Cea mai periculoasa sosea din lume (3)

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 06.02.2007
Ati auzit de Strada delle Gallerie din muntele Pasubio? Aceasta se afla in Italia, si reprezinta o adevarata provocare mai ales pentru bicilisti.

Periplul nostru prin cele mai periculoase sosele, strazi si cai de acces din lume continua astazi cu cea de pe muntele italian Pasubio. Nu este vorba de o sosea deschisa traficului astazi ci de una care a fost utilizata in timpul primului Razboi Mondial. Astazi, caile de acces pe muntele Pasubio sunt printre cele mai periculoase din lume si sunt calcate doar de bicicletele celor care indraznesc sa se avante pe Strada della Gallerie, o adevarata opera de arta sapata in piatra si care sta suspendata la 800 de metri deasupra peretilor masivi din stanca.

Desi in mod normal pe aceste drumuri nu se pot avanta decat la pas (amenda pentru biciclete este de 250 de euro din cauza numeroaselor accidente fatale care au avut loc), vehiculele militare din trecut treceau pe drumurile muntelui Pasubio pentru a ajunge pe partea cealalta a versantului.

Cea mai periculoasa portiune, Strada delle Gallerie, este o creatie incredibila a inginerilor constructori italieni. Punctul de plecare este Passo di Campiglia (1216 metri) iar drumul de acces incepe cu un indicator care iti interzice accesul cu bicicletele.

Strada delle Gallerie este presarata cu 52 de tuneluri si urca progresiv pana la 500 de metri de cel mai inalt varf al muntelui Pasubio. Drumul devine din ce in ce mai ingust pe masura ce altitudinea urca iar pericolul de cadere in prapastia care se naste in lateral devine foarte mare. La un moment dat, din fost sosea militara iese o poteca de un metru latime care este considerata raiul adevaratilor mountain-bikeri din Italia.

Intregul traseu are 17 kilometri in lungime si se parcurge (dus-intors) in circa sapte ore. Altitudinea maxima la care se ajunge printre prapastii stancoase este de 2000 de metri.

Comentarii (9)

  • Floriniko
    .. sa vedeti cum se circula in Bolivia
    ....ar trebui sa vedeti cum se circula prin Bolivia si dupa aia comentarii nene .
    1 0
  • mihaim
    avem si noi o astfel de sosea
    Poate nu-i chiar asa de periculoasa dar avem si noi, aici in Romania, o sosea foarte frumoasa. Se numeste Transalpina, mai precis DN67C, cunoscut pe vremuri ca si "Drumul Regelui". Construita de nemti in timpul primului Razboi Mondial, drumul face legatura intre Regat si Ardeal si din pacate s-a degradat considerabil. Mai poate fi parcursa vara cu masina dar cu multa atentie, fiind plina de cratere si lespezi alunecoase. Dar poate e mai bine asa, in starea asta degradata, decat sa fie umpluta de gunoaie si manele cum se intampla vara pe Transfagarasan.
    0 0
  • Mr. Honda
    pt Mihaim
    Mihai, am fost pe el acum vreo 5 ani, vara, si desi tractiunea integrala nu a fost necesara, o garda mare la sol si rotile mari mi s-au parut absolut necesare. Drumul era foarte denivelat. S-a schimbat ceva intre timp?
    PS: Ala e drum de facut cu mountain bike, cred ca e dementa.
    0 0
  • mihaim
    pt Honda
    Am fost pe Transalpina in 2005 cu un Oltcit si m-am descurcat destul de bine. Ce amintiri frumoase... Drumul este cel putin la fel, mai bine in niciun caz deoarece este lasat in paragina. In schimb peisajul te face sa uiti de "asfalt". Merge si cu mountainbike, indiferent la care drum te referi :)
    0 0
  • fain
    e incredibil dar adevarat...zooooooooooooooooper...
    0 0
  • Serginio4me
    BUNA
    Bucurestiu e o adevarata incercare la orele de varf
    0 0
  • Transalpina
    Si eu am fost pe Transalpina in 2004 cu o Dacie din anii 80 - o experienta de neuitat
    0 0
  • nulogan
    si ce
    ce vedem noi acolo in pozele ale se numeste poteca...
    poate ulita
    da sosea niciodata!!!
    0 0
  • please
    dak stie cineva exact drumul asta transalpina,sau pe unde si cun se ajunge la el,sau macar un oras de referinta ceva.vreau si eu mai multe detalii pls
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru