Creste pretul fibrei de carbon

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 06.08.2008
Pretul fibrei de carbon, material considerat foarte scump, este pe cale sa urce cu pana la 30% in aceasta saptamana.

Esential

30% este procentul potential maxim al cresterii pretului fibrei de carbon.

Una dintre solutiile tehnologice avansate de constructorii mondiali pentru a scadea emisiile si consumul modelelor acestora, utilizarea sustinuta a fibrei de carbon la constructia caroseriilor, pare din ce in ce mai dificila. Motivul: pretul fibrei de carbon - un material compozit foarte scump prin excelenta din cauza costurilor de fabricatie - va creste cu 10-30% in aceasta saptamana.

Informatia a fost anuntata oficial de catre doi dintre primii trei producatori de fibra de carbon ai lumii, Toray Industries si Mitsubishi Rayon Company. Astfel, Toray planuieste o scumpire cu 10-20% a materialului incepand cu livrarile din septembrie, in timp ce Mitsubishi Rayon a anuntat cresteri de pret de 20-30% incepand chiar din aceasta luna.

Motivul cresterii pretului acestui material este legat de urcarea costurilor de productie, strans legate de piata petrolului. Astfel, daca pretul materiei prime este acum de 4000 de yeni/tona (aproximativ 37 de dolari americani), acesta va creste cu 400 pana la 1200 de yeni in urmatoarea perioada.

Foarte interesant este faptul ca vorbim de o premiera mondiala, fiind pentru prima data cand principalii producatori ai lumii anunta o crestere simultana a pretului. Toray Industries (prima companie producatoae de fibra de carbon la nivel mondial) si Mitsubishi Rayon (a treia pozitie) vor fi acompaniate, in scurt timp, si de catre Teijin Ltd (locul al doilea), compania japoneza fiind asteptata sa anunte un pret propriu in cursul acestei saptamani.

via |  Trading Markets

Comentarii (1)

  • prudentul
    una zicem, alta facem
    http://www.automarket.ro/stiri/japonia-in-razboi-cu-pretul-fibrei-de-carbon-11672.html
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru