat de concernul suedez.

Volvo Trucks a prezentat imagini cu cel mai nou concept al sau la Salonul Auto de la Detroit. Concept-truck-ul se numeste BeeVan si va revolutiona total piata "de mare tonaj". Rezultat al concursului de design Michelin Challenge, Beevan se defineste prin vizibilitatea sporita a soferului, designul inovativ si elementele de siguranta avansate.

Conceptul Beevan pozitioneaza soferul in centrul cabinei, oferindu-i o visibilitate sporita: mai mult de 180 de grade de camp vizual. Cei de la Volvo au numit aceasta inovatie FVDP - Full-View Driver Position. Vizibilitatea este asigurata de parbrizul mare care se arcuieste in jurul cabinei si de camerele video care elimina fiecare punct mort. Consola de bord include senzor de urmarire a traseului, senzor de proximitate a vehiculelor si chiar un senzor de detectare a starii de oboseala a soferului.

La exterior, concept truck-ul impresioneaza prin deschiderea culisanta a usilor si coborarea unei scari de acces pentru sofer. Scara de acces este retractabila pentru a nu incomoda in timpul mersului si pentru a oferi aerodinamica.

Deschiderea usii actioneaza scaunul soferului care se deplaseze inapoi si apoi se roteste catre sofer pentru a usura accesul. La interior, camionul este echipat cu un compartiment pentru dormit, o masa rabatabila si alte componente care sa combine relaxarea cu utilitatea.

Parbrizul inovativ ajuta chiar si la o mai buna eficienta a motorului. Racirea motorului este realizata prin pozitionarea a doua radiatoare la baza stalpilor parbrizului. Aerul este directionat prin grila arcuita catre radiatoare si apoi catre acoperis. Astfel, aerul transferat de la radiator nu ajunge niciodata in contact cu motorul asigurand o mai mare eficienta la racire. Mai mult decat atat, camionul capata un plus la capitolul aerodinamica datorita fluxului direct de aer patruns prin grila.

Comentarii (3)

  • simply da best!
    cine putea sa faca asa ceva?V O L V O!de ce? pt ca sunt cei mai tari si cei mai buni si cei mai vreti voi!
    1 0
  • Razvan
    Ni la el
    Arata bine promite multe sa vedem ce stie sa faca,Romania nu e pregatita pt el
    0 0
  • AudiRules
    yummy
    V O L V O KICK ASS!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru