Dacia - numarul 1 in Romania

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 13.12.2006
"Top 50 cele mai valoroase branduri romanesti", realizat de BusinessWeek Romania, Brandient si D&D Research a pozitionat pe primul loc compania Dacia.
Revista BusinessWeek Romania si cu Brandient si D&D Research au realizat un studiu prin care au fost evaluate valorile in bani pentru brandurile romanesti. In acest context a fost realizat un "Top 50" pentru cele mai valoroase branduri de pe piata interna.

Rezultatele cercetarilor au pozitionat pe primul loc in acest clasament compania Dacia cu o valoare de 387,4 milioane de euro.
Afacerea anului 2006, preluarea BCR de catre Erste Bank nu a diminuat cu nimic valoarea celui de-al doilea brand din top, BCR, a carui valoare a ajuns pana la 355,6 milioane euro. BRD - GSG, banca al carei brand ocupa locul trei in top, intrata din 1998 in grupul financiar francez Societe Generale, a transformat retailul in valoare, ajungand la cifra de 208 milioane euro.
Urmatoarele branduri in TOP 10 sunt : Petrom-86 milioane euro, Sensiblu-82 milioane euro, Rompetrol- 72 milioane euro, Cristim-62 milioane euro, Asirom- 60 milioane euro, Altex-59 milioane euro si Domo-41 milioane euro.
Metodologia studiului:
Modelul folosit de Brandient pentru calcularea “Top 50 cele mai valoroase branduri romanesti” aplica acelasi principiu de capitalizare a veniturilor, pornind de la metoda royalty relief care reflecta economia pe care o face un proprietar de brand prin faptul ca nu trebuie sa plateasca o licenta pentru folosirea marcii.
Selectia initiala a considerat branduri lansate si dezvoltate in Romania, indiferent de cetatenia proprietarului, in categorii adresate direct consumatorului cunoscute si prezente la nivel national si lansate inainte de 1 ianuarie 2005.

Venirea Renault in Romania, prin achizitionarea pachetului majoritar la Dacia a adus un nou suflu principalului producator auto din Romania. Programul de investitii generat de Renault si noul model Logan au reprezentat cauzele succesului Dacia, atat pe piata interna cat si la nivel international.

Comentarii (42)

  • DACIA
    dacia este cea mai proasta masina pe care am vazut-o,este o rabla
    0 0
  • Dacia
    Indiferent daca unii au o parere destul de proasta despre Dacia totusi aceasta masina a fost se folos oamenilor Romaniei 35 ani...
    0 0
  • Marius
    dacia
    ..Adevarul este ca daca nu era Ceausescu mai faceam noi masini ...din...Dar iata ca aavut si asta o contributie ..pt .poporul roman ..iar daca nu le venea ideea de lansare a Loganului ..fabrica e ra pe chituci de mult ....
    0 0
  • asd
    o masina mediocra pentru tot romanau , ce sa mai , no fi ea masina buna, dar e un lucru bun pentru romania per ansamblu
    0 0
  • dacia
    este o diferenta mare intre ce era dacia odata,si unde a ajuns,sa nu uitam ca pe vremea lui impuscatu' mai tot romanul conducea dacia,asa sa nu ne mai dam in barci ca vai doamne dacia e de c... tinand cont ca se cumpara in draci....
    0 0
  • Dacia
    Dacia de astazi reprezinta un salt urias pt industria producatoare de automobile in Romania.
    asta tinand cont ca se vinde foarte bine si nu numai in tara...
    Sa recunoastem, la clasa ei are cel mai bun raport pret/calitate...
    daca vrei sa o compart tu cu Audi sau mai stiu eu ce.. compara si pretul....
    0 0
  • AudiRules
    Dacia
    Nu o compar cu un Audi pentru ca ar fi absurd, dar daca as compara clasa Premium de la Audi cu ceea ce produce Renault...sigur Audi e de departe foarte Departe in fata francezilor.
    Daca revenim la Dacie o compar cu un Opel Astra Classic. Pentru maxim 2000 euro in plus prefer Opel diesel, decat Logan. Sau pot alege un Fiat Punto..sau o japoneza... o coreeana... parca suna mai bine. Totusi Dacia e buna si ea... nu te ploua si nu te bate vantu' :) Recunosc ca am avut o singura Dacie model vechi si am apreciat masina pentru costurile scazute de intretinere. Totusi per total an am avut mereu impresia ca am platit mai multi bani la Dacie decat la una straina. Asta in conditiile in care esti vreun 'maniac' si nu vrei sa auzi pivoti si bucse zdranganind dupa tine. In rest...numai bine.
    0 0
  • Dacia
    Daca in locul siglei "Dacia" se aplica alta sigla, cu un alt nume , de preferat ceva necunoscut pe piata, dar produs in Romanica si vindut pe piata noastra si internationala , ati mai face comentarii negative la adresa acestei masini? Asa ne facem de kaka in lume, comentind si apreciind in mod negativ orice produs RO. Este bine sa mincam biscuiti facuti de negrii ?
    0 0
  • bine tu ma alex!
    comment de om care conduce numa mertzane sau de un copil de 13 ani
    personal nu cred ca esti din prima categorie... intr`un fel jignesti posesorii de dacie cu ce zici.taci! cand o sa conduci si tu o dacie revin`o... te asteptam
    0 0
  • Respect
    Respectele mele celor care iau apararea numelui Dacia.
    Trecand peste faptul ca este un brand lider de piata de exact 40 de ani nu voi intelege niciodata de ce ne place sa aruncam cu noroi pe peretii casei in care traim...
    Dacia a fost un super brand si inainte sa vina francezii si mai ales acum. In loc sa ne sustinem produsele si sa le promovam noi, romanii, suntem primii care le ingropam... pai daca asa gandesc si muncitorii din uzina unde se produce Dacia, nu e de mirare ca are lacune la capitolul calitate.
    Fie ca ne place sau nu, Dacia ne reprezinta dintr-un anumit punct de vedere... asa ca cei care spun ca este de 2 lei, evident ca nici ei nu valoreaza mai mult.
    Nu cred ca exista popor pe lumea asta care sa dea de fiecare data fuga sa cumpere un produs facut de altii... adica de ce sa rulam banii in tara, mai bine sa ii bagam in buzunarul altora. De ce sa punem mana sa producem mai mult, mai bine, mai eficient. Intotdeauna ALTCINEVA e de vina de mersul prost al lucrurilor niciodata NOI... Pai daca Dacia e proasta cine e de vina?... probabil francezii, nu?
    In loc sa ne concentram in a ne schimba in bine propria constiinta, ridicam statui altor tari, iar pe a noastra o murdarim cu noroi noi insine.
    Oare cand voi intalni pe cineva care sa isi puna problema in a produce (fie un produs, fie un serviciu) mai eficient, de calitate cat mai buna si competitiv pe orice piata... momentan acest lucru il fac francezii. Noi cand vom invata...?
    0 0
  • ADRIAN BAN din Spania
    Loganu super masina!!!!!!!!!!!!!!
    Eu in Spania mi-am cumparat un logan dar nu ptr ca nu puteam sa iau alta masina doar ptr faptu ca dacia logan este un megan clasic si are tot ce are meganu sedan mai putin clima.Intre logan si sedan am ales loganu.BRAVO DACIA!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • tot respectul pt Dacia
    Am tot respectul pt Dacia. dar nu poti compara Loganul ca si dotari si confort cu un Megane. Mai ales ca Megane-ul full options vine cu f multe optiuni. Sunt clase diferite. in schimb la fiabilitate Megane-ul 2 este un fiasco si este mult sub Logan. Dar il poti compara din toate pdv cu un Clio si atunci cred ca balanta ar putea inclina spre Logan. parerea mea personala este ca totusi Loganul este un pic prea scump pentru ce ofera. iar atunci cand facem comparatii cu alte marci si modele, trebuie sa avem grija sa fie modele din aceasi categorie sau clasa. nu-l putem compara nici cu un Matiz dar nici cu un Audi A3 (doar 2 exemple)
    0 0
  • dacistul...
    prestige
    Fratilor loganul prestige ajunge de la 0 la 100km/h in mai putin de 10,2sec!!!(9900euro)
    Spuneti-mi oricare alta masina care ajunge de la 0 la 100km/h in banii astia!(sub 10,2sec).
    0 0
  • Ce-are .... cu Prefectura?!
    N-am inteles de ce toate lucrurile bune dinainte de 1989(Dacia, metroul, etc...) sunt asociate cu Ceausescu... Daca n-ar fi fost el, poate ar fi fost si mai bune si mai bine! Nu mai conduc Dacia mea veche de 35ani pentru ca nu ma simt in siguranta. Nici Logan nu-mi iau pt acelasi capitol. Altceva nu-mi permit pt ca tata a fost aviator 35 ani si ar fi avut acum o pensie de 340RON iar eu lucrez in acelasi domeniu de 25 de ani si am un salariu mai mic decat unii bugetari...
    0 0
  • Pentru Audi Rules
    Pentru fanul Audi si altora cititi si voi statisticile oficiale din JDPowers. Renault la ora actuala este pe locul 4 in lume la capitolul calitate dupa Honda, Mazda si Ford diferentele intre cele 4 fruntase fiind insignifiante. "Celebrele" Audi si VW sunt cam de kk de multi ani incoace. La fel de prost se vorbea si de japoneze acum vreo 25 de ani. Perceptia publicului se schimba mai greu. Pana nu conduci si posezi o masina nu mai fii asa de radical improscand cu noroi. Logan este unul din cele mai mari succese din ultimii 20 de ani la toate clasele. Macar de ar avea Renault capacitate sa-l produca pe cat este de cerut...
    Ca sa nu fiu acuzat de subiectivism va spun ca sunt un fan BMW incurabil, dar vorba aia: "faptele e clare, actele vorbeste"
    0 0
  • MassiveAttack
    dacia
    De la Solenza incoace Dacia a devenit masina nu mai e rabla :)
    0 0
  • cressty
    pt cel de sus... asa numitu varu
    nu te lua de audi mah.... dak esti fan bmw sa stii k anu acesta audi a luat locul 1 in functie de clasa la modelele a3 a6 a8 si locul 2 pt q7 si r8 asa ca mai usor cu gutitza oke??? bmw... e in scadere cu vanzarile... mai informeaza-te
    0 0
  • pt. cressty
    Eu vorbeam de calitatea Renault si nu de vanzarile BMW... Mai citeste o data.
    0 0
  • evident...dacia
    Atat timp cat Dacia obtine profit si plateste la timp impozitele,taxele si asigurarile sociale,mi se pare firesc s-o laudam.Sunt cateva companii care trag tara asta dupa ele,fara ele am fi total dependenti de banii capsunarilor si de ajutoare externe.Calitatea loganului este interpretabila,daca ai avut o dacie inainte,il vei aprecia ptr fiabilitate,daca ai avut un matiz,ptr spatiu,daca ai avut un audi,vei stramba din nas.Cam atat :)
    0 0
  • Bravo Dacia - grup Renault
    Trebuie sa recunoasteti ca Dacia a avut noroc chior cu fratele mai mare de la Apus! Uitati-va ce s-a intamplat cu ARO! Oare chiar nu s-a gandit niciun producator auto sa-si asambleze modelele de teren la Campulung? Mi-e greu sa cred. Eu cred ca nu s-a vrut din partea autoritatilor romane.
    Al doilea exemplu: Craiova. dupa ce a preluat fabrica, Daewoo a mai pastrat Oltcit-ul in productie doar 1 an, dupa care l-a ingropat definitiv. nici pomeneala de vreun succesor mai actual.
    0 0
  • o soferitza
    dacia bineinteles
    parerea unei fete care mai si conduce pe de-asupra?hmmm...dacia, ce sa zic?e ok din toate punctele de vedere.am condus si logan, nu posed:P, si mi s-a parut ok!oricum singurul regret e ca daci nu s-a aliat cu altcineva(propuneri au fost!)si s-a aliat cu renault!oricum eu sunt mandra ca dacia noastra inca se mai tine bine in topuri!si de ce sa nu recunoastem:are si cu ce!uita-ti-va in jur!3 din 5 masini dintr-o parcare sunt dacii,mai ales loganuri!oare o cumpara romanu doar ca are si vecinu'?nu cred!o cumpara pt performantze, pt pret si pt ceea ce reprezinta in sine, pt ca suntem mandrii ca e facuta in romania!
    0 0
  • Pt. Alex (primul comentariu)
    Dacia nu mai este o rabla ...ai gresit ...nu masina este proasta ci TU !
    0 0
  • Onestitate!
    Nu stiu cati dintre dumneavoastra stiu cum procedeaza cei de la SA Dacia Mioveni sunt vinovati.De exemplu in Teleorman au ars 4 masini Logan intr-un an si ei au despagubit numai un singur proprietar celorlalti gasindu-le diferite motive pentru ai nu-i despagubii.Daca nu ma credeti accesati www.loganburn.nadrag.ro si o sa vedeti ce a patit un proprietar de Logan.Cei de la Dacia au afirmat ca nu poate despagubii proprietarul deoarece masina a ars in totalitate si nu-si pot da seama care este cauza exacta.Ce raspuns este acesta din partea unei mari companii de automobile?
    0 0
  • Nu stim sa ne apreciem valorile
    Domnilor romanul nu stie sa-si aprecieze adevaratele valorii ale natiunii.Toti au luat in ras Dacia pt ca vezi Doamne au BMW-uri si alte alea dar uita ca de fapt si ei au inceput tot cu o Dacie si sa nu mai zik ca batrana Dacie i-a tot carat si la munte si la mare.Si ink ceva ce a facut romanul cand a lansat Loganul a taiat cu flexul vechea Dacie luand-o in batjocura uitand ca ea la tot carat 35 de ani.Un batran prezent la eveniment declara:''Taie masina care a facut istorie dak mai traia Ceausescu ii impusk''. De asa-i romanul
    0 0
  • valori?
    Se spune ca nu stim sa ne apreciem valorile! Asa e. Dar cine zice care sunt valori si care nu? Dacia de ce e valoare? Pentru ca 40 de ani n-a avut concurenta!!! Daca ar mai fi fost macar doua masini calumea pe piata romaneasca atunci s-ar fi vazut diferenta! Dar nu au fost din cauza lui Ceausescu. Cand ii vad pe astia ca il lauda pe Ceausescu pentru Dacia, mi se face rau...
    Depinde la cine te raportezi! Daca te compari cu un trabant sau o Lada, normal ca Loganul e super masina... Eu, sincer nu am incredere in el la curbe, inca mai sunt amici de la care aud ca le intra apa(!!!), iar de forma nu mai zic. E de-a dreptul urata! Mi se pare inghesuita (chiar daca ai loc in ea) si prea inalta. Iar fundul ala e cam de neam prost... Asta nu inseamna ca imi plac toate masinile straine. Suunt foarte multe urate si de partea cealalta...
    Haideti sa fim sinceri si sa nu apreciem doar pentru ca, vezi doamne, valori romanesti. Eu zic ca ce e de criticat sa criticam, cu obiectivitate, fie el romanesc sau strain...
    0 0
  • Andrei
    "a good car"
    cum zicea Jeremy Clarckson cand cataloga masinile care au ce cauta pe piata din Marea Britanie in Good si Bad... Dacie era catalogata drept o masina "It is 3500 pounds and is a good car for someone who want's just a car" eu cred ca dacia a fost o masina excelenta pe vremea lui Ceausescu si acum cand a fost preluata de Renault ea a intrat foarte bine si p piata europeana... daca ar mai scoate si alte modele cred ca ar avea succes mai mare...
    0 0
  • e ok
    dacia e o masina ok pentru romani
    0 0
  • alin barladeanul
    e,totusi,cea mai buna
    da.si eu cred ca e brandul numarul 1 la romani,alaturi de mobila romaneasca
    0 0
  • ???
    Eugen, ai ceva contra negrilor, sau nu-ti plac biscuitii???
    0 0
  • Tassos
    Cititzi cu atentzie
    Totzi cretinii care critica Dacia nu au condus un Logan. Sau poate l-au condus catziva km. Sau nu au avut un termen de comparatzie. Dupa ce conduci un Logan mai mult de 50.000 km in toate conditziile, faci un consum real si ai condus si alte masini, din toate clasele (mica, medie, mare si SUV) te rog intra pe diverse forum-uri si spunet-tzi parerea. Nu inainte.
    Logan e super OK.
    SuperNova este un simulacru de masina destul de reusit. Nu are rost sa povestim de Daciile vechi. La timpul lor au fost foarte in regula. Acum sunt istorie.
    Dupa ce stabilesti clar ce vrei de la o masina spune-tzi parerea.
    La revedere.
    0 0
  • Camelia
    Dacia in Top
    Poate ca romanului nu-i place Logan-ul, dar francezului incepe sa-i placa; misuna din ce in ce mai mult pe drumurile lor.
    Sigur ca poate sunt multi care se uita mai intai la pret, dar pana la urma sunt satisfacuti de aceasta masinuta. Ei au luat-o pt utilizarea de baza, desi multi au uitat care este, cea de transport. Nu pt design-ul, pt scaunele de piele si pt super optiunile pe care le gasesti la q7. Daca vreti sa va faca si de mancare si sa spele si vasele... stati la mama acasa.
    Romanii ar trebui sa se trezeasca... nu sunt ei cei mai tari, dar nici sa cadem in cealalta extrema: nici cei mai prosti.
    0 0
  • logan
    loganu e bun pana pe la 10.oookm dupaia te rupe la buzunar...
    0 0
  • loganu
    o fi el loganu bun dar ramane de vazut caroseria cat dureaza pana pusca rugina prin caroserie astai partea urata la masinile romanesti caroseria
    0 0
  • andreea
    Lognul este cea mai proasta facatura de la Pitesti pentru care statul roman cere taxa de protectie de la cumparatorii de masini adevarate la mana a doua care de departe sunt mai bune decat gioarsele alea. Am vazut un oltcit cum tracta un logan din ala de 9000E pe malul unui lac deoarece cazuse roua pe iarba si acesta nu putea sa plece de pe loc.
    0 0
  • EUGEN-II-
    Cei cu venituri de 450-650lei p.-Lu.
    Loganul este cea mai buna masina pentru buzunarul romanului cu un salar de450-650 pe luna in conditile acordari unui credit pe o perioada de 25-30 ani cei dela dacia ar dubla vinzarile iar romani ar gindi mai romaneste Cei care au alergie la Dacia Logan nu stiu mare lucru despre ei dar despre masini?sint cei de bani gata care nu stiu sa aprecieze munca nestiindui gustul nu pot sa gindeasca
    0 0
  • Deiu boby
    dacia renault
    Am avut o dacie model vechi dar nu mi-a placut si am luat un renault din 84 si pot sa va spun ca are o tabla excelenta , asa ca daca se va face tratamentul la dacia la fel ca la renault nu vad de ce n-ar fi o masina buna, asa cum spun si altii sant probleme cu tabla la dacia.
    0 0
  • George
    Dacia-masina saracului
    E drept k dak nu ai bani sa-ti cumperi stiu yo ce...vreun bmw,mercedes,opel...iti poti cumpara un Logan mai asa...cu tabla si motor.Dar dak mai strangi niste bani iti poti cumpara un Fiat Albea Active sau Active Plus.Parerea mea este k un Fiat Albea are mai multe dotari standard si prezinta mai multa garantie decat un Logan.Incepand de la forma,Loganul e o panarama..nu are pic de aerodinamica..si interiorul e varza..chiar si la exterior.Eu sunt posesor al unui Fiat Albea Dinamique si sunt foarte multumit de el.In oras imi consuma 7,5 si in afara 5,3..ceea ce despre Logan nu pot spune acelasi lucru la consum.Si la designe Fiat arata mult mai bene decat un Logan..fie el si Prestige..cand va aparea Logan Steepe..pe acesta il voi cumapara cu siguranta..e o masina destul de sportiva..numai sa-l construiasca dupa cele zise..nu cum a facut la Loganul MCV...
    0 0
  • dacia
    merge ...
    0 0
  • Laba Lunga
    Dacia
    Brotherii mei dacia e o masina buna. Visu meu sa conduc o Dacia de 30 de ani vechime si sa opresc in fata unui bloc pe care il detin si sa iau chiria de la fiecare ap:)
    Ce mare smecherie cu masinile astea are 4 roti e noua ce importanta are ce marca e?
    0 0
  • logan
    noi am luat un logan la firma si e super valabil.
    0 0
  • NORBERT
    logan
    Locuiesc in Germania si am un LOGAN si sint multumit de masina pina in prezent din toate punctele de vedere .Locuisc in Passau , aici cel putin de cind au aparut pe piata sint in jurul 30 de Loganuri vindute , si sint foarte mindru cind Daciile pe strazile Germane .Cine critica loganul sa si cumpere alta marca de masina,Rominii ar trebuii sa fie mindri ca au reusit sa iese pe piata EU nu sa critice .In fiecare luna a revistei ADAC apare o rubrica despre DACIA LOGAN
    0 0
  • ptr alex
    logan
    faptul ca tu ai ajuns la un nivel social mai ridicat aia nu inseamna sa critici pe altii ca nau luat un produs mai bun,este jignitor si daca ai ajuns sa faci asta atunci ar trebui sa te gandesti daca meriti sa fii la nivelul social care esti,respect....
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru